Provident:
Zákon o spotřebitelském úvěru může zdražit úvěry


28. 11. 2010  11:20     ČTK     komentáře (0)

Zákon o spotřebitelském úvěru, který začne platit od ledna 2011, zprůhlední vztahy mezi věřiteli a dlužníky. Na druhou stranu ale přinese úvěrovým firmám více administrativy, což se může projevit ve zdražení produktů. Novinářům to dnes řekl ředitel právního oddělení společnosti Provident Financial Martin Šváb.





Reklama na spotřebitelský úvěr bude nově obsahovat takzvané povinné informace, jako například roční procentní sazbu nákladů (RPSN), celkovou hodnotu všech částek nutných k zaplacení nebo dobu trvání úrokové smlouvy. Vzhledem k obrovskému množství informací přestane exitovat klasická produktová reklama, nahradí ji reklama propagující pouze značku, uvedl Šváb. Věřitel také bude nově povinen odborně posoudit schopnost spotřebitele splácet úvěr. Ten bude moci odstoupit od smlouvy bez uvedení důvodů do 14 dnů od uzavření smlouvy. Spotřebitel bude také moci úvěr kdykoliv splatit. Šváb ale míní, že chybí přímý postih neseriózních firem za nedodržování zákona. "Řešením by bylo licencování firem po vzoru burzovní makléřů," podotkl. Nový zákon především napomůže ke sjednocení poskytovaných informací všemi společnostmi na českém trhu, upozornila Libuše Hošková z oddělení komunikace společnosti Cetelem. Zákon podle ní zprůhlední spotřebiteli celkový trh a umožní mu lepší orientaci v nabídce spotřebitelských úvěrů. Cetelem v souvislosti s novým zákonem neplánuje zdražení svých služeb, doplnila Hošková. Asociace občanských poraden vidí pokrok v ustanovení, které umožňuje odstoupit od smlouvy o spotřebitelském úvěru do 14 dnů po jejím uzavření. "V zákoně ale nenalezneme nic, co by se týkalo stanovení nejvyšší možné sazby RPSN. Lichva je tak stále pojímána jako ´nekalý´ postup půjčujících institucí, nikoli přemrštěný úrok spojený s dalšími náklady," řekl ČTK šéf asociace Stanislav Skalický. Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) pokládá normu za nedostatečnou kvůli chybějící úpravě o rozhodčích doložkách. Zákon podle sdružení nezabrání situacím a sporům, ve kterých je rozhodce napojen na úvěrovou společnost a rozhoduje neobjektivně a zaujatě v neprospěch spotřebitele. Norma podle SOS neřeší ani ochranu klienta před nadměrným zadlužováním. Naopak banky si myslí, že zákon napomůže v boji proti lichvě. Nebankovní poskytovatelé spotřebitelských úvěrů sdružení v České leasingové a finanční asociaci považují za rozhodující, že východiskem nového zákona je zásada odpovědného úvěrování a odpovědného půjčování. Provident Financial je v Česku největším poskytovatelem krátkodobých hotovostních půjček domácnostem. Působí zde od roku 1997. Výše půjčky se pohybuje od 3000 Kč do 50.000 Kč. Firma je součástí mezinárodní finanční skupiny International Personal Finance obchodované od roku 1992 na londýnské burze.


Provident: Zákon o spotřebitelském úvěru může zdražit úvěry

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16683242896

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1650
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5310
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3845
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7450
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0561
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více