PŮJČKY V ROCE 2018:
zaměřte se na testy a licenci


12. 03. 2018  09:42          komentáře (0)

LETOS ČEKÁ OBČANY ŘADA FINANČNÍCH ROZHODNUTÍ – VZHLEDEM K DOBRÉ EKONOMICKÉ KONDICI A VÝHODNÝM PODMÍNKÁM ZÍSKÁNÍ ÚVĚRU SE OČEKÁVÁ ROSTOUCÍ ZÁJEM O PŮJČKY. AŤ UŽ SE LIDÉ CHYSTAJÍ NA REKONSTRUKCI DOMU, NEBO JE ČEKÁ VĚTŠÍ OPRAVA AUTA, PŘITOM ALE NECHTĚJÍ SAHAT NA SVÉ ÚSPORY, PRÁVĚ PŮJČKA JE VYHLEDÁVANÝM ZPŮSOBEM FINANCOVÁNÍ. NABÍDKA PŮJČEK JE PŘEDEVŠÍM NA INTERNETU VELMI ŠIROKÁ A JE POMĚRNĚ OBTÍŽNÉ SE V NÍ VYZNAT. NAVIGÁTOR BEZPEČNÉHO ÚVĚRU PŘINÁŠÍ PŘEHLED ZÁKLADNÍCH ASPEKTŮ, NA KTERÉ JE NUTNÉ SE V ROCE 2018 PŘI VÝBĚRU VĚŘITELE ZAMĚŘIT.

PŮJČKY V ROCE 2018: zaměřte se na testy a licenci




V první řadě je třeba odlišovat jednotlivé typy úvěrů a zvážit, zda potřebujete mikropůjčku, klasický spotřebitelský úvěr, nebo hypotéku. Tím nejtěžším krokem je výběr solidního poskytovatele. Dávno už neplatí, že nejlepší volbou musí být banka, dokonce i když to je ta, kterou léta využíváme k různým jiným službám. Některé značkové nebankovní společnosti již svojí nabídkou a výhodnými podmínkami řadu bank dostihly, ba i předčily. Na co se tedy zaměřit?

 

Alfou i omegou je licence ČNB

Na trhu s půjčkami vedle sebe dlouhé roky působily společnosti, které se pokoušely o co největší transparentnost a férové jednání, a vedle nich také neseriózní poskytovatelé, u nichž se klient snadno dostal do problémů. „Nový zákon, který začal platit od prosince 2016, nastavuje pravidla, a tedy ručí za to, že poskytovatel, který služby nabízí, je bezpečný a jedná v souladu s legislativou. Od léta 2018 totiž úvěry nesmí poskytovat nikdo, kdo nezískal licenci České národní banky. Nejedná se přitom v žádném případě o formální záležitost, proces získání licence je poměrně složitý a přísný,“ upozorňuje Zdeněk Soudný za Navigátora bezpečného úvěru. Dodává, že prvním společnostem byla již tato licence udělena a může tak být vodítkem pro klienty – zdaleka se přitom nejedná jen o banky, licenci získaly i značkové nebankovní společnosti.

 

Dobrým ukazatelem jsou nezávislé testy

V záplavě nabídek a velkého množství společností vám pomohou v lepší orientaci i výsledky a žebříčky různých spotřebitelských testů. „Především portály zaměřené na peníze nabízejí řadu srovnání, žebříčků a kalkulaček,“ doporučuje Soudný. Velmi nápomocné jsou speciální projekty, které trh s úvěry mapují dlouhodobě a podrobněji. Patří sem například Navigátor bezpečného úvěru či Index odpovědného úvěrování, jejž vydává společnost Člověk v tísni. V obou případech se jedná o aktuální data z žebříčků vydaných na konci roku 2017. „Oba dva projekty se zaměřují převážně na serióznost a bezpečnost poskytovatelů, sledují třeba i to, jak věřitelé s klienty komunikují. Dobrým nápadem je vzít si více žebříčků, podívat se, co přesně tyto testy hodnotí, a pak sledovat, která společnost se umísťuje na špičce ve více z nich,“ říká Zdeněk Soudný.

 

Ve 21. století záleží i na vstřícnosti a pohodlí

Po oddělení neférových a nebezpečných společností se můžete plně soustředit na to, aby vám věřitel po všech stránkách vyhovoval. Podívat se můžete třeba i na to, jak společnost řeší vaše problémy či dotazy – musíte se na infolince dostávat složitě přes otravný automat, nebo telefon zvedne operátor? Jsou podmínky smlouvy složité, nebo jim lze lehce rozumět? „Myslím, že zásadní je třeba to, jak se společnost chová v případě problémů se splácením, jaké nabízí nástroje a jak s klientem komunikuje,“ říká Soudný.

 

Chybí ve smlouvě RPSN? Nepodepisujte

Stále se najdou tací, kteří vnímají výši úroku jako to nejsměrodatnější. „To ale není pravda, celkovou cenu úvěru vyjadřuje údaj zvaný RPSN, tedy roční procentní sazba nákladů. Ten v sobě zahrnuje nejen úrok, ale i další poplatky, které jsou s úvěrem spojené. RPSN musí být uvedená na každé smlouvě, jinak se jedná o silný signál, že něco není v pořádku,“ tvrdí Soudný. Podle RPSN klient snadno pozná, který úvěr z nabídky je pro něj finančně nejzajímavější – zásadní je ale porovnávat vždy stejný typ úvěru, tedy nemíchat dohromady například klasickou spotřebitelskou půjčku a mikroúvěr.

 

Lichváři stále ještě vystrkují růžky, nenachytejte se

Jakkoliv legislativa i veřejná diskuse vytvářejí tlak na eliminaci lichvářů, stále ještě se s nimi můžete setkat. „Změna zákona trh od podvodníků výrazně pročistila, šedá zóna by měla v podstatě úplně zaniknout. To ale neznamená, že lichváři vymizeli, jen jsou nyní v úplné ilegalitě, takže je nutné na ně dávat mimořádný pozor, a to i na internetu,“ varuje Soudný. Lichváři se často zaměřují především na ty, jimž nepůjčila jiná instituce – chlubí se totiž, že neprověřují schopnost splácet a peníze poskytnou i nezaměstnaným či lidem, kteří nemají vůbec žádný příjem a těžko budou splácet. „Nejde o žádnou ochotu, ale naopak využití bezmoci důvěřivých,“ uzavírá Soudný za Navigátora bezpečného úvěru.

 



PŮJČKY V ROCE 2018: zaměřte se na testy a licenci

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16551168880

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více