RAIFFEISEN:
STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPU DÁLE OVLIVŇUJÍ VÝKYVY EUROZÓNY


11. 01. 2012  11:18     Tomáš Kofroň     komentáře (0)

Růst HDP v regionu střední a východní Evropy by měl letos dosáhnout 2,0 procenta, zatímco eurozóna by měla skončit v recesi a vykázat pokles o jedno procento. Česká ekonomika příští rok oslabí o 1,2 procenta. Dluhová krize eurozóny bude mít nadále negativní dopad i na vývoj akciových trhů.





„Střední a východní Evropa nadále zůstává ve vleku dluhové krize eurozóny,“ uvedl hlavní ekonom Raiffesen Bank International Peter Brezinschek. Analytici skupiny Raiffeisen tak očekávají, že tento region v letošním roce vykáže průměrný růst HDP o 2,0 procenta. „Náš spíše utlumený odhad růstu je nutné vidět ve srovnání s očekávanou recesí eurozóny, kde HDP klesne o procento,“ dodal Brezinschek.

.

Nejvíce přitom negativní dopady vývoje v eurozóně dopadnou na střední Evropu, která by měla růst jen o 0,5 procenta a jihovýchodní Evropu s růstem o 0,4 procenta. Ve střední Evropě by přitom všechny ekonomiky s výjimkou Polska měly oslabit. Zatímco Polsko by tak příští rok mělo růst o 2,2 procenta, česká ekonomika o 1,2 procenta oslabí. Tahounem růstu by tak v regionu měly být především země Společenství nezávislých států s očekávaným růstem 3,1 procenta. Negativní je přitom podle Brezinscheka výhled na první pololetí, ve 2. pololetí už by mělo docházet ke zlepšení situace.

.

Většina zemí už přitom podle analytiků Raiffeisen má za sebou vrchol růstu inflace. „K dalšímu nárůstu inflace by mělo dojít pouze v Maďarsku, České republice a na Ukrajině,“ uvedl. Pod tlakem rovněž zůstanou jednotlivé regionální měny. Na počátku roku by rovněž mohly pokračovat v poklesu akciové trhy a v souvislosti s postupným oživováním ve 2. polovině roku by i na akciových trzích mohlo dojít ke zlepšení situace. „Základní podmínkou ale je, že v řešení dluhových problémů eurozóny dojde k jasnému posunu,“ uzavřel.



RAIFFEISEN: STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPU DÁLE OVLIVŇUJÍ VÝKYVY EUROZÓNY

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16670938928

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1650
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5310
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3845
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7450
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0561
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více