Realitní trh v Británii se rychle zotavuje. Z oživení těží i hypoteční banky


16. 06. 2014  07:43     TZ     komentáře (0)

Britské banky poskytly během dubna hypoteční úvěry v celkovém objemu 16,6 mld. liber, což je o 4 miliardy liber více než ve stejném období loňského roku. Hypoteční trh se veze na vlně oživení realitního trhu. Rostoucí ceny nemovitostí spolu s vládním balíčkem na podporu vlastního bydlení motivují klienty k uzavírání nových smluv. Rychlý růst však bude mít podle všech indicií za následek dřívější zvýšení úrokových sazeb.

Realitní trh v Británii se rychle zotavuje. Z oživení těží i hypoteční banky




Britská ekonomika je v tuto chvíli jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik v Evropské unii. HDP Velké Británie v prvním čtvrtletí vzrostl v meziročním srovnání o 3,1 %. Což v kombinaci s relativně nízkou nezaměstnaností, příznivými úrokovými sazbami a vládními pobídkami stimuluje poptávku po nemovitostech. Ceny realit ve Velké Británii v posledních měsících dynamicky rostou a ve většině regionů se již dostaly na předkrizovou úroveň. V dubnu přitom statistici zaznamenali nejrychlejší meziměsíční růst cenového indexu za posledních deset let (+1,5 %). Průměrná cena nyní činí £172 069 (zdroj: landregistry.gov.uk).

Kapitolou samou pro sebe je Londýn a blízké okolí, kde ceny nemovitostí vzrostly meziměsíčně o 4,2 % a a za posledních 12 měsíců o 17 %. Průměrná cena tak vystoupala na £435 034. Výsledem je rostoucí zájem o hypoteční úvěry a to téměř ve všech sledovaných kategoriích.

Trh roste meziročně o desítky procent

Britské banky poskytly během dubna hypoteční úvěry v celkovém objemu 16,6 mld. liber, což znamená v meziměsíčním srovnání nárůst o 8,2 % a v porovnání se stejným obdobím loňského roku dokonce o 36 procent. Tehdy celková suma sjednaných hypoték činila 12,2 mld. liber.

Největší nárůst přitom generují hypotéky na pořízení nového nebo lepšího bydlení, kde suma poskytnutých úvěrů vzrostla meziročně o 47 % na 8,8 miliardy korun. Z necelých 9 miliard zhruba 3,5 mld. liber představují hypotéky pro prvokupující (first-time buyers) a 5,3 mld. liber připadá na klienty pořizující si lepší bydlení (home movers). Průměrná výše LTV v tomto segmentu aktuálně vychází kolem 70 % zástavní hodnoty nemovitosti.

Mírný nárůst zaznamenal také segment refinancování. Oproti předchozímu měsíci objem sjednaných hypoték vzrostl o 11 %. Jedinou kategorií, která vykazuje meziměsíční pokles poptávky, jsou hypotéky na pořízení nemovitosti sloužící k dalšímu pronájmu. Nicméně v meziročním srovnání i o tento typ hypoték zájem vzrostl. Celková suma úvěrů poskytnutých za tímto účelem činila 2,2 mld. liber, což je o 57 % více než loni v dubnu.

Rekordní první čtvrletí a obavy z navýšení úrokových sazeb

Britský hypoteční trh v prvním čtvrtletí navázal na vysoce nadprůměrné výsledky předchozích posledních dvou kvartálů loňského roku. Celkově za první čtvrtletí 2014 suma sjednaných hypoték dosahuje 46,1 miliardy liber, což je 12 miliard více než ve stejném období loňského roku a nejvíce za posledních 5 let.

Rychlost ekonomického oživení a s ním spojený dynamický růst cen nemovitostí, který v některých regionech opět připomíná předkrizovou realitní bublinu, podle ekonomických expertů zvyšuje pravděpodobnost reakce regulátorů a zvýšení úrokových sazeb, což ostatně připouští i guvernér Bank of England, který koncem minulého týdne prohlásil, že zvýšení úrokových sazeb je blíže, než se čeká. Přitom trh očekával navýšení sazeb nejdříve v roce 2015 nebo 2016.

Po této zprávě ekonomičtí experti očekávají zvýšení sazeb o 25 bazických bodů na 0,75 procenta již v letošním listopadu a postupné navyšování v následujících dvou letech, což se samozřejmě promítne také v cenách hypoték, kde je velká část úročena variabilní sazbou. Průměrná nabídková úroková sazba se v tuto chvíli pohybuje podobně jako v České republice kolem 3 procent. V závislosti na LTI a LTV a typu fixace může být ve skutečnosti i nižší.

Spolu s tím se v Británii také stále častěji hovoří i omezení maximální výše půjčky v návaznosti na poměr mezi příjmy a výší úvěru (LTI loan-to-income ratio), přičemž toto zastropování by se mělo podle posledních návrhů pohybovat kolem 3násobku ročního platu.

hypotéky VB

Zdroj: GOLEM FINANCE, www.cml.co.uk, www.landregistry.gov.uk, www.telegraph.co.uk, www.mindfulmoney.co.uk/



Realitní trh v Británii se rychle zotavuje. Z oživení těží i hypoteční banky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16529901440

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více