Recese v eurozóně by mohla trvat do poloviny roku 2013


30. 01. 2013  14:00     tz     komentáře (0)

Hlavní starostí centrálních bankéřů v roce 2013 nejspíš bude i nadále boj proti recesi v Evropě. Riziko nového propadu ekonomiky v letošním roce sice zcela nezmizí, přesto je zde od poloviny roku naděje na mírně vyšší hospodářský růst než v roce 2012. Do té doby už bude větší část reforem dokončena a bude opět vytvořen prostor pro mírné zvýšení domácí poptávky. Ve prospěch oživení hospodářského růstu hovoří i předpokládaný vývoj inflace.

Recese v eurozóně by mohla trvat do poloviny roku 2013




Ani v roce 2013 nebude inflace představovat problém, takže se centrální banky budou moci soustředit výhradně na podporu růstu. Pokud neočekávaně anebo výrazně nevzrostou ceny komodit, inflace by se mohla během roku 2013 i snížit,“ říká Aleš Prandstetter, investiční stratég společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost. A dodává: „Očekáváme, že centrální banky budou v letošním roce i nadále zachovávat nízké úrokové sazby, což se bude i nadále odrážet v nízkých úrokových výnosech dluhopisů. Zároveň jsou ceny obligací rekordně vysoké, takže i malé změny v hospodářské situaci mohou přivodit držitelům dluhopisů relativně velké ztráty. Zopakování pěkných výnosů, kterých dluhopisoví investoři dosáhli v roce 2012, není pravděpodobné.“

 

Lepších výsledků by mohly letos dosáhnout rizikovější typy dluhopisů – konvertibilní, vysoce úročené, podřízené a obecně podnikové s nižším ratingovým hodnocením. Dařit se totiž bude i firmám. „Podle prognóz by v roce 2013 měly firemní zisky vzrůst v průměru o 8 až 9 %. Růst zisků vyšší než 8 % je reálné očekávat u amerických společností, ale pokud jde o dosažení podobných růstů u evropských firem, jsme trochu skeptičtí,“ brzdí přílišný optimismus Aleš Prandstetter.

 

I když nebude letos ekonomická situace ve světě ideální, nízké úroky zaručí atraktivitu dividendových titulů. Z preferovaných akciových investic vybíráme oblast farmacie (KBC Equity Fund Pharma) nebo fondy potravin a nápojů (Optimum Fund ČSOB Potravin a nápojů 1). Jako pověstná třešnička na investorském dortu by neměly v portfoliích chybět slibné akcie východní Evropy (ČSOB akciový fond – Střední a Východní Evropa) zastoupené velmi levným Ruskem či dravým Tureckem.

 

Zcela jistě v letošním roce nezmizí nervozita, zcela jistě se nezvedne vlna optimismu. Možná bude rok 2013 velmi podobný tomu minulému, ale bu­deme se mnohem více přibližovat stabilizaci ekonomických podmínek. „Pokud vše dobře půjde, hlasy volající po ukončení nestandardních opatření typu kvantitativního uvolňování budou sílit. A s nimi budou slábnout argumen­ty držitelů dluhopisů a zlatých cihel,“ uzavírá Aleš Prandstetter.



Recese v eurozóně by mohla trvat do poloviny roku 2013

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16596284528

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více