Rostoucí sazby spořicích účtů na inflaci nestačí


14. 01. 2008  14:19     mir     komentáře (0)

Téměř šestiprocentní inflace požírající české úspory nutí banky zvyšovat sazby na spořicích účtech a termínovaných vkladech. Snaží se tak vyjít vstříc klientům, ale ani tak to nestačí. Například Bawag Bank hned na začátku letošního roku zvedla nejvyšší možnou sazbu na 3,33 procenta.






 Také uložení prostředků na ING konto přinese tři procenta, a to na všechny vklady. Stejného výnosu dosahují nejvyšší pásma u Raiffeisenbank, což je oproti dosavadní sazbě 1,6 procenta výrazné navýšení. Další finanční domy od září loňského roku upravovaly sazebníky hned několikrát.

Úročení termínovaných vkladů minulý týden zvedla například GE Money bank. Nejvyšší pásmo se vyšplhá až na 3,7 procenta. Platí to však pro nejméně tříletý vklad ve výši milion korun. U nejnižší částky 100 tisíc korun s termínem jeden týden je úrok 1,35 procenta. Při trvání vkladu 12 měsíců je to 2,9 procenta.

Na současnou úroveň inflace zhodnocení spořicích produktů však zdaleka nestačí. Zvláště když klient odečte 15procentní zdanění tohoto výnosu a bankovní poplatky. Nevýhodou termínovaných vkladů je navíc omezená dostupnost peněz.

O spořicí produkty je přesto velký zájem, tvrdí banky. "Jen za první měsíc jsme otevřeli téměř tisíc spořicích účtů, na kterých je nyní uloženo více než 200 milionů korun," říká Markus Hermann, předseda představenstva Bawag Bank.

Největší chybou je nechávat peníze dlouhodobě ležet ladem na běžném účtu. Ten proti inflaci nepomůže, neboť jeho výnosy jsou v řádu setin procenta.

Navíc je spolehlivě zlikvidují poplatky za vedení účtu.
Dobrou zprávou pro ty, kdo peníze na spořicích produktech s pevným výnosem nechávají, je, že růst cenové hladiny nepotrvá věčně. "Inflace kolem pěti procent bude podle našich odhadů v České republice pouze přechodným jevem roku 2008," říká Viktor Kotlán, analytik z České spořitelny. Příští rok by prý měla klesnout pod čtyři procenta a v roce 2010 spadnout až ke třem procentům. K jeho názoru se přidává i Daniel Kozel z PPF Asset Management "Současná vysoká inflace je bouří ve sklenici vody. Vyšší cenový růst v letošním roce by neměl ovlivňovat rozhodování o struktuře našich úspor," dodává.



Rostoucí sazby spořicích účtů na inflaci nestačí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16579427136

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více