Rozumíme penězům - spolupracující osoba.


29. 02. 2012  18:39     Lucie Horáčková, AISIS     komentáře (0)

Přinášíme další díl seriálu Rozumíme penězům, tentokráte o tématu ne tak známém - spolupracující osobě.





PAN ERPÉČKO: Na daních asi každý rád ušetří – a pro živnostníky to platí dvojnásob. Způsobů, jak si snížit daně, je celá řada. Spolupracující osoba bývala zajímavější před několika lety, pořad se ale některým rodinám může vyplatit.

PŘÍBĚHY ZE SOUSEDSTVÍ

Martin a Petr jsou dvojčata a odmala spolu rádi soupeří. Jako malí závodili v běhu a skoku, ve škole ve sbírání jedniček. Teď už jsou dávno dospělí, ale i když by to nikdy nepřiznali, soupeří spolu pořád – v tom, kdo víc vydělá a méně zaplatí.

Martin má obchod s barvami a laky, ve kterém mu občas za pultem stojí jeho žena, toho času na rodičovské dovolené. Jeho daňový poradce mu poradil, aby svou ženu přibral do podnikání jako spolupracující osobu.

„Představ si,“ chlubil se Martin bratrovi. „Dám svojí ženě každý měsíc legálně pár tisícovek, aby věděla, že si její práce v obchodě vážím. Přitom ale ušetříme. Neplatím ženě tolik, aby měla povinnost záloh na sociální pojištění. Ona si ale už několik let platí důchodové a životní připojištění, které si může uplatnit, a také se na ni vztahuje sleva na poplatníka. No a já na ni takhle můžu převést část svého zisku, takže ušetřím na daních i na odvodech. Není to zajímavé?“

Petr má truhlářství a jeho žena mu pomáhá s účetnictvím. Jako účetní je ale zaměstnaná v jedné větší firmě a bere více než dvacet tisíc korun. Petrovi nedal bratrův nápad spát. „Od čeho je moje žena účetní?“ durdil se v duchu. „Jak je možné, že už dávno s nějakým podobným nápadem nepřišla?“ Jakmile dorazil domů, hned ženě vysvětlil, jak budou odteď šetřit na daních.

„Samozřejmě, že o tomhle fíglu vím už dávno. Jenže pro nás se prostě nehodí,“ vysvětlila mu žena s klidem. „Slevu na poplatníka si totiž uplatňuju v práci, stejně jako penzijní a životní připojištění. Kdybych kromě zaměstnání ještě byla OSVČ jako tvoje spolupracující osoba, myslím, že by nám to přineslo jenom komplikace a navýšilo by mi to odvody státu. Jestli mi za moji pomoc s účetnictvím chceš něco zaplatit, budu jenom ráda, ale bohužel na tom nic neušetříme. “

Petr si musel přiznat, že tentokrát ho bratr trumfnul. Ale co, příště určitě něco chytřejšího vymyslí on.

RADY PANA ERPÉČKA

Pokud jste OSVČ a rádi byste převedli část svých zisků na svého partnera nebo dítě, můžete – pokud z nich uděláte svou spolupracující osobu. Musíte ale splnit celou řadu podmínek, přičemž není jisté, že se vám celá operace vyplatí. Jelikož už neplatí progresivní zdanění, nemůžete se posunout do nižšího daňového pásma a riskujete, že co ušetříte na daních, zaplatí váš spolupracovník na sociálním a zdravotním pojištění.

Myslete i na to, že spolupracující osoba má stejné povinnosti jako OSVČ, takže se musí do 30 dnů od začátku spolupráce nahlásit na finančním úřadě, zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení. Pokud byste se pokusili o legalizaci zpětně, můžete dostat znatelnou pokutu. Také si sama musí podat daňové přiznání.

Na manželku nebo manžela můžete převést až 50 % svých zisků a maximálně 540.000,- Kč; na dítě, které ukončilo povinnou školní docházku, pak 30 % zisku. Pozor, musíte přitom žít ve společné domácnosti. Pokud se právě rozvádíte, možnost spolupracující osoby se vás už netýká.



Rozumíme penězům - spolupracující osoba.

Diskutovat (0)