Sabotéři připravili odpůrce radaru o tisíce zasíláním haléře (idnes.cz)


16. 08. 2008  01:47     Pavel Eichler     komentáře (3)

Od října 2007 opakovaně chodí na bankovní účet sdružení Ne základnám pouhý jeden haléř. Titěrná suma se kvůli poplatkům účtovaným bankou stává místo pomoci pijavicí.





Sabotéři se pokouší finančně poškodit odpůrce umístění americké radarové základny v Česku. Od října loňského roku opakovaně chodí na bankovní účet sdružení Ne základnám pouhý jeden haléř. Titěrná suma se kvůli poplatkům účtovaným bankou stává místo pomoci pijavicí.

 

Banka si totiž za každou přijatou položku účtuje minimálně 6,90 koruny. Neznámý "dárce" na chod občanské iniciativy jen v červnu přispěl částkou 1,92 koruny zaslanou jednotlivě po haléři. Tím hlavním organizátorům protestů proti radaru v Brdech ubral téměř 1 500 korun. Nejpilnější byl především koncem měsíce, kdy jeden haléř na účet Ne základnám poslal i dvacetkrát za den.

"Setkáváme se s tím od října, kdy jsme založili transparentní účet. Nevíme, čí je to práce, a ani jsme se to nepokoušeli zjistit," řekla iDNES.cz mluvčí Ne základnám Ivona Novomestská. Dodala, že tato aktivita je do té míry závažná, že aktivisté požádali svou banku o pomoc.

Aktivisté přišli nejméně o deset tisíc

Pro Raiffeisenbank, u níž mají protiradaroví aktivisté transparentní účet, není tento druh sabotérství novinkou. "Neznám sice konkrétně tento případ, transakce ale monitorujeme, a pokud zjistíme, že chce někdo účet tímto způsobem zneužít, přestaneme poplatky účtovat," sdělil iDNES.cz mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Banka poplatky stopne i v případě, že jsou vyšší než příchozí částka. Částka za transakci se liší podle toho, z které banky přijde. "V tomto případě došlo ke zjevnému pokusu o zneužití Transparentního účtu. V takových případech poplatky za příchozí platby neúčtujeme a stržené poplatky stornujeme," doplnil zástupce banky Tomáš Kofroň.

Z jeho vyjádření dále vyplývá, že ústav iniciativě částku, o kterou v červnu přišli, vrátil a od další poplatky  za příchozí platby nižší než je samotná výše poplatku neúčtuje

Provozovatel portálu bankovnipoplatky.com Patrik Nacher se pozastavuje nad skutečností, že banka poplatky vůbec účtuje. "U tohoto poplatku je přístup bank zvláštní, banka by měla být ráda, že peníze přicházejí na účet. Navíc se příchozí platbě nemůžete bránit, není se čemu divit, že poplatek za příchozí platbu lidé považují mezi poplaty za nejabsurdnější.," řekl iDNES.cz.

Celý článek najdete na:

http://zpravy.idnes.cz/saboteri-pripravili-odpurce-radaru-o-tisice-zasilanim-halere-na-ucet-1ji-/domaci.asp?c=A080815_112556_domaci_pei



Sabotéři připravili odpůrce radaru o tisíce zasíláním haléře (idnes.cz)

Diskutovat (3)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16636172720

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více