Sazby hypoték jsou historicky na nejnižší úrovni - banky navíc chrlí další novinky


05. 08. 2014  00:49     Zdeněk Bubák (Finparáda)     komentáře (0)

Nejlepší úrokové sazby u hypoték oscilují kolem 2 %. Jak dlouho tento stav vydrží? Jaký je podíl nově poskytnutých a refinancovaných hypoték? S jakými novinkami v oblasti hypoték aktuálně banky přicházejí? Na otázky najdeme odpovědi v následujících komentářích.

Sazby hypoték jsou historicky na nejnižší úrovni - banky navíc chrlí další novinky




Úrokové sazby jsou aktuálně na českém bankovním trhu i v celé Evropě na historicky nejnižších úrovních. Analytici České spořitelny předpokládají, že by k jejich zřetelnějšímu nárůstu nemělo dojít před začátkem roku 2016. „Zatímco ekonomická aktivita začíná v České republice od konce roku 2013 pozvolna narůstat, tlak na růst cen není patrný. Inflace se drží blízko nuly,“ řekl David Navrátil, hlavní ekonom a ředitel odboru ekonomické a strategické analýzy České spořitelny. „Růstu hladiny spotřebitelských cen výrazněji nad 2 %, který by České národní bance umožňoval odchod z režimu devizových intervencí, se nejspíše nedočkáme dříve než ve druhé polovině roku 2015,“ doplnil Navrátil.

V letošním roce jsou hypoteční úvěry podle analytiků společnosti Fincentrum taženy výrazně novými obchody. Z aktuálních statistik ČNB vyplývá, že podíl refinancovaných úvěrů na úvěrech na bydlení poskytnutých domácnostem tvořil za první pololetí 2014 cca 21 %. Většina klientů tedy nadále preferuje zůstat u své banky, svůj úvěr refinancovala odhadem přibližně třetina klientů, kterým končila fixace. Klienti, kteří hypotéku refinancovali, měli v průměru cca o 0,5 p.b. nižší sazbu než klienti, kteří zůstali u stávající banky.

Podle Fincentra je z hlediska možnosti získat příznivější úrokovou sazbu důležitá zejména aktivita ze strany klienta. První nabídka banky je většinou nastavena na vyšší úrovni s rezervou pro vyjednávání. Banky se snaží vydělat a nemají důvod nabízet nižší sazbu, když existuje šance, že klient přijme i vyšší nabídku. Většinou není pro lepší sazbu nutné úvěr refinancovat – banky si začínají uvědomovat, že získat nového klienta je dražší, než udržet současného. V minulosti bylo často zvykem, že současný klient banky neměl šanci ani po vyjednávání získat sazbu, na kterou dosáhl nový klient, dnes už jsou banky většinou ochotny své klienty výraznými slevami udržet. Klienti se nyní postupně učí starat se o své peníze a ačkoliv pasivní klienti nadále převažují, postupně roste počet těch, kteří se nebojí říci si o výraznou slevu na sazbě a nejsou ochotni přijmout pasivně jakoukoliv nabídku banky.

Refinancování ale bude i nadále tvořit relativně významnou část úvěrových obchodů. Díky tomu, že banky umožňují odložit čerpání až o 12 měsíců, jsou na trhu aktuálně refinancovatelné hypotéky na bydlení v objemu cca 200 mld. Kč.

Novinka od České spořitelny - 2,29 % na 5 let - akci spustí 4. srpna

Česká spořitelna nyní přichází s novou akční nabídkou u hypoték: klientům garantuje rekordní sazbu 2,29 % na 5 let, a to až do 90 % hodnoty zastavené nemovitosti. Podmínkou je splácení hypotéky z aktivního účtu u České spořitelny a sjednat k ní pojištění schopnosti splácet. Akce se vztahuje na všechny nové hypotéky České spořitelny s pětiletou fixací uzavřené od 4. do 31. srpna 2014 a lidé ji mohou využít i pro refinancování hypoték z jiných bank.

Hypotéky u Equa bank začínají na 2,39 %

Další z bank, která poskytuje hypotéky za výhodných podmínek je Equa bank. Její sazby aktuálně začínají na 2,39 % p.a., nízké jsou i sazby u spotřebitelských úvěrů – od 7,9 % p.a. Ke každé půjčce navíc získává klient bezplatný běžný účet, který je dlouhodobě jedním z nejvýhodnějších účtů na trhu.

Equa bank za tři roky svého působení na trhu překonala částku 10 miliard korun úvěrů poskytnutých domácnostem. Ve srovnání s ostatními novými bankami jde o nejvyšší objem poskytnutých úvěrů za tak krátkou dobu. Equa bank poskytuje domácnostem spotřebitelské i hypoteční úvěry.

Dosažení hranice deseti miliard korun během tří let fungování Equa bank na konkurenčním českém trhu považuji za mimořádný úspěch. Klienti u Equa bank především oceňují atraktivní úrokové sazby, nulové poplatky za vedení úvěrových účtů či jednoduchost a rychlost ve vyřízení půjček,“ uvádí Ondřej Hák, ředitel úvěrových produktů Equa bank.

V letošním roce Equa bank přišla s kampaní Vracíme poplatky - pokud klienti refinancují své úvěry u Equa bank, získají zpět průměrnou částku zaplacenou u své stávající banky ve výši 5 400 korun (při refinancování hypoték) nebo 1 500 korun (při refinancování spotřebitelských úvěrů).

UniCredit Bank přichází s kampaní využívající Facebook nebo Twitter

Další žhavou novinkou v oblasti hypoték je možnost získat sazbu pod dvě procenta od UniCredit Bank za využití Facebook

Preferujete hotovost, nebo platbu kartou? A jaké bonusy za placení kartou preferujete? Zůčastněte se i vy našeho průzkumu o preferencích klientů bank ZDE!



Sazby hypoték jsou historicky na nejnižší úrovni - banky navíc chrlí další novinky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16685886288

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1650
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5310
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3845
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7450
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0561
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více