Účinná a efektivní kontrola je základ, zvlášť v případě státu


13. 10. 2015  00:34     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Naší redakci zaujala zpráva o tom, že stát chce zvýšit kontrolu a dohled nad Českou exportní bankou. Je to reakce na pochybné transakce, které se v této bance, jinak státem kontrolované udály. Proč vždycky chodíme s podobnými opatřeními pozdě? Stát se nepoučil? Kontrola je základem každého správného hospodaření a nakládání s finančními prostředky. ČTĚTE DÁLE!

Účinná a efektivní kontrola je základ, zvlášť v případě státu




Zejména ve státním sektoru hospodaří úředníci či dosazení manažeři s prostředky, které jim nepatří. Oni s nimi pouze hospodaří a mají vliv na jejich směřování. Právě tato moc na finanční prostředky státu vede k tomu, že se někteří lidé snaží na využití státních prostředků nekale participovat. Možností je mnoho. Může se jednat o nějaké vazby, nebo přímo korupci či podvody. Může ale také jít často i o obyčejnou neschopnost, která je však z pohledu státu a jeho zájmů také velmi nebezpečná.

Základem toho, proč se uvedené věci dějí, je nefungující efektivní a spolehlivá kontrola a dohled. Stát si dosud nevytvořil skutečně účinné a efektivní mechanismy kontroly nad všemi svými aktivitami. Nedostatek průběžné a předběžné kontroly pak stát nahrazuje kontrolou Nejvyššího kontrolního úřadu, který však už nemůže zabránit vzniku zneužívání či rozkrádání státních prostředků, ale pouze je často po dlouhé době odhalí. NKÚ si přitom za dobu svého působení, svou nestranností a odborností vydobyl skutečně dobrou pověst. Je příznačné, že právě státní orgány a instituce nemají NKÚ vůbec rády.

Státu tak chybí kvalitní a efektivní kontrolní systém, který by dokázal monitorovat a vyhodnocovat většinu transakcí prováděných v institucích vlastněných či řízených státem. Tento systém musí disponovat kvalitním zázemím, softwarem, který dokáže on-line sledovat příslušné nakládání s finančními prostředky, přípravu veřejných zakázek, jejich průběh, dokáže vyhodnocovat rizika a dokáže pokrýt skutečně převážnou většinu transakcí, které se v rámci státu a státních organizací realizují.

Je otázkou, zda by takovýmto orgánem, který se svým rozsahem a personálním obsazením zněkolikanásobí, nemá být právě NKÚ. Jeho kontroly by tak už nebyly pouze následné, ale předběžné i průběžné, tedy tento úřad by monitoroval dokonce i průběh těchto činností. V případě pochybností by je pak mohl okamžitě zastavit a prověřit. Ano, je pravda, že díky efektivní kontrole by se rázem snížila tato kriminalita a odhalovalo by se méně trestných činů korupce či podvodů. Nicméně to je právě cíl, kterého by měl právě stát dosáhnout.

Je třeba zvážit, zda by několik miliard korun, které by bylo nutné investovat do nového komplexního kontrolního systému, rozšíření úřadu i jeho vybavení stojí za to, aby se výrazně omezilo rozkrádání státních financí, zneužívání státních zakázek apod.  I kdyby se z celkového objemu státních zakázek zachránilo pouhé jedno procento, které by jinak odteklo do soukromých kapes, ušetřil by stát 5-6 miliard korun. Už jen kvůli tomu by vybudování nového kontrolního systému stálo zato.

Zde platí totiž více než kde jinde, "kde je kvalitní a nezávislá kontrola, tam se nekrade."

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE NALEZNETE NA NAŠEM SERVERU ZDE!



Účinná a efektivní kontrola je základ, zvlášť v případě státu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16604491568

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více