Úrokové sazby hypoték dále klesají, tempo poklesu však klesá


21. 12. 2010  16:28     Fincentrum Hypoindex     komentáře (5)

Průměrné úrokové sazby hypoték pozvolna klesají a opět se o další krůček přiblížily 4% hranici. Nízké sazby lákají nové klienty a nahrávají také refinancování. Objemem poskytnutých hypoték se stal listopad třetím nejúspěšnějším měsícem roku.





Hypoteční banky v předposledním měsíci letošního roku poskytly 4801 hypotečních úvěrů v celkové hodnotě 7,957 miliardy korun, což znamená, že průměrná částka úvěru činila 1 657 369 korun. V říjnu letošního roku činil objem poskytnutých hypoték 7,16 miliardy korun, v listopadu loňského roku pak jen 5,72 mld. Kč.   Hodnota v listopadu uzavřených hypoték je třetí nejvyšší v letošním roce. Lepších výsledků dosáhly banky pouze v červnu a v září, tedy v tradičně nejsilnějších měsících roku. Za 11 měsíců letošního roku poskytly banky hypotéky za 74 miliard. Se započtením bank, které se odmítají podílet na tvorbě FINCENTRUM HYPOINDEXU, je již nyní téměř jisté, že se bankám v letošním roce podaří překonat hranici 80 miliard korun.   V uplynulém měsíci měli klienti největší zájem o hypotéky s úrokovou sazbou fixovanou na 5 let – přednost této variantě dalo 47,49 % klientů. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili klienti s tříletou fixací (41,8 %).   Hodnota souhrnného FINCENTRUM HYPOINDEXu klesla o bezmála desetinu procentního bodu a pro tuto chvíli zakotvila na úrovni 4,33 %, tedy nejníže od června 2007. Tempo poklesu průměrných úrokových sazeb však v posledních 3 měsících znatelně zpomaluje.   „Největší vliv na pokles FINCENRUM HYPOINDEu měl tentokrát pokles tříletých fixací, u kterých došlo ke snížení téměř na úroveň pětiletých fixací. Jistou roli v závěrečných měsících roku může hrát snaha některých bank splnit obchodní cíle. Je otázkou, zda bankám takové nadšení zbude i v lednu, protože cena zdrojů již nemá moc kam klesat a zejména u delších fixací již nyní roste. Banky tedy musí snížením sazeb snižovat marže či revidovat rizikové přirážky,“ říká Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.   Nejvýraznější pokles úrokových sazeb v meziměsíčním srovnání zaznamenaly hypotéky s variabilní úrokovou sazbou. Průměrná úroková sazba v této kategorii klesla o necelý čtvrt procentní bod a zastavila se na hodnotě 3,28 %.   Ačkoliv jsou hypotéky s variabilní úrokovou sazbou o 1,04 procentního bodu levnější, než hypotéky se sazbou fixovanou na pět let, klienti o tento typ hypotéky aktuálně příliš velký zájem nejeví. Z celkového počtu 4801 klientů dalo přednost plovoucí úrokové sazbě pouze 205 klientů, kteří si sjednali hypotéky za 381 milionů korun. Podobné oblibě se těší také hypotéky s jednoletou fixací, které jsou však naopak dlouhodobě nejdražší. Průměrná úroková sazba u tohoto typu úvěru v uplynulém měsíci sice klesla o 17 bazických bodů, nicméně stále se drží úrovni 4,80 %.


Úrokové sazby hypoték dále klesají, tempo poklesu však klesá

Diskutovat (5)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16547928912

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více