Užitečný tip - vymáhací kalkulačka


08. 02. 2012  16:36     Daniel Hůle     komentáře (0)

Člověk v tísni, o.p.s. představuje vymáhací kalkulačku, která lidem spočítá, na kolik se mohou vyšplhat náklady na vymáhací proces, který následuje, pokud včas nezaplatí své dluhy. Stačí zadat pouze výši dluhu a kalkulačka ukáže případné náklady na advokáta a exekutora.





Zadlužení českých domácností již překročilo podle údajů České národní banky hranici 1 bilionu korun. Jen za poslední rok navýšily české rodiny svůj dluh o 67 miliard korun. Příčiny tohoto stavu lze většinou hledat v nezodpovědném chování pozdějších dlužníků či v neetických praktikách některých poskytovatelů úvěrů a oddlužovacích agentur. . NEMÁTE DOST INFORMACÍ? NAJDETE JE V SEKCI FINANČNÍ GRAMOTNOST! . „Všechny tyto argumenty jsou relevantní, avšak nejsou jediné. Další podstatný důvod nalezneme při podrobnější analýze nákladů na proces vymáhání, který je dán legislativně,“ říká Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni. Jak tento proces vypadá? Pokud například dlužíte 100 Kč a nezaplatíte tuto částku včas, mohou následovat tyto kroky: 1) Věřitel předá kauzu advokátovi, který vystaví návrh na platební rozkaz: odměna 6120 Kč 2) Následuje tzv. nalézací řízení před soudem: 800 Kč 3) Advokát následně předá soudní rozhodnutí exekutorovi: 3420 Kč 4) Exekutor vymáhá dlužnou částku: 7800 Kč . Z dlužné stokoruny se tak rázem může stát závazek ve výši 17 880 (včetně původních 100 Kč). Tento systém tak aktivně motivuje advokáty k navyšování dlužníkových závazků, a to například tím, že jim umožňuje posílat jednotlivé návrhy odděleně, místo toho, aby je sloučili do jednoho. „Zajímavé na tom je, že na celém procesu u oné stokoruny vydělá stát na DPH přes 2800 Kč. Pokud bychom teoreticky přepočetli výdělek advokáta ve vztahu k reálně strávenému času, tak zjistíme, že hypotetická hodinová odměna se pohybuje v řádu několika desítek tisíc korun,“ doplňuje autor kalkulačky Daniel Hůle. Výsledkem tohoto postupu je však, kromě nadstandardního výdělku advokátů, především neúměrné zadlužování jednotlivce a celých rodin, které může v konečném důsledku vést až k pádu na sociální dno.  . ZKONTROLUJTE SI, JESTLI VÁS NEBEROU NA HŮL – KALKULAČKA ÚROKŮ A SPLÁTEK . „Domníváme se, že trest ve smyslu pokuty má sloužit k nápravě minulých nesrovnalostí či prohřešků, nikoliv k celkové finanční devastaci dlužníka. Náklady na advokáta či exekutora mají sloužit pouze k zaplacení procesů vedoucích k vymožení dluhu a neměly by být pro dlužníka dalším nadbytečným trestem.  Chceme proto apelovat na soudce, kteří mají možnost nepřiznávat advokátům požadované náklady v plné výši, aby brali na zřetel také životní situaci člověka,“ dodává Martin Kovalčík ze společnosti Člověk v tísni.    Vymáhací kalkulačka byla spuštěna 6. 9. 2011 a je k nalezení na webové adrese: www.rozhodnene.cz


Užitečný tip - vymáhací kalkulačka

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16543822096

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více