Václav Krása:
sKarta je pro nás i nadále zcela nepřijatelná!


20. 12. 2012  00:35     BP.com     komentáře (0)

Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, patří k nejvýraznějším kritikům tzv. sKarty. V dřívějších prohlášeních nenechal na tomto projektu nit suchou. sKarta se od svého dosti proměnila, proto nás zajímalo, jak se na avizované úpravy systému Václav Krása dívá teď…





Pane předsedo, sKartu spolu s dalšími členy komunity osob se zdravotním postižením velmi hlasitě kritizujete. Můžete čtenářů zopakovat hlavní důvod?

sKartu považujeme za produkt, který byl vyvinut pouze k tomu, aby přinesl zisk vybranému bankovnímu domu a těm, kteří projekt vymysleli. Nemá žádnou přidanou hodnotu pro komunitu lidí se zdravotním postižením. Naopak, přináší jenom komplikace a přináší dokonce i nadbytečné výdaje, například pokud musí osoba se zdravotním postižením používat asistenta k výběru peněz. To je nepříjemný náklad...

Myslíte si, že vhodnými úpravami lze produkt upravit do pro vás přijatelné podoby?

Jak jsem řekl, považujeme sKartu ve všech směrech za škodlivou a naším cílem je, aby sKarta byla zrušena. Celá.

A pokud by k tomu došlo, jak by probíhala výplata dávek?

Domníváme se, že výplata dávek může probíhat tak, jako dosud.

Přitom se jak lidé z České spořitelny, tak lidé z ministerstva práce a sociálních věcí zaštiťují milionovými úsporami…

Je iluzorní, že tvrzení o úsporách jsou zcela lživá. To vůbec není pravda. Zmiňovaných 250 milionů Kč, které se vyplácí za rozesílání dávek prostřednictvím poštovních poukázek, nebude uspořeno, protože sKarta přináší pro úřady práce a další instituce velkou administrativu. Považuji to za zavádějící tvrzení. Nehledě na to, že to tvůrci vymysleli, že dávky byly rozparcelovány na 12 měsíců, čímž došlo k navýšení počtu složenek a tím i umělému zesílení argumentu, že je třeba šetřit. Je třeba uspořit náklady, které byly předtím uměle navýšeny!

Takže dohoda premiéra Nečase s ředitelem České spořitelny vás neukonejšila, že?

My trváme na zrušení sKarty, považujeme ji za nesmysl a mě velmi mrzí, že zatím dohoda mezi předsedou vlády a generálním ředitelem České spořitelny zatím nic nepřinesla. Možná se trochu snížil „výdělek“ pro Českou spořitelnu, protože došlo ke snížení či odstranění poplatků, ale v zásadě na tom systému a náročnosti pro komunitu lidí se zdravotním postižením nijak nepomohl.

.

VŠE O SKARTÁCH NALEZNETE ZDE!

.

Je potřeba si uvědomit, že sKarta je i principiálně nepřijatelná. Jde o první produkt, který umožňuje bankovnímu domu, aby vstoupil do výkonu státní zprávy. Je pro mě nepřijatelné, aby banky přejímaly státní administrativu nebo ani rozhodovaly. Proto my budeme důsledně bojovat za zrušení sKarty.

Jde v podstatě o takové „snížení byrokracie“, aniž by byla byrokracie ve skutečnosti snížena…

Ano. Platíme daně, aby státní správu vykonávaly státní úřady, ne proto, aby státní správu vykonávaly banky, ještě na tom vydělávaly, a státní úřady řešily nesmyslnou administrativu.

.

DALŠÍ ZMATKY V SKARTÁCH? ZDE!

.

ZMĚNY V PROJEKTU SKARET A KOMENTÁŘE KOLEM REDAKCE BP.COM!

.

MÝDLOVÁ OPERA KOLEM SKARET!

.

SKARTA: OTÁZKY A ODPOVĚDI!

.



Václav Krása: sKarta je pro nás i nadále zcela nepřijatelná!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16656878192

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více