Viník prohry s Nomurou? Neznámý (HN)


10. 06. 2008  11:06     Martin Mařík     komentáře (0)

Stát musí zaplatit 3,65 miliardy jako penále a výlohy na právníky dalších 750 milionů korun.





Státní pokladna přijde kvůli prohrané arbitráži s japonskou společností Nomura o zhruba 4,4 miliardy korun. Zaplatit musí 3,65 miliardy penále, výlohy na právníky přišly na dalších 750 milionů. "Je to solidní výsledek, hrozila nám větší sankce," byl přitom včera poměrně spokojený ministr financí Miroslav Kalousek.
Spor se prohrál dřívOtázka, zda bude za pokutu, kterou Japonci vysoudili za zmařené investice do banky IPB, vůbec někdo pohnán k zodpovědnosti, zůstává ale stále otevřená. Kalousek zdůraznil, že spor už de facto prohrála předloni vláda Jiřího Paroubka (ČSSD), nyní arbitráž dohadovala už jen výši škody. Radek Šnábl, jehož odbor na ministerstvu financí kauzu vedl, označuje viníky konkrétně: "Jsou to tehdejší ministr financí Pavel Mertlík a jeho náměstek Jan Mládek. Ti v roce 2000 rozhodli o postupu po pádu IPB," tvrdí. Mertlík se ovšem naopak diví, proč česká strana ve sporu ustupovala a stáhla svoji protižalobu na Nomuru.
"V případu je stále mnoho otazníků. Nyní je především potřeba zveřejnit všechny smlouvy, pak si o všem uděláme lepší obrázek," říká Mertlík, nyní hlavní ekonom Raiffeisenbank. Kalousek včera potvrdil, že ještě tento týden smlouvu o vypořádání s Nomurou zveřejní. Jenže daňoví poplatníci se i tak stejně nedozvědí, zda a proč stát Nomuře skutečně ustoupil.
"Můžeme zveřejnit jen ekonomickou část dohody. Součástí kauzy pádu IPB je totiž i náš pokračující spor s ČSOB. Zveřejněním dohody bychom dali ČSOB výhodu," tvrdí Šnábl.
Smír vyjednal Tlustý Celý spor s Nomurou má kořeny v roce 2000. Nomura vlastnila IPB. Banka se ale dostala do potíží, stát na ni uvalil nucenou správu a následně ji prodal ČSOB. Nomura pak zahájila arbitráž o 40 miliard korun kvůli zmaření svých investic. Česká strana naopak zažalovala Nomuru za to, že banku údajně tunelovala. Nomura například získala akcie Plzeňského Prazdroje, za něž prý platila nikdy nesplacenými úvěry od IPB.
Tvrdé spory se táhly až do roku 2006. Česko bylo mezinárodním soudem uznáno za viníka a mělo se rozhodnout jen o výši odškodného pro Nomuru. Poté ale tehdejší ministr financí Vlastimil Tlustý vyjednal s Nomurou smír. Pokuta podle dohody neměla přesáhnout 7 miliard korun.
Zatímco spor s Nomurou je uzavřen definitivně, pře státu s ČSOB pokračují. "ČSOB nesplnila závazek, že IPB očistí od dluhů. Budeme proto po ČSOB chtít přes 34 miliard korun," potvrdili včera Kalousek se Šnáblem.



Viník prohry s Nomurou? Neznámý (HN)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16675788992

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1650
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5310
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3845
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7450
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0561
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více