Vyhození manažeři viní Erste z korupce při privatizaci (HN)


25. 11. 2009  10:21     Marek Pokorný a Martin Benda     komentáře (0)

Dva bývalí manažeři se přou s Erste Bank. Finanční ústav je viní z podvodu, oni zase vedení banky z uplácení.





Dva vyhození manažeři Hans Leitner a Hans Peter Andahazy "zatápějí" rakouské Erste Bank. Ta je loni propustila za nelegální obchody. Propuštění muži vyrazili do protiútoku s obviněním, že Erste koncem devadesátých let masivně podplácela při skupování bank v Evropě, například i při privatizaci České spořitelny. Spor se rozhořel poté, co banka podle svých slov zjistila, že oba manažeři na vlastní účet nakupovali zlato v Kongu a ještě si k tomu bez souhlasu vedení založili pobočku banky v Londýně. Manažeři to ale odmítají - důkazy proti nim prý byly zfalšované a dokáží to před soudem. Banka nicméně kromě výpovědi na oba podala i trestní oznámení.

Vydírání, či ušlý zisk?

Obě strany nešetří ostrými slovy. Banka uplácení popírá a své exzaměstnance viní z vydírání. "Od jejich právníka jsme obdrželi dopis, kde oba nabízejí mlčení, pokud jim Erste zaplatí třicet milionů eur," říká mluvčí Erste Hana Cigonková. Leitner s Andahazym ale tvrdí, že nejde o vydírání, ale pouze o ušlý zisk. Po rozpoutané aféře totiž mají pošpiněné jméno a nemohou nikde získat práci. "Je to náš plat až do důchodu s úroky a odškodným. Banka bude litovat, že nabídku nevyužila," uvedl pro HN Leitner. To, že vystoupili až po deseti letech, vysvětlují dosavadní povinností mlčenlivosti. Ta podle nich padla křivým obviněním ze strany banky. A oba také povolali na pomoc vyšetřovatele FBI. "Nevěříme rakouským úřadům, protože je to jedna velká rodina. Stejné je to i jinde ve střední Evropě," řekl Leitner, podle něhož se úplatky týkaly privatizace i v dalších středoevropských státech. I když jde o rakouskou firmu, americké úřady se mohou podle Andahazyho případem zabývat, protože Erste je kotovaná na americké burze. A mohou také využít přísného amerického protikorupčního zákona. Jaké důkazy mají, nechtějí oba bývalí bankéři říct. Server Aktuálně.cz včera uvedl, že vyšetřovatelé FBI již oba Rakušany navštívili a odvezli si část dokumentů. FBI se nevyjádřila.

Deset milionů pro Macka

Pravda ovšem je, že okolnosti privatizace vyvolaly rozpaky již před osmi lety. MF Dnes v září 2001 zveřejnila, že tehdejší místopředseda ODS Miroslav Macek inkasoval za "zprostředkování obchodu" od Erste deset milionů korun. Podle tehdejšího prohlášení Erste jim zejména domlouval schůzky s lidmi, kteří o privatizaci rozhodovali. Macek se pak stáhl z politiky.


Vyhození manažeři viní Erste z korupce při privatizaci (HN)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16570030240

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více