Výpis z banky zdarma, ale...


30. 07. 2009  09:47     Ekonom     komentáře (0)

Českým bankám přibudou nové povinnosti: kromě výpisů bude zdarma i blokace karty při její ztrátě.





Jednou měsíčně výpis z účtu, a to zdarma, čeká díky Evropské unii od letošního listopadu majitele bankovních účtů v Česku. Změny nastaví nový zákon o platebním styku, který vychází z evropské směrnice a který postupně zavádějí všechny evropské státy.
Novela nicméně direktivně nenařídí, že výpisy budou muset lidé dostávat na papíře poštou. Pouze bankám uloží jako povinnost aspoň jednou za měsíc zdarma poskytnout klientům na "trvanlivém médiu" informace o prováděných platebních transakcích.

Milion odpíračů

Jak přesně se nová legislativa promítne do služeb bank, prý zatím říci nelze. "S největší pravděpodobností vyhotovíme na pokyn klienta tištěný přehled transakcí bezplatně jednou za měsíc v kterékoli pobočce. Je ale nepravděpodobné, že by se změnila celková politika ohledně výpisů z účtů jen proto, že více než jeden milion klientů tištěné výpisy vysloveně odmítá," řekla Ekonomu Pavla Langová z tiskového centra České spořitelny. "Už dnes velká část našich klientů neplatí za vyhotovení pravidelného výpisu z účtu. Poplatek je totiž součástí sjednaného programu, například jde o Osobní účet ČS, Exclusive konto nebo Osobní účet ČS Student," dodává. Ta stejně jako některé další finanční ústavy poskytuje klientům kdykoli bezplatně informace o zůstatcích na účtu prostřednictvím bankomatů, SMS zpráv nebo přes internetové, telefonní či GSM bankovnictví. V současné době ale banky ještě čekají na definitivní podobu normy. "Jakmile bude příslušná novela zákona zfinalizována, podnikneme všechny kroky, abychom zákonu vyhověli," uvedla například Irena Zatloukalová, mluvčí ČSOB.

Elektronicky či na pobočce

Většina bank nejspíše vyhoví zákonu tím, že bude zdarma zasílat výpis elektronickou cestou, případně tisknout na pobočce. Řada z nich má navíc již dnes výpisy z účtu zdarma v rámci různých produktových balíčků a služeb. "Za sestavení a zasílání elektronického výpisu poplatek neúčtujeme," říká Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank. Výpis zdarma ale nabízejí též produktové balíčky, v nichž je obsažen běžný účet u Citibank, nebo Citi kreditní karty. Podle stejného zákona Češi od listopadu nebudou platit ani za blokaci karty při její ztrátě či odcizení. Banky navíc budou muset nahrazovat klientům i peníze ukradené z konta předtím, než ztrátu karty nahlásili, a to u částek vyšších než 150 eur.


Výpis z banky zdarma, ale...

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16651214016

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více