Změna banky není žádné utrpení. Nebojte se a ušetřete


12. 10. 2007  11:07     Běla Fialová     komentáře (0)

Finanční hledisko už nehraje při změně tak významnou roli jako dříve. Poplatek za zrušení účtu zaplatíte dnes pouze v Poštovní spořitelně.





Pár návštěv banky, případně několik desítek korun – tak je možné zhodnotit postup při rušení účtu v jedné bance a zakládání účtu v bance druhé. Rozhodně se ale změna účtu a s ní související martyrium z dlouhodobého hlediska vyplatí. Změnou banky možná navíc přispějete ke zlevnění bankovních služeb.

Změnit banku a s ní zákonitě i bankovní účet není tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nejde však jen a pouze o zrušení účtu v bance, ovšem je třeba počítat s tím, že po tomto prvním kroku musí následovat ještě několik dalších.

 

 

Stačit by měla jediná návštěva banky

Obvykle je zrušení účtu otázkou několika málo minut a stačí k tomu jediná návštěva banky. Je však nutné mít s sebou všechny potřebné podklady. Mezi nimi například doklad totožnosti (spíše výjimečně se vyžadují dva), číslo účtu a veškeré platební instrumenty náležející k účtu. Podle toho, zda je využíváte, či nikoliv, se řídí i výpovědní, chcete-li vypořádací lhůta.Jednoduše řečeno, pokud nemáte k účtu ani platební kartu, účet může být zrušen okamžitě. V opačném případě však musíte počítat i s několika měsíci vedení účtu.Po uplynutí výpovědní či vypořádací lhůty dojde k faktickému ukončení smluvního vztahu a také ke konečnému vypořádání zůstatku účtu. Především v souvislosti s výpovědní lhůtou je třeba na účtu ponechat dostatečné množství peněz, zvláště v případě, kdy už žádné finance na staré konto směřovány nebudou. Vznikne-li pak na účtu přebytek, postupuje banka dle dohody o zrušení účtu. Už při podání žádosti o zrušení účtu totiž bance sdělujete, zda chcete zůstatek převést na jiné konto (v tomto okamžiku je již vhodné znát nové bankovní spojení nového účtu), nebo zda si přejete peníze vyplatit v hotovosti.

 

Nechce se vám na pobočku, pak musíte k notáři

Zrušení účtu vyžaduje vždy písemnou podobu, a to vzhledem k tomu, že se jedná o ukončení smluvního vztahu. Pokud ale nechcete nebo nemůžete zajít na pobočku banky sami (např. chcete účet zrušit ze zahraničí či banka vyžaduje zrušení účtu na pobočce, kde byl účet založen, a vy bydlíte jinde), máte jen velmi úzký výběr možností. Většina bank sice umožňuje zrušit účet korespondenční cestou, nicméně pak vyžaduje (až na pár výjimek) úřední ověření podpisu majitele účtu. Další a zároveň poslední možností je také udělení plné moci osobě, která pak v bance jedná za vás. Nicméně ani v tomto případě se jako majitel účtu návštěvě notáře stejně nevyhnete. Je pak otázkou, zda je pro vás schůdnější zajít do pobočky či k notáři (mějte na paměti, že u notáře za ověření také zaplatíte – cca 50 korun).

1. ke zrušení účtu mějte všechny potřebné doklady 
   (doklad totožnosti, číslo účtu a platební instrumenty)

2. nezapomeňte o změně bankovního spojení 
    informovat všechny dotčené instituce
3. dnem podání žádosti o zrušení účtu vedení účtu
    nekončí (může trvat i několik dalších měsíců)
4. na dálku můžete účet zrušit většinou jen s využitím
    notáře (i za ověření podpisu však musíte zaplatit)

 

 

 

Nejste spokojeni se svou bankou? Neváhejte ji změnit

Administrativní náročnost a časové hledisko jsou nejčastějšími argumenty pro to, aby si i nespokojený klient banky zrušení účtu a přechod jinam rozmyslel. Finanční hledisko dnes už nehraje tak významnou roli jako dříve. Kromě Poštovní spořitelny totiž nikde poplatek za zrušení účtu nezaplatíte. S čím je však třeba počítat, jsou poplatky spojené se zrušením trvalých plateb. Částky se výrazně liší, a to s ohledem na použitý komunikační kanál (prostřednictvím internetbankingu obvykle zdarma, na přepážce i 50 korun za každý jednotlivý příkaz). Alespoň jejich zřízení zpoplatněno nebývá.

Celý článek najdete na:

http://fincentrum.idnes.cz/zmena-banky-neni-zadne-utrpeni-nebojte-se-a-usetrete-fyh-/fi_osobni.asp?c=A071011_164519_fi_osobni_fib

 

 

 



Změna banky není žádné utrpení. Nebojte se a ušetřete

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16654994528

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více