Moneta Money Bank

Moneta Money Bank
Moneta Money Bank, a. s.
Generální ředitel: Tomáš Spurný

Vyskočilova 1422/1a, 140 28 Praha 4-Michle
Tel.: 224 441 111, 224 443 636
web: www.gemoney.cz

Kód banky: 0600

Infolinka:+420 224 444 333

Blokace karet: +420 224 443 636

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8,5 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2011
Banka roku
2010
2. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2011
Ohodnoťte banku

Porota 1Q 2019 67,6
Miroslav Zeman

Mnozí lidé znají tuto banku ještě pod starým názvem GE Money Bank. Majoritní vlastník americká GE se zbavil postupně akcií této banky. V současnosti jsou vlastníky banky desítky investorů, velká část i z České republiky.

Moneta sice patří mezi velké tuzemské banky, ale zaujímá poměrně specifickou pozici. Velmi se svým přístupem podobá nízkonákladovým bankám. Historicky je Moneta velmi dynamickou a inovativní bankou. Prvenství si vysloužila například spuštěním refinancování půjček a dalšími produkty, které si následně osvojily i další banky. V současnosti prochází tato banka mírným útlumem, kdy o ní není moc slyšet. Dynamika i zavádění nových produktů, jak jsme na to byli zvyklí dříve, je tedy v současnosti nižší.

V povánočních výprodejích utratili klienti MONETA Money Bank meziročně o osm procent více

Za první týden po Štědrém dnu roku 2018 zaplatili lidé svými debetními a kreditními kartami MONETA Money Bank za nákupy v kamenných a internetových obchodech přes 345 milionů korun, což představuje meziroční nárůst o osm procent. Z toho šest milionů korun uhradili bezkontaktně mobilním telefonem prostřednictvím Google Pay nebo chytrými hodinkami pomocí Garmin Pay či Fitbit Pay. Hodnota transakcí v e-shopech vzrostla meziročně o téměř 63 procent.

Povánoční výprodeje jsou lákavé. I pro klienty Monety. Fakt, že klienti Monety utratili debetními i kreditními kartami o osm procent více než před rokem, tedy 345 milionů korun není až tak zajímavá jako to, co banky sledují. Banky tak ví o svých klientech téměř vše. Jedná se o balík informací, které mohou pro některé lidi představovat pověstného velkého bratra. Důležité je, aby se tyto informace využívaly jen střídmě a nebyly v budoucnu zneužívány.

Výsledky skupiny MONETA za rok 2018

MONETA dnes zveřejnila konsolidovaný čistý zisk za rok 2018 ve výši 4,2 miliardy Kč (nárůst o 7,1 % oproti roku 2017) a návratnost hmotného kapitálu 17,9 % (nárůst o 190 bazických bodů oproti roku 2017). Vedení společnosti plánuje navrhnout akcionářům ke schválení výplatu dividendy za rok 2018 ve výši 3,1 miliardy Kč, což představuje výplatní poměr ve výši 75 %.

Za rok 2018 vykázala Moneta poměrně vysoký zisk 4,2 miliardy korun, který byl o 7,1 procenta vyšší než před rokem. Hned je také jasné, že 3,1 miliardy korun bude vyplaceno na dividendách. Jedná se o 75 procent zisku. I tato banka je tak příkladem toho, že zisky bank jsou předimenzované a banky jen minimum zisku investují zpět do rozvoje produktů a služeb. V případě Monety můžeme ocenit, že veškerý zisk nekončí v zahraničí, jako tomu bylo dříve.

MONETA Money Bank nabízí novým klientům 1000 Kč za online zřízení běžného účtu Tom s vedením zdarma

Zřídit si běžný účet Tom s vedením zdarma pro všechny a bez podmínek plně online a získat za to lákavou odměnu jeden tisíc korun nabízí do konce dubna všem novým klientům MONETA Money Bank. Celý jednoduchý a zároveň bezpečný proces zřízení běžného účtu Tom přes oceňované mobilní bankovnictví Smart Banka nebo webové stránky www.moneta.cz zabere v průměru méně než 15 minut a probíhá plně online – bez jakéhokoliv papírování a bez chození do pobočky. MONETA Money Bank je s milionem klientů čtvrtou největší bankou v zemi.

Skvělý důkaz toho, že banky mohou propagovat i účty bez poplatků za vedení. Moneta za to novým klientům ještě zaplatí tisíc korun. Jednalo se o klienty, kteří si účet založili do konce dubna. Banka tak učí klienty využívat pro založení účtu a ovládání dalších služeb mobilní telefon, nebo internetové bankovnictví. Pro banku tyto způsoby zřízení a ovládání účtů představuje velkou úsporu.

MONETA Money Bank spustila Apple Pay, nástroj pro snadné, bezpečné a diskrétní platby

MONETA Money Bank počínaje dnešním dnem nabízí svým klientům službu Apple Pay, která umožňuje rychle a pohodlně platit mobilním zařízením způsobem, který je snadný, bezpečný a diskrétní.

Moneta nemůže samozřejmě při tak velké a rozsáhlé události, jako je spuštění platebního nástroje Apple Pay chybět. I klienti Monety s jablkem tak mohou od února tohoto roku platit bez problémů své útraty mobilem a nehledat tak svou platební kartu. Jedná se zřejmě o budoucnost snadného a pohodlného placení.

MONETA Money Bank jako první banka v Česku umožňuje živnostníkům jiných bank sjednání úvěru ve výši až 500 000 Kč zcela online bez předkládání daňového přiznání

Výraznou úsporu času živnostníkům všech bank přináší revoluční novinka v podobě možnosti sjednat komerční úvěr od MONETA Money Bank rychle a pohodlně zcela online na stránkách www.monetazivnostnikum.cz. Vyřízení žádosti o neúčelový úvěr Expres Business probíhá od začátku do konce po internetu, bez jakéhokoliv papírování, trvá v průměru pouhých 15 minut a úvěr je zcela bez poplatků. Navíc díky kampani trvající do května tohoto roku jsou první tři měsíce s nulovým úrokem a úroková sazba začíná na 5,9 % p. a. Klienti jiných bank mohou bez dokládání daňového přiznání plně online žádat o úvěr až do výše 500 000 korun. MONETA Money Bank je s milionem klientů čtvrtou největší bankou v zemi a touto inovací posiluje svoji pozici digitálního lídra na českém bankovním trhu a šampiona živnostníků, svobodných povolání a malých a středních firem ve financování jejich potřeb.

Proč nám připadá, že se Moneta těmito akcemi snaží lanařit klienty jiných bank z řad živnostníků? Samozřejmě na tom není nic špatného, ale mohla by to říct na rovinu. Nejde o snahu pomáhat klientům jiných bank, ale tyto klienty získat díky půjčce jako startovního produktu pro Monetu. Trh klientů už je pro banky dosti vyčerpaný a získávat klienty je stále náročnější. Co mohou to absorbují nízkonákladové banky, jako Air Bank, nebo Fio, a Moneta tak jen velmi těžko nové klienty získává.

MONETA Money Bank zlevnila lidem Expres půjčku, získat peníze můžou s úrokem od 3,9 % ročně

Svoji historicky nejnižší sazbu od 3,9 % ročně (RPSN 4,1 %) nově nabízí domácnostem MONETA Money Bank u neúčelového spotřebitelského úvěru Expres půjčka. Nabídka určená stávajícím klientům MONETA Money Bank i klientům jiných bank umožňuje půjčit si po internetu nebo v kamenné pobočce až 800 tisíc korun s dobou splácení až 10 let. Vedení Expres půjčky je zdarma a lze ji kdykoliv částečně nebo zcela splatit. MONETA Money Bank je s milionem klientů čtvrtou největší bankou v zemi.

Expres půjčka je dle naznačení Monety jedním z nejlepších na trhu. Je pravdou, že úrok 3,9 procenta patří k nejnižším. Zvlášť u spotřebitelského úvěru. Další parametry úvěru také nejsou vůbec špatné. Opět je zajímavé, že se banka odkazuje na fakt, že úvěr je otevřený i klientům jiných bank. Je to vtipné, zvlášť když se klienti jiných bank po zřízení úvěru stanou nově klienty Monety. Moneta lanaření klientů komentuje chytře.

Bankovní poplatky 1Q 2019 70
Bankovní poplatky.com

2019 I. čtvrtletí (7.5, 7.5, 6.5, 6.5) = 7

Nejaktivnější banka v posledním loňském i prvním letošním kvartále. Aktuálně ale nedošlo ke strukturální změně, a proto hodnocení ponecháváme po minulém zvýšení na stejné úrovni.

Sazebník banky je k dispozici nikoliv celý v jednom souboru, ale je rozdělen podle druhů služeb (hypotéky, spotřebitelské úvěry, kreditní karty, platební styk atd.). Klient tak musí mezi jednotlivými pdf soubory proklikávat, což je podle nás cesta zpátky. Na druhé straně opakovaně kvitujeme, že veškeré chystané změny (tzv. Změnový list), banka vždy prezentuje ve zvláštním souboru v pdf formátu, který je dostupný v sekci přímo u nové verze sazebníku, kde si klient může najít všechny změny, jakých kapitol a služeb se týkají a především srovnání s původní cenou dané služby.

Postavení banky v Q Reportu Scott & Rose se tentokrát nijak nezměnilo. Hodnocení tudíž ponecháváme.

Veřejnost 1Q 2019 77.5
Banka se snaží vždy vyjít vstříc klientovi.

Sazebníky

Image result for moneta pobočkyImage result for moneta pobočkyImage result for moneta sídlo


Pobočky

Bankomaty


Tiskové zprávy Moneta Money Bank