100procentní hypotéky dál hledají úrokové dno


08. 02. 2016  13:52          komentáře (0)

Podle statistik společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a mapuje nabídky všech bank na trhu prostřednictvím indexů GOFI, úrokové sazby na začátku roku přešlapují na místě.  Hodnota titulního indexu GOFI 70 meziměsíčně stoupla o 1 setinu procentního bodu na 2,14 %, čímž opustila dosavadní rekordní minimum. Růst sazeb však zatím nehrozí. 100procentní hypotéky jsou na rekordním minimu.

100procentní hypotéky dál hledají úrokové dno




Banky vstoupily do nového roku vlažně. Spíše drobnější změny v nastavení úrokových sazeb jsme zaznamenali pouze u ČSOB a Hypoteční banky, České spořitelny, které své sazby snížily. Mírné úpravy směrem nahoru i dolů avizovala jako obvykle Oberbank a růst sazeb evidujeme u Expobank. Ve dvou případech (UniCredit Bank, Equa Bank) došlo k prodloužení akčních nabídek. Výsledkem lednového vývoje je praktická stagnace nabídkových indexů. 

graf1

 

Titulní GOFI 70 meziměsíčně stoupl o 1 setinu procentního bodu na 2,14 %. Index se tímto sice odpoutal od rekordního minima, ale rozhodně se nedá hovořit o nějaké změně trendu, ba naopak (viz následující odstavce). Podobně neslané nemastné období za sebou mají ostatní cenové indexy s vyšším LTV. GOFI 85 klesl meziměsíčně o 2 setiny na 2,25 % a index 100procentních hypoték klesl o setinu p.b. na 3,14 %, což je nové minimum a do jisté míry důležitý milník, protože rozdíl mezi průměrnou nabídkovou sazbou 70 a 100procentních hypoték v lednu dosáhl pouhého 1 procentního bodu, což je nejmenší diference od ledna 2010. 

 

graf2.PNG

 

Index průměrných variabilních (plovoucích) sazeb navázaných na 1měsíční PRIBOR (GOFI VAR 70) zůstává beze změny na úrovni 2,39 %. 

Tip. Aktuální přehled nabídek jednotlivých bank naleznete v našem online srovnání Nejlepších sazeb hypoték. 

Známa už je také prosincová hodnota FINCENTRUM HYPOINDEXu, který měří průměrnou úrokovou sazbu reálně sjednaných hypoték a jeho vývoj koreluje s indexem nabídkových sazeb GOFI 70. Podle posledních dat průměrná sjednaná sazba v prosinci klesla o 3 setiny procentního bodu na 2,06 %. Nyní, s ohledem na vývoj našeho indexu nabídkových sazeb, očekáváme lednovou stagnaci tohoto ukazatele.   

Klid před bouří?

Je ještě prostor k poklesu úrokových sazeb?. Korekce cen, ke které došlo v uplynulých týdnech, na mezibankovním trhu přesto opět otvírá prostor pro případné další zlevnění hypoték. Banky se rozhodnutí o snížení sazeb zatím brání, ale apetit na nové obchody a větší tržní podíl jim určitě nechybí. Bankéři navíc musejí počítat s tím, že v druhé polovině roku budou muset řešit jiné věci než obchod (celý trh čeká implementace Zákona o úvěru pro spotřebitele a nové vyhlášky ČNB). 

 

graf3.PNG

V prvním pololetí proto očekáváme vyšší tlak managementu na obchodní výsledky, a pokud se čísla nebudou vyvíjet podle představ, konkurenční boj se rozjede nanovo. A vzhledem k tomu, že v soupeření o klienty bankéři využívají především cenové nástroje, rekordní minima cenových indexů se budou otřásat v základech. Únor či březen budou podle našeho názoru hrát klíčovou roli pro další směřování hypotečního trhu. 

„Očekávám, že v rámci konkurenčního boje dojde k posunutí historického minima o několik dalších setin procentního bodu níže, takže podmínky pro hypoteční financování budou v první pololetí historicky nejpříznivější,“ uzavírá Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE. 




100procentní hypotéky dál hledají úrokové dno

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16636866528

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více