ČSOB

Československá obchodní banka, a.s
Předseda představenstva a generální ředitel: John Arthur Hollows
Radlická 333/150, 150 57 Praha 5
Tel.: 261 351 111; 224 111 111
E-mail: info@csob.cz, www.csob.cz

Kód banky: 0300

Infolinka:+420 800 300 300

Blokace karet: +420 495 800 111

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,8 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2016 69,7
Olga Ortová Šeflová

Konsolidaci spotřebitelských úvěrů pod názvem „Totální refinancování“ nabízí ČSOB se zajímavou úrokovou sazbou, ale s omezujícími podmínkami (vedení platebního styku, objem nad 50.000,- Kč). Klienti ČSOB jsou také spokojeni s mobilní aplikací ČSOB Smart klíč, která je podstatně rychlejší než předchozí, neboť upustila od nutnosti zadávání SMS kódu. Pod názvem ČSOB Premium připravila ČSOB nový modul obsluhy bonitních klientů s úsporou času a peněz (např. nadstandardní pojištění, atraktivní investiční nabídku, prestižní platební karty, péči bankéře o celou rodinu). ČSOB zkvalitnila i nabídku cestovního pojištění k platebním kartám o nová pojistná plnění (storno zájezdu, zmeškání odletu, pojištění nebezpečných sportů).  Konečně přišel někdo, kdo umožní koupi jízdenky prostřednictvím platební karty MasterCard ČSOB přímo v pražských tramvajích. ČSOB se dlouhodobě věnuje finanční gramotnosti (zejména u dětí z dětských domovů, seniorů, sluchově postižených lidí). Ze svého Fondu vzdělání poskytuje banka stipendia a příspěvky na školné pro zdravotně handicapované studenty, v Nadačním programu vzdělávání ČSOB podporuje projekty na zvýšení bezpečnosti v online prostředí. ČSOB Penzijní společnost úspěšně nabízí dětské penzijní spoření.

Miroslav Zeman

ČSOB  je jedna ze tří největších bank působících na tuzemském bankovním trhu. Jedná se o banku, která má velmi široký rozsah a to i díky své velmi šikovné politice specializace jednotlivých značek skupiny. Úspěch Hypoteční banky zaměřující se na hypoteční úvěry, nebo Poštovní spořitelny zaměřující se na drobnou klientelu, je toho důkazem.

Samotná značka ČSOB je pak ceněna u podnikatelů a firem, kterým poskytuje zajímavé a cílené služby v širokém rozsahu a dobré kvalitě. Doufejme také, že se již brzy podaří úspěšně vyřešit a ukončit soudní a arbitrážní spory, které má tato banka s Českým státem. Je zcela evidentní, že působení na tuzemském trhu v globálním kontextu nezpůsobilo bance ani jejímu vlastníkovi žádné ztráty ani škody a naopak stabilní a dlouhodobý zisk.

ČSOB bojuje o podíl na trhu s dalšími velkými bankami a v některých produktech je přímo na špici, což se týká například počtu a objemu hypotečních úvěrů.

S čím přišla banka v II. čtvrtletí 2016

ČSOB  začala druhé čtvrtletí bonusem pojištění k platební kartě. ČSOB a Era výrazně zjednodušují a sjednocují nové cestovní pojištění k platebním kartám. Od 1. dubna 2016 došlo k navýšení limitů a přidání nových pojistných krytí, jako je například pojištění storno poplatků u zájezdů či letenek nebo pojištění zmeškání odletu. Nově obsahují všechny varianty pojištění nebezpečných sportů.

Banka také ve druhém čtvrtletí podpořila děti se zdravotním postižením v jejich studiu. Fond vzdělání poskytne deset nových stipendií a přispěje na školné dalším pěti sociálně či zdravotně handicapovaným studentům. Na svém březnovém zasedání tak rozhodl Poradní sbor Fondu vzdělání. Nově jsou prostředky z Fondu vzdělání k dispozici také sociálně či zdravotně oslabeným mladým lidem z okruhu azylantů a migrantů. Stipendijní program po celou dobu jeho více než dvacetileté existence finančně zaštiťuje ČSOB.

ČSOB také musíme pochválit za její podíl na inovacích placení v MHD v Praze. Poprvé v historii si budou moci cestující v Praze zakoupit jízdenku v tramvajích bezkontaktní platební kartou. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve spolupráci se společnostmi ČSOB, MasterCard a Mikroelektronika spustil od 12. dubna 2016 zkušební provoz na tramvajové lince č. 22. Doufejme, že se možnost placení za cestování v MHD co nejdříve rozšíří na celé město i všechny dopravní prostředky v hlavním městě.

Další charitativní aktivita ČSOB  vynesla osobám se zdravotním postižením či jiným handicapem částku 1,9 milionu korun. Klienti ČSOB Private Banking mohou již dva roky platit speciální debetní bezkontaktní platební kartou World Elite, která odvádí z každé transakce 0,6 % na charitu. Kartu využívá už více než 680 klientů a díky jejich útratám za loňský rok banka rozdělila celkem 1 902 545 korun. Vybrané peníze byly využity na projekty významných neziskových organizací: Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, Nadace Charty 77 - Konta Bariéry, Asociace českých paraplegiků nebo Nadační fond Rozum a Cit.)

Stejně jako Poštovka, tak i ČSOB nabídla velmi nízký úrok u půjček při jejich refinancování, pokud si je klient přesune právě do této banky. Pokud si klient do ČSOB převede půjčky v minimální výši 50 000 Kč a zároveň i platební styk, pak získá úrokovou sazbu ve výši 5,9 %.

A máme tu další inovaci. Od začátku roku 2016 mohou rodiče svým dětem spořit na jejich penzi. Ačkoliv se jedná o trošku podivný produkt, využilo tuto možnost za první čtyři měsíce roku rodiče více než 1000 dětí.

A přecházíme k podpoře finanční gramotnosti ze strany ČSOB. V sedmém ročníku Nadačního programu vzdělání podpořila ČSOB symbolicky 7 projektů, mezi které rozdělila téměř 1 milion korun. Vítězné projekty se zaměřují na zvýšení finanční gramotnosti například u dětí z dětských domovů, seniorů, lidí se sluchovým postižením nebo také lidí po výkonu trestu. V druhé polovině tohoto roku podpoří Nadační program vzdělání projekty zabývající se bezpečností v online prostředí.

I ČSOB bude mít od druhého čtvrtletí roku 2016 prémiové bankovnictví. Prestižní platební karty, exkluzivní investiční příležitosti, nadstandardní pojištění či péče rodinného bankéře a asistenta pro úsporu času i peněz. To jsou jen některé z výhod, které si od druhého čtvrtletí roku 2016 budou moci užívat klienti nové služby ČSOB Premium. Stále početnější segment bonitních klientů tak získá na trhu ojedinělou péči, která nastavuje v této oblasti nové standardy.

Markéta Grušáková
Bedřich Danda
Martina Hedvičáková

ČSOB a Era výrazně zjednodušují a sjednocují nové cestovní pojištění k platebním kartám. Od 1. dubna 2016 dochází k navýšení limitů a přidání nových pojistných krytí, jako je například pojištění storno poplatků u zájezdů či letenek nebo pojištění zmeškání odletu. Nově obsahují všechny varianty pojištění nebezpečných sportů.

Poštovní spořitelna přichází s půjčkou a úrokem od 5,9 %. Také ČSOB nabízí „Totální refinancování“ se sazbou 5,9 % p.a.

Poprvé v historii si budou moci cestující v Praze zakoupit jízdenku v tramvajích bezkontaktní platební kartou. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve spolupráci se společnostmi ČSOB, MasterCard a Mikroelektronika spustí od 12. dubna 2016 zkušební provoz na tramvajové lince č. 22.

ČSOB podepsala smlouvu, na základě které převezme portál Top Pojištění.cz. Jde o další krok, kterým se chce odpoutat od tradičního bankovnictví.

ČSOB a Era/Poštovní spořitelna na začátku dubna představily zásadně vylepšenou aplikaci pro obsluhu předplacené COOL karty na dětské kapesné. Na změnách aplikace pracovala banka přímo s klienty. Došlo ke zjednodušení způsobu přihlášení a také změně dobíjení karty z mobilu. Další novinkou je výrazný redesign webového portálu www.coolkarta.cz, který potěší příznivce jednoduchosti a přímočarého ovládání.

Bankovní poplatky 2Q 2016 66.3
Bankovní poplatky.com

Banka, která je v posledních letech aktivní. V aktuálním čtvrtletí ČSOB například zrušila svoje Exkluzívní konto a spustila Premium Konto. Tento účet je ale dražší a proto hodnocení v této části snižujeme o 0,5 bodu.

ČSOB v aktuálním kvartále zvýšila například poplatek za výpis z účtu zaslaný poštou z 20 Kč na 30 Kč. Hodnocení zatím ponecháváme ve stejné výši.

Sazebník ČSOB patří i nadále mezi ty spíše přehlednější. Hodnocení pro aktuální II. čtvrtletí neměníme.

Postavení ČSOB se v Q Reportu Scott & Rose se proti minulému kvartálu změnilo. Standardní klient zaplatí nově 1.095 Kč (minule 1.039 Kč) za rok a aktivní klient změnou kont dokonce 12.609 Kč (minule 7.449 Kč). Vzhledem k tomu hodnocení snižujeme o 0,5 bodu.

Veřejnost 2Q 2016 63
Jako první NFC platby
Jakub Mandát

Sazebníky

Image result for čsob pobočkyfoto

Image result for čsob pobočky


Pobočky

Bankomaty