Fio banka

Fio banka

Fio banka, a.s.
Předseda představenstva a generální
ředitel: Mgr. Jan Sochor
Sídlo: V Celnici 10, 117 21 Praha 1
Tel.: 224 346 111
E-mail: fio@fio.cz, www.fio.cz

Kód banky: 2010

Infolinka: +420 224 346 800

Blokace karet: +420 224 346 777

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 1 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 0,32 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2017
Banka roku
2016
Banka roku
2015
Banka roku
2014
Ohodnoťte banku

Porota 1Q 2016 77,2
Miroslav Zeman

U Fio banky nemůžeme začít jinak než zopakovat její prvenství a zisk titulu GEEN Nejvstřícnější banka roku 2014. Banka tento nejvyšší titul obhájila již po čtvrté. První klientský rating bank je přitom nejkomplexnější a nejcitovanějším projektem pro objektivní hodnocení tuzemských bank.

Fio banka je v rámci nízkonákladových bank tou výraznější bankou a společně s Air Bank představuje špičku segmentu nízkonákladových bank. Banka, stejně jako Air Bank vytváří opakovaně zisk a přichází na trh pravidelně s novinkami a inovacemi, které rychle zavádí do praxe. Fio banka také pravidelně rozšiřuje svou pobočkovou síť, kdy se snaží dostat se ke svým klientům co nejblíže.

Fio je banka, která je sice nyní už střední, ale je aktivní, inovativní, je dobře vidět a také je česká. Právě na českosti postavila banka svou novou image. Banku tedy hodnotím velmi pozitivně.

S čím přišla banka v I. čtvrtletí 2016

Fio banka rozšiřuje nabídku o platební terminály a platební bránu. Banka, která je dlouhodobě GEEN Nejvstřícnější bankou v České republice přichází s další atraktivní novinkou. Fio banka se jako první nízkonákladová banka rozhodla poskytovat platební terminály pro obchodníky a platební brány pro e-shopy. Banka se tak přímo podílí na rozvoji platebních systémů a platební sítě pro platby kartou. Banka tak vstoupila do segmentu, který byl spíše doménou velkých bank. Pro banku se jedná o velmi prestižní a zajímavou aktivitu. Banka tak zásadně rozšířila služby pro své klienty - obchodníky a provozovatel e-shopů.

Nová kampaň Fio banky: Jakub Kohák radí divákům s financemi. Fio banka boduje na reklamním trhu svými spoty s Jakubem Kohákem, který se stal hlavní tváří této české a dynamické banky, která je také GEEN Nejvstřícnější bankou na tuzemském trhu. Reklamní spoty a jejich úroveň je však dle našeho pohledu poměrně nevyvážená. Zatímco některé spoty jsou velmi vtipné a logické a výborně se hodí k popisu konceptu této banky, jiné působí poměrně zmateně a spíše naivně. V každém případě však reklamní spoty od Fio banky zaujmou a stávají se tak vážným konkurentem aktuálně poněkud ustupujících reklam od Air Bank.

A banka může oslavovat. V lednu otevřela už 77. pobočku v městě Berouně. O něco více se banka přiblížila svým klientům, který bylo na začátku roku už 570 000.

Březen pak už byl u této banky ve znamení vzdělávání. Fio banka zahájila v březnu další kolo projektu Studentbroker, který je součástí učebních osnov dvacítky vysokých škol a univerzit v České republice a na Slovensku. Studenti se díky tomu učí obchodovat s investičními nástroji v praxi.

První čtvrtletí u této banky lze hodnotit jako poměrně velký pokles dynamiky.

Martina Hedvičáková

Fio banka se v roce 2015 stala střední bankou a získala více než 110 000 klientů. Její služby bez poplatků nyní využívá 570 000 osob, pro které chystá několik novinek, například pojištění hypoték či službu 3D Secure.

Fio banka v lednu otevřela novou pobočku ve Středočeském kraji: v Berouně. Ve výloze pobočky bude navíc nonstop přístupný bankomat. Vychází tak vstříc požadavkům klientů.

Fio banka je první nízkonákladovou bankou v České republice, která poskytuje platební terminály pro obchodníky a platební bránu pro e-shopy. Podnikatelům tak kromě účtu bez poplatků nabízí výhodný způsob, jak přijímat platební karty ve svých kamenných či internetových obchodech.

__________________________________

První čtvrtletí bylo ve znamení refinancování úvěrů a hypoték a získání co nejvyššího počtu nových klientů. K tomu i banky uzpůsobovaly svoji úrokovou míru u daných produktů. Bohužel u spořících účtů se úroky také snižovaly.

Dalším trendem pokračující z minulého roku je orientace na mobilní aplikace pro chytré telefony, které se banky snaží inovovat a modernizovat. Také většina z nich již nabízí podporu pro všechny tři nejvyužívanější mobilní platformy.

 

 

Změny v poplatcích u jednotlivých produktech a služeb bank

 

Nejvíce změn v sazebnících jednotlivých bank zaznamenala v I. čtvrtletí 2016 Česká spořitelna. Od Nového roku nelze v rámci Osobního účtu České spořitelny II a Osobního konta České spořitelny sjednat telefonní tarif s cenou 749 Kč (bonifikace 200 Kč) a tarif s cenou 349 Kč (bonifikace 90 Kč). Od února mají klienti vedení Osobního účtu České spořitelny II - program Za důvěru zdarma, pokud klient splní 3 požadované podmínky. Navíc Česká spořitelna 1. března doplnila do podmínek pro vedení Osobního účtu České spořitelny II v rámci programu Za důvěru podmínku „jednoho aktivně využívaného produktu“ o další produkt. Stejným způsobem byly doplněny podmínky služby Moje zdravé finance (sjednané od 1. 2. 2016).

FIO banka změnila názvy platebních karet: Maestro PayPass mění na Maestro Contactless, MasterCard Debit PayPass na MasterCard Debit Contactless, MasterCard Standard PayPass na MasterCard Standard Contactless.

Banka začíná vydávat novou Fio NFC kartu v mobilu, která je za 19 Kč měsíčně, přičemž poplatek není účtován v případě, kdy součet vyúčtovaných transakcí uskutečněných příslušnou NFC kartou za daný měsíc překročí 4 000 Kč.

V příštím čtvrtletí se můžeme těšit na mNálepku od mBank, která sice bude jednorázově zpoplatněna 79 Kč, ale ulehčí klientům platby

Olga Ortová Šeflová

Projekt Studentbroker (realizovaný na 20 vysokých školách a univerzitách v ČR a SR) a Škola investování (v rámci 60 bezplatných seminářů) pomáhají praktickému seznámení se s fungováním kapitálových trhů a investicemi na burze. Fio banka nově zavádí pojištění hypotečních úvěrů, 3D Secure, platební terminály pro obchodníky a platební bránu pro e-shopy. Nadále roste počet jejích klientů, který dosáhl již 110 tis. Svojí bilanční sumou se Fio Banka již zařadila mezi střední banky na českém bankovním trhu.

Bedřich Danda
Peter Michajlov

Fio Banka je pro mne něco jako Ryanair. Když si kupuji letenku, již předem očekávám, že se budu na letišti tu a tam tlačit, nebudu sedět, kde chci, občas budu muset přejít mlčením nějaké zpoždění nebo nedokonalost v procesu… Ve výsledku ale dostanu za danou cenu v podstatě bezkonkurenční službu. Takže ano, i FIO navzdory následující drobné kritice aktivně využívám a tedy hodnotím na základě vlastní, několikaleté a intenzivní zkušenosti.

U FIO oceňuji neustále se rozšiřující síť poboček a z pohledu nízkonákladovosti je mi sympatická i strategie jejich umísťování tzv. „za rohem“. Tedy ne nutně ve drahém obchodním centru, na drahém náměstí, hlavní obchodní ulici nebo u stanice metra, kde se o prostory bijí ostatní banky, ale klidně 150-200 metrů dál,  prostě za rohem, za zlomek nákladů. To samé platí o vybavení poboček, prostě akceptovatelný low cost. Oceňuji také prakticky neustálé drobné inovace, bezpočet možností implementace výstupů z IBS, API téměř ke všemu a nově i vlastní platební terminály. Za zcela unikátní věc již dlouhá léta považuji platební styk CZ-SK. Dnes se o tom již moc nemluví (kdysi to měla FIO přímo ve smlouvě o účtu), ale český účet funguje plnohodnotně i na Slovensku s použitím slovenského kódu FIO Banky SK. Znamená to, že můžete se slovenskými přáteli nebo obchodními partnery transaktovat z ČR plnohodnotně a prakticky realtime stejně, jako kdybyste měli účet u jiné slovenské banky. Proč podobnou službu nemá třeba ČSOB (zejména s ohledem na první dvě písmena v názvu) je pro mne už dlouhá léta záhadou.

Pozitivně hodnotím i základný princip u FIO – minimum, resp. žádné poplatky. Běžné, i ty méně běžné (API, exporty…) věci jsou zadarmo a často v kvalitě, za kterou se u konkurence platí stokoruny měsíčně. Dojem trochu kazí komplikovaný poplatkový model u výběru z bankomatů, ale to je u českých bank bohužel standard.

Unikátní je i model investiční platformy a celkově oblasti investic a souvisejících seminářů pro veřejnost.

Jsou ale i věci, které mi brání ve vyšším hodnocení. FIO banka nemá call centrum, ale pouhou informační linku. Nevybavíte věci komplikovanější než dotaz na otevírací dobu nejbližší pobočky nebo parametr produktu a to i v omezené pracovní době. Vždy se také zarazím nad otevíracími hodinami pokladen na pobočkách – s něčím podobným jsem se potkával u bank tak 15 a více let zpátky. Pokladna otevírá později jako pobočka (asi aby lidi ve frontě nestáli venku na slunci nebo dešti), má hodinovou obědní pauzičku (zrovna když máte čas odběhnout z práce a vyřídit potřebné věci) a nakonec i zavírá dřív jako pobočka J Prostě taková malá pobočka v pobočce. Poslední věcí, která patří do kroniky českého retailového bankovnictví, je pak obnova hesla k Internetovému bankovnictví. Na infolince vám slušně, ale rezolutně oznámí, že nové heslo vám z bezpečnostních důvodů vydají pouze na pobočce (ač vzdálené třeba 50 kilometrů…), žádná možnost zabezpečené obálky do vlastních rukou, nebo něco více high-tech (do kamene tesat proces AirBank a všichni odpovědní z FIO k nim na školení!). Po návštěvě pobočky v očekávání bezpečného procesu pak ale následuje šok – bankéř vám heslo vytiskne na papír a odevzdá do ruky. Jen tak, na A4. Na můj dotaz, jestli tedy v této chvíli login a heslo do mého IBS zná kromě mne i daný bankéř, kdokoliv z IT s přístupem k tiskové frontě dané tiskárny (nebo pro paranoiky i třeba kdokoliv, komu ho během několika dalších hodin, do doby než si ho klient stihne změnit, sdělí bankéř), zatím nikdy nepřišla uspokojující odpověď 

Bankovní poplatky 1Q 2016 86.3
Bankovní poplatky.com

Fio banka se stala Nejvstřícnější bankou i pro rok 2015. Uvidíme, jak si v souboji bank povede v novém roce 2016.

Vzhledem k téměř nulovým změnám v prvním čtvrtletí roku 2016 nebudeme měnit hodnocení banky v této části.

Poté, co v předminulém čtvrtletí zmodernizovala Fio banka svůj sazebník a my to ohodnotili zvýšeným hodnocením, v aktuálním kvartále k žádným grafickým úpravám nedošlo. Aktuálně se sazebník rozkládá na osmi stranách. V sazebníku i nadále najdeme na relativně malém prostoru množství doprovodných a vysvětlujících textů. V I. čtvrtletí nemáme důvod naše hodnocení v této části měnit.

Fio banka se ve většině průzkumů umísťuje se svým běžným účtem na prvním nebo druhém místě. Nicméně v Q Reportu Scott & Rose se aktuálně pohybuje až na místě čtvrtém - roční náklady standardního klienta jsou 362 Kč. Hodnocení jsme ponechali ve stejné výši. 

Veřejnost 1Q 2016 83.1
Již několik let mám u ní 3 účty
Nefungujici system reklamaci: pokud reklamujete praci vedouciho vasi pobocky reklamace se dostane k vedoucimu vasi pobocky a tim je po ni.
U FIO banky již mám několik let účet a nemám jediné výhrady. Ještě bych zmínil velmi vstřícné internetové bankovnictví a ochota, rychlost řešení klientských problémů.

Pobočky

Bankomaty