Poradna BP:
Žádáte o hypotéku? Počítejte alespoň s půlroční rezervou


27. 04. 2015  00:34     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář žádá o hypotéku. Má však minimum vlastních prostředků a nulové úspory. Jaké je riziko vzít si za této situace hypotéku? ČTĚTE DÁLE!

Poradna BP: Žádáte o hypotéku? Počítejte alespoň s půlroční rezervou




Z odpovědi našeho odborníka vyplývá, že pořízení hypotéky ve chvíli, kdy klient nemá žádné, nebo minimální úspory je velkým rizikem. V případě jakéhokoliv problému, či nepředvídatelného výdaje se totiž může klient dostat do velkých problémů a nemusí svou hypotéku zvládat splácet. Z průzkumů a rad odborníků vyplynulo, že poměrně dostatečnou rezervu představuje úspora šesti splátek hypotéky. Tato rezerva totiž pokryje půlroční výpadek příjmů. Za tuto dobu pak má klient možnost najít si jinou práci, nebo jiný zdroj příjmů.

Dotaz čtenáře: 

Dobrý den, uvažuji i pořízení hypotéky na byt, kam se chci s rodinou přestěhovat. Četl jsem různé rady a návody a dočetl jsem se, že není dobré si brát hypotéku ve chvíli, kdy nemám žádné úspory. Je mi to ale hodně divné. Proč není bezpečné brát si hypotéku bez úspor, když mám stabilní práci a navíc banky stále nabízejí stoprocentní hypotéky, tedy vůbec nevyžadují spoluúčast nebo nějaké finanční rezervy zájemce. Tedy mi tenhle názor nedává žádnou logiku. Ze svého příjmu budu myslím schopen hypotéku bez problémů splácet. Chci se tedy zeptat, zda je skutečně finanční rezerva tak důležitá a jak velká by asi měla být, abych byl tedy v bezpečí a nemusel se bát nepředvídatelných okolností?

Odpověď poradce:

Dobrý den, určitě Vás musím pochválit za Váš zájem o informace a poradenství v této věci.  Rozhodně není dobré se do všeho hrnout po hlavě a bez rozmyslu. A teď k Vaší otázce. Odborníci skutečně doporučují, aby zájemce o hypotéku měl určitou finanční úsporu, která mu umožní v případě jakékoliv nepředvídatelné události hypotéku po určitou dobu dále splácet. Pokud jste totiž závislý na měsíčním příjmu ze kterého splátky hypotéky splácíte, pak se vystavujete riziku v případě, kdy tento příjem z nějakého důvodu nedorazí. Z čeho pak hypotéku zaplatíte, když nemáte žádnou úsporu? Rizikem může být nejen ztráta zaměstnání, které si nepřipouštíte, ale také například onemocnění, kdy Vám může významně klesnout příjem. Může se také objevit neočekávaný výdaj, který vám vezme většinu prostředků. Doporučujeme proto mít v případě hypotéky finanční rezervu ve výši šesti splátek hypotéky. Tato rezerva tak pokryje období po které si můžete najít novou práci, nebo překonat nemoc či úraz. Tato doba je obecně dostačující. Samozřejmě platí, že čím větší rezerva tím lépe. 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Poradna BP: Žádáte o hypotéku? Počítejte alespoň s půlroční rezervou

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16522978192

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více