Fincentrum:
zaveďme povinnou lhůtu před koncem fixace hypotéky!


23. 03. 2012  13:52     Miroslav Beneš     komentáře (0)

Podle odhadů Fincentra skončí do konce roku 2012 fixace u 38 tisíc hypoték v celkovém objemu přes 61 mld. Kč. Na sjednání výhodnějších podmínek pro další období však spotřebitelé nemají dostatek času. Jednoduché doplnění legislativy, o které Fincentrum požádalo Legislativní odbor Ministerstva financí ČR, by mohlo postavení spotřebitele významně posílit.





Současná situace na trhu s hypotečními úvěry nahrává díky historicky nízkým úrokovým sazbám zvýšenému zájmu spotřebitelů o tzv. refinancování jejich úvěrů na bydlení. Možnosti převést svůj hypoteční úvěr k jiné bance za lepšími podmínkami však využije jen malá část spotřebitelů. Jedním z nejčastějších důvodů je nedostatek času na změnu financující banky.

„Nízká míra využití možnosti refinancovat hypoteční úvěr na konci období fixace je dána především nedostatkem času pro jednání s jinými bankami. Informaci o konci fixace úrokové sazby a o nových podmínkách úvěru na další období získávají spotřebitelé pozdě. Mezi jednotlivými bankami jsou přitom v tomto ohledu významné rozdíly. Slušné banky tak doplácejí na ty chamtivé, “ uvádí Petr Stuchlík, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Fincentrum.  .

Podobná situace platila do konce roku 2011 také na Slovensku. V rámci novelizace zákona o bankách zde však zákonodárci zavedli od 1.1.2012 povinnost informovat spotřebitele o blížícím se konci fixace a seznámit jej s návrhem nové úrokové sazby minimálně dva měsíce předem.  V rámci české legislativy bohužel takováto informační povinnost stanovena není a vše tedy podléhá pouze smluvnímu ujednání mezi konkrétní bankou a spotřebitelem. „Věřím, že velmi jednoduchá úprava domácí legislativy pomůže spotřebitelům včas reagovat na změny trhu i na bankou navržené úpravy podmínek úvěru. Zlepšení možností refinancovat úvěr na bydlení přispívá ke snížení dluhové zátěže spotřebitelů a pomůže vyhnout se většinou nemístným poplatkům za předčasné splacení úvěru,“ doplňuje Petr Stuchlík.

 .

Podobná úprava legislativy s cílem podpořit spotřebitele při snaze o refinancování hypotéky má také další opodstatnění - úroková sazba nabídnutá bankou spotřebiteli pro následující období fixace bývá ve většině případů vyšší, než jsou aktuálně nabízené sazby klientům novým, o které musí banka na volném trhu usilovat. Lze se přitom domnívat, že takto banky hřeší právě na nedostatek informací nebo času spotřebitele ke změně poskytovatele hypotečního úvěru.

Žádost o zvážení možnosti zavedení podobné regulace předalo Fincentrum v pondělí 19.3.2012 legislativnímu odboru Ministerstva financí ČR.

 


Fincentrum: zaveďme povinnou lhůtu před koncem fixace hypotéky!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16579100832

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více