Ideální banka:
4. nejlepší studentská práce stojí za přečtení


28. 01. 2013  02:00     Ideální banka     komentáře (9)

O vyhlášení výsledků studentské ankety "Ideální banka 21. století 2012" jsme vás velmi podrobně informovali. Ačkoliv proběhlo již před časem, stále vám přinášíme nejlepší dvacítku všech oceněných prací... Na 4. místě se umístil student základní školy Petr David - jeho práci si určitě přečtěte... Na obrázku přijímá gratulaci od Jakuba Petřiny z Air Bank.

Ideální banka: 4. nejlepší studentská práce stojí za přečtení




Ideální banka 21. století podle páťáka

Jak by měla vypadat ideální banka? Můžeme se na to dívat ze spousty úhlů pohledů. V první řadě je úhel vlastníků bankovních institucí a managementu. Podle nich by banka měla bezkonkurenčně obchodovat na trhu a vynášet spoustu peněz. Mým úkolem předpokládám je, popsat vám ideální banku 21. století z úhlu pohledu klienta. Začtěte se tedy do příběhu od páťáka ze základní školy, který pojednává o světě, kde taková ideální banka je.

První seznámení s ideální bankou

Je toho plná televize, běží o ní spousta reklam. Je to neobvyklá novinka. Všichni si u ní z ničeho nic zakládají účty. Co to je? Nová, podle všech, ideální banka. Tak jsem se rozhodl, že takovou ideální banku navštívím, možná i účet si u ní založím, abych věděl, jak vypadá opravdová, nová, férová banka. Hned jsem navštívil její pobočku, která zdálky přesně zapadala do okolního prostředí. Nebyla to pobočka stejná, jako pobočka většiny ostatních bank. Hned po vstupu mě upoutalo občerstvení a kavárnička po levé straně, obrazy po celé pobočce na krásně barevné stěně, dětský koutek vzadu a vpravo spousta stolů, židlí a počítačů. Navíc se dalo v prostoru pobočky připojit zdarma na internet. Poté jsem se podivil – kde jsou přepážky? Odpověď jsem dostal od jedné milé paní, která mi řekla, že tady se se všemi jedná jako s přáteli a nejsou zde žádné přepážky, u kterých jsou jen dlouhé fronty a mrzutí zaměstnanci za stolem.

Založení účtu

Posadil jsem se tedy s tou milou paní, která měla na oblečení cedulku “Michaela“ k jednomu ze spousty pěkně udělaných stolů s počítačem. Vzhledem k tomu, že mě stávající banka moc netěšila, rozhodl jsem se, že banku změním. Zeptal jsem se proto, jak se zde mění banka. Získal jsem opravdu potěšující odpověď – stačí podepsat pár papírů a je to. Podepsal jsem tedy smlouvu o ukončení bankovního vztahu s předchozí bankou a založil jsem si u nové banky účet. Všechny předchozí nastavené platby, poplatky a jiné věci se automaticky převedly na novou banku. Dokonce mi nová banka i proplatila poplatek za zrušení účtu u minulé banky. Je to limitované do tisícikoruny, ale která banka má poplatek za zrušení účtu ve výši tisíce korun?
Založit účet u nové banky bylo opravdu jednoduché. Před vším se mnou Michaela prošla všechny body smlouvy a vše mi srozumitelně vysvětlila, také odpověděla na dotazy, které mě napadly. Když jsem odsouhlasil, že jsem vše pochopil, dala mi Michaela podepsat prohlášení, že jsem se vším seznámen a že jsem všemu správně porozuměl. Poté stačilo vyplnit jednoduchý formulář, přinést pár dokladů, podepsat jednu dvě smlouvy, vybrat si jaký účet chci a hotovo. Vybral jsem si tedy běžný účet a spořicí účet. Potom mě Michaela obeznámila s potřebnou novinkou, kterou má jen jejich banka. Prý ji nemusím vykonávat, ale chtěl jsem. Nejprve mi sebrali otisky prstů a potom mě postavili před “čtečku“ sítnice. Zdrželo mě to tak 3 minutky, ale myslím, že to přeci jenom k něčemu je. Teď, v době kyberzločinu je to potřeba. Až budu vybírat z bankomatu, tak si mě takto ověří proti krádeži peněz z účtu. Trvá to jen chvilku a může mi to zachránit statisíce korun. Dokonce si mohu zkontrolovat pohyby na účtu, příjmy a výdaje, statistiky a jiné věci přímo na internetu. Výborná věc.

Nová banka se svými účty v praxi

Další den jsem si vyzkoušel malý, osobní účet v nové bance v praxi. Podle ceníku jsem nic neplatil za vedení účtu, za odchozí ani příchozí platby, za výběr v bankomatu, pouze symbolických 5 Kč za výběr v bankomatu cizí banky a 15 Kč za výběr v bankomatu v EU, 5 Kč za odchozí platbu do jiné banky v EU a dalších pár korun za věci, které jsem skoro nepoužíval. Seznámil jsem se se spořicím účtem. Úrok 2,8 % jsem si oblíbil ihned. Vytvořil jsem si několik kasiček. Stačilo vložit peníze, pojmenovat kasičku a hotovo. Spořicí účet začal spořit. V celém bankovnictví, které jsem ovládal z 90 % přes internet, bylo spoustu vylepšení, třeba peněžní graf nebo graf o tom, na co nejvíce používám peníze. Objevily se mi vše úspěšné a neúspěšné platby hned na úvodní stránce společně s hromadou statistik. Dozvěděl jsem se, že mají pro věrné klienty významné výhody, jako třeba za každé 3 roky používání účtu se spořící úrok zvýší o 0,1 %. Bohužel se tato výhoda zpomalila po dosažení úroku 3,3 %. Poté se úrok o 0,1 % zvýšil za každých 6 let a po dosažení 3,8 % tato výhoda přestala fungovat úplně. Další výhodou bylo i fórum, kde odborníci i zkušení lidé pomáhali nezkušeným nebo zmateným klientům při problémech. Také se mi moc líbilo, že po celou dobu na mě banka mluvila “lidskou“ řečí, nikoliv žádnou nesrozumitelnou, a ke všemu přicházeli rovnou, bez zbytečností a marketingových triků.

Úvěry a půjčky

Úvěry a půjčky mě u nové banky moc nepřekvapily. Rozdíl byl v tom, že veškeré informace týkající se úvěru byly poskytovány zdarma, ale když jsem se pro nějaký konkrétní produkt rozhodnul a začal jsem o něm jednat, musel jsem za službu zaplatit. Přímočarostí poradce jsem opravdu nadšen. Nejsem jeden z těch, které takové věci odradí, ale jsem rád, že zde se mnou jednají na rovinu a že přesně vím, za co a kdy platím. Navíc se mě jako u ostatních bank nesnaží poradci zmást marketingovými triky, ale vše mi na rovinu řekli a vysvětlili. Nebyly to ale půjčky stejné jako u většiny ostatních bank, kde se klient dozví, kolik má zaplatit až u výpisu z účtu. Zajímal jsem se jen o běžný spotřebitelský úvěr. RPSN bylo 5,50 %. Úroková sazba byla ve výši pouhých 5 % p.a., tedy ve většině případů až 2x nižší než u ostatních banek. Co mě opravdu překvapilo - výše úvěru byla až do 1 000 000 Kč bez zajištění, maximálně 2 500 000. Doba splacení byla omezená podle výše úvěru, přičemž na 100 000 Kč byla vymezena doba 1 rok, takže 2 500 000 Kč jsem mohl splatit zadarmo kdykoliv během 25 let. Při nedodržení doby splacení byla úroková sazba navýšena o 2,5 % / rok. Navíc poskytovali pojištění schopnosti splácet pro případ smrti, invalidity, pracovní neschopnosti a ztrátě zaměstnání; bez poplatku za podání a vyhodnocení žádosti o úvěr; bez poplatku za předčasné splacení/doplacení půjčky.

Závěr

Tak tady vidíte ideální banku pro klienta podle páťáka. Možná se jí některé banky přibližují, ale asi nejsou úplně takové. Tedy, pro bankéře už takové ideální banky existují, ale pro klienty asi nikoliv. Třeba za 10, nebo i 5 let bude taková ideální banka pro klienty existovat.



Ideální banka: 4. nejlepší studentská práce stojí za přečtení

Děkuji za reakce
Dobrý den, jsem autor této práce a děkuji za vaše ohlasy. Škoda je, že typickým chováním "kritiků" n...

Napsal to člověk ze základní školy, kterému je 12 let. Co jste napsali vy ve 12 letech - typická čes...
njn
njn, už jsem asi trochu vychladl, možná to vidím moc černě nebo pesimisticky, nevím, ale stejně mi t...
debilita
podle mého naprostá hovadina, kecy jak z pomocné školy...
Diskutovat (9)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16568111968

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více