Průzkum:
81 % Čechů se bojí hypotéky na nové bydlení


06. 02. 2013  07:59     tz     komentáře (0)

Téměř tři čtvrtiny (73 %) Čechů by upřednostnily bydlení ve vlastním domě. Otázka financování je ale až u 8 z 10 Čechů hlavním důvodem, proč ustupují od investice do vlastního bydlení. Tato a další fakta vyplynula z průzkumu společnosti Ekonomické stavby, který byl uskutečněn na reprezentativním vzorku české společnosti.

Průzkum: 81 % Čechů se bojí hypotéky na nové bydlení




O vlastním domě se zahradou podle svých vyjádření sní téměř čtvrtina Čechů (73 %), pokud ale nemají vlastní pozemek, našetřené peníze nebo jinou finanční zálohu v podobě drobnější nemovitosti, tak se velké hypotéky obávají. „Češi chtějí bydlet ve vlastním, a to nejlépe v domě. Je tedy na čase, aby samotní developeři a stavební firmy začali společně s bankovními domy hledat nové cesty, které to zejména mladých rodinám umožní,“ upozorňuje finanční analytik společnosti Ekonomické stavby Miroslav Lebl a dodává „Ekonomické stavby se rozhodly být lídrem v těchto finančních inovacích, a proto přináší na trh nové nekonvenční programy.“ Společnost tak například v loňském roce přišla na trh s programem Pohodová stavba, který umožňuje výstavbu domu na náklady stavební firmy. Ta, poté co je dům postaven, jej dává rodině k odkupu. Hlavní rozdíl oproti běžnému postupu je v tom, že na dokončený dům má rodina možnost získat mnohem výhodnější hypotéku nežli na dům tzv. na papíře.

Novinkou letošní roku jsou i programy pro mladé páry, které mají problém dosáhnout na běžnou hypotéku pro stavbu rodinného domu. Program Mladá rodina umožňuje stavbu již od hotovosti 170 000 Kč, program Nulová hotovost to pak skrze speciální překlenovací půjčku umožní i těm, kteří tento obnos dosud nenašetřili.

„Pokud má rodina prokazatelný, byť i nižší než průměrný příjem, nevidím důvod, proč by nemohla bydlet ve svém,“ konstatuje Lebl. A za pravdu mu dávají i výsledky proběhnuvšího průzkumu, které jasně říkají, že lidé jsou schopni a ochotni věnovat na bydlení částku pohybující se mezi deseti až osmi tisíci korunami měsíčně. Tedy částku srovnatelnou s náklady na bydlení v bytě průměrné velikosti.

.

undefined



Průzkum: 81 % Čechů se bojí hypotéky na nové bydlení

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16561356816

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více