Půjčky na vlastní pěst se mezi partnery nenosí, Češi se rozhodují nejčastěji společně


16. 11. 2015  11:53          komentáře (0)

Rozhodování týkající se sjednání půjčky, hypotéky či jiné formy úvěru se týká 84 % partnerských či manželských párů. Ve ¾ z nich je finální rozhodnutí výsledkem vzájemné dohody s partnerem či celou rodinou. V párech, kde jde o rozhodnutí jedince, má pak častěji hlavní slovo žena. Vyplývá to z průzkumu úvěrové společnosti Cofidis mezi 525 respondenty. Společně se páry také ve většině případů rozhodují, jakým způsobem půjčky splácet. V této oblasti mají zase častěji poslední slovo muži. 

Půjčky na vlastní pěst se mezi partnery nenosí, Češi se rozhodují nejčastěji společně




Většina Čechů žijících v partnerském či manželském vztahu již někdy řešila, zda si vzít půjčku nebo hypotéku a jak ji splácet. Otázkami tohoto typu se nemusí zabývat pouze 16 % z nich. Zejména jde přitom o mladé lidi do 26 let či starší páry nad 50 let. Ve středním věku se naopak toto téma týká drtivé většiny českých párů. Např. mezi lidmi ve věku od 36 do 44 let je to 95 %, u osob okolo třicítky 87 %.

 

Společné rozhodnutí

Pokud na téma půjčky či hypotéky dojde, většina Čechů v partnerském či manželském vztahu si toto rozhodnutí nechce brát jen na svá bedra. Výsledky průzkumu společnosti Cofidis ukazují, že více než dvě třetiny dotazovaných diskutují o sjednání společně s partnerem. V 8 % procentech případů se pak na rozhodnutí podílí dokonce celá rodina, což lze sledovat především u mladších lidí, kde mají stále důležité slovo i jejich rodiče. Z výzkumu dále vyplynulo, že vysokoškolsky vzdělaní lidé se podílejí na řešení finančních záležitostí v páru častěji než dotazovaní s jiným dosaženým vzděláním.      

 

Poslední slovo mívají ženy

Ostatní respondenti přiznávají, že o půjčce či hypotéce rozhoduje jen jeden z nich. Tato praxe je běžná v pětině párů, které toto téma řeší, a nejčastěji funguje zejména u lidí se základním vzděláním. V párech a manželstvích, kde v této otázce rozhoduje jen jedna osoba, je to častěji žena, kdo má konečné slovo.

             

Trend sdílení

Průzkum dále ukázal, že se Češi nepodílejí jen na rozhodnutí o půjčce jako takové, ale řeší společně s partnerem i způsob správy a splácení půjček. Takový přístup volí 59 % párů, v dalších téměř 6 % pak řeší tyto záležitosti dokonce celá rodina. „Trend sdílení je patrný také v oblasti financování půjček. Páry si berou společný úvěr a podílejí se i na jeho splácení. Tento způsob je pro páry totiž výhodnější. Díky sdílení půjčky dosáhnou ve dvou na nižší úrok a můžou si společně půjčit více peněz,“ říká Cyril Křůpala, obchodní a marketingový ředitel společnosti Cofidis.

 

O způsobu splácení rozhodují spíše muži

Na vlastní pěst rozhoduje o způsobu splácení půjček 30 % Čechů v partnerském či manželském vztahu. Zatímco v otázce půjčování peněz mají rozhodující slovo spíše ženy, zde se karta obrací. Ve věcech týkajících se správy a splácení půjček jsou to zase spíše muži, kteří se starají o správné splácení společných finančních závazků.



Půjčky na vlastní pěst se mezi partnery nenosí, Češi se rozhodují nejčastěji společně

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16625899088

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více