Růst na trhu s úvěry bude pokračovat i letos, ale bude mírný, myslí si experti v Home Credit


16. 02. 2011  00:31     ar     komentáře (0)

Společnost Home Credit půjčila v roce 2010 českým domácnostem 8,7 miliardy Kč, což je o 10 % více než v minulém roce. V tom letošním v Home Credit předpokládají mírný růst, jak nám sdělil generální ředitel společnosti Erich Čomor.





 Jeho kolegy, konkrétně ředitele obchodních rizik Lukáše Civína, jsme se zeptali ještě na vývoj neschopnosti splácet a fenomén tzv. oddlužovacích společností. Všechny odpovědi jsou velmi zajímavé:

Otázka: Jaký očekáváte zájem o vaše služby v roce 2011? Které segmenty klientů budou podle Vás nejaktivnější?

  Erich Čomor, generální ředitel Home Credit:

„Oproti roku 2010 očekáváme mírný růst. Nezaměstnanost se ale bude snižovat velice pomalu a lidé budou ve výdajích pořád spíše obezřetní. Poptávku bude ovlivňovat i snížení mezd, které zasáhlo řadu státních úředníků a zvýšení cen potravin, které pravděpodobně přijde. Návrat k předkrizovým hodnotám ale ještě bude nějakou dobu trvat.

Neustále mapujeme trh a pokoušíme se najít nové cesty, jak naše produkty přiblížit ke klientům. Prioritním způsobem pro letošní rok je internet. Na sklonku roku jsme začali nabízet online půjčku, rozvíjíme možnosti splátkového prodeje na eshopech, hledáme optimální způsob prodeje kreditních karet přes internet.

V profilu našeho typického klienta nečekáme zásadní změny. Předpokládáme, že půjde o člověka středních let, který žije nejčastěji v menším městě, je zaměstnaný nebo živnostník a má jedno až dvě děti. Naši klienti nejčastěji udávají, že jsou vyučeni nebo mají středoškolské vzdělání, podíl žen a mužů je téměř totožný.“

 

Otázka: Zaznamenali jste v roce 2010 nárůst problémů se splácením u vašich klientů, nebo se vám dařilo v rámci řízení rizika a skóringu klientů tento problém eliminovat? Jaký je výhled na rok letošní?

  Lukáš Civín, ředitel kreditních rizik Home Credit:

„Loni se nám podařilo zastavit narůst podílu dlouhodobě nesplácených úvěrů, který se po vypuknutí krize zvýšil zhruba o čtvrtinu. Od počátku roku 2010 zůstává podíl dlouhodobě nesplácených úvěrů Home Creditu na stabilní úrovni, ačkoliv trh se spotřebitelskými úvěry stále hlásí jeho zvyšování. Díky dobrému řízení rizika je například podíl dlouhodobě nesplácených úvěrů v segmentu nákupů na splátky na historicky nejnižší úrovni. V roce 2011 již výrazné zvyšování problémových úvěrů nepředpokládáme.“

 

Otázka: Zaregistrovali jsme s vyšším obratem i vyšší aktivitu tzv. oddlužovacích společností, které dlužníkům nabízí „zázračné“ vyřešení problému s nesplácením úvěrů?

  Lukáš Civín, ředitel kreditních rizik Home Credit:

„Tento fenomén se objevil na konci roku 2008 s nástupem ekonomické krize, kdy se lidé začali dostávat do problémů se splácením v souvislosti se ztrátou zaměstnání. Ani přes mediální zviditelnění těchto praktik počet klientů neklesá. Také počet agentur, které podobné aktivity vyvíjejí, je stabilní. 

Náš postup je však stále stejný:

 

Klientům spolupráci s těmito agenturami nedoporučujeme, radíme jim zachovat chladnou hlavu a k řešení problému přistupovat s rozumem:

 

•                  hlavní zásada je: komunikovat, mluvit pravdu, nevyhýbat se, neodkládat řešení

•                  doporučujeme kontaktovat klientskou linku a vysvětlit svoji situaci

•                  klient by si rozhodně neměl brát další spotřebitelský úvěr či půjčku jen proto, aby splatil původní závazek, s velkou pravděpodobností by se tak dostal do ještě větších potíží

•                  klientovi doporučujeme, aby svůj dluh řešil s námi, pokusil se dohodnout přímo, nikoliv přes prostředníka, což je zakotveno i v úvěrových podmínkách, nedílné součásti úvěrové smlouvy.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE:

O oddlužovacích agenturách čtěte více ZDE.

Jak zodpovědně řešit dluh? Čtěte ZDE.

Vymáhání pohledávek? Byznys, kde je třeba mít ostré lokty. Více ZDE.



Růst na trhu s úvěry bude pokračovat i letos, ale bude mírný, myslí si experti v Home Credit

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16632102160

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více