Vláda schválila lepší postavení klientů spotřebitelských úvěrů


23. 08. 2012  09:02     ČTK     komentáře (19)

Postavení lidí, kteří žádají o spotřebitelské půjčky nebo je čerpají, se zřejmě zlepší. Vláda dnes schválila novelu zákona o spotřebitelském úvěru, řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Novela zavádí například možnost odstoupit od smlouvy do 14 dnů bez sankce, zakazuje používání směnek a šeků či volání na předražené telefonní linky. Zákon by měl platit od příštího roku.





Novela byla zpracována také kvůli zavedení směrnice EU, která upravuje dodatečné předpoklady pro výpočet roční procentní sazby nákladů (RPSN) úvěru. Podle normy má být dosaženo co možná největší vypovídací schopnosti a srovnatelnosti RPSN u spotřebitelských úvěrů, u nichž nejsou předem známy všechny parametry pro jeho výpočet. "Návrh reaguje na poznatky z praxe a na některé neférové praktiky, ke kterým na trhu spotřebitelských úvěrů v České republice dochází. Cílem navrhovaných změn je především posílení postavení spotřebitelů a principu odpovědného úvěrování," uvedl Kalousek.

.

Podle schváleného návrhu z dílny ministerstva financí bude nově věřitel moci poskytnout spotřebitelský úvěr jen tehdy, pokud bude zřejmé, že klient bude schopen úvěr splácet. V reakci na časté zneužívání bude zcela zakázáno používání směnek a šeků v souvislosti se spotřebitelskými úvěry. Stejně tak nebude možné využívat při poskytování nebo zprostředkování spotřebitelských úvěrů volání na předražené telefonní linky začínající číslicí devět. Klient bude moci od smlouvy o zprostředkovávání spotřebitelského úvěru bez jakékoliv sankce odstoupit ve lhůtě 14 dnů od jejího uzavření. Navíc bude mít zprostředkovatel nárok na zaplacení odměny až poté, co předloží spotřebiteli vyrozumění o výsledku své zprostředkovatelské činnosti.

.

OZNÁMKUJTE VSTŘÍCNOST VAŠÍ BANKY!

.

Za porušení zákona budou moci orgány dohledu, kterými jsou Česká národní banka a Česká obchodní inspekce, uložit pokutu do 20 milionů Kč. Lidé si mohou na případná porušení pravidel stěžovat u finančního arbitra.



Vláda schválila lepší postavení klientů spotřebitelských úvěrů

Diskutovat (19)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16637807536

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více