Vrba:
Někdo vám vloží peníze na účet. Poplatek zaplatíte vy


03. 09. 2015  00:54     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - VRBA: Naše čtenářka nedokáže pochopit, proč má Poštovní spořitelně hradit poplatek 50 korun za to, že jí někdo vložil na účet hotovost. Musí tak platit i za to, co nemůže reálně ovlivnit. Co na to říká banka? ČTĚTE DÁLE!

Vrba: Někdo vám vloží peníze na účet. Poplatek zaplatíte vy




Klientka užívá běžný ERA účet. V sazebníku sice má uvedeno, že za manipulaci s hotovostí se hradí 50 korun, ale nikdy by klientku a naší čtenářku nenapadlo, že se tento poplatek hradí i za to co nemůžete ovlivnit. 50 korun totiž požaduje banka i v případě, kdy někdo vložil hotovost na váš účet. Dovedeno k absurdnosti kdyby někdo vkládal na váš účet opakovaně například 10 korun, zaplatíte na poplatku mnohonásobně více a částka by se mohla vyšplhat k tisícům.

Právě takový typ poplatku zařazujeme do naší ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Je však nutné dodat, že ERA se ke stížnosti a problému postavila čelem a věc hodlá s klientkou vyřešit.

Stížnost čtenářky:

Dobrý den, 

moje dnešní zkušenost s online účtem Era. Účet mám kvůli slevě na hypotéku, takže jej bohužel nemohu nyní zrušit, pokud by to šlo, tak bych to dnes okamžitě udělala.

Na výpisu z účtu za minulý měsíc jsem si všimla poplatku 50 Kč (dle sazebníku) za manipulaci s hotovostí. Vzhledem k tomu, že jsem na účet žádnou hotovost ani nevkládala ani nevybírala, jsem dnes vyrazila poplatek reklamovat. Na účet mi totiž někdo jiný vložil peníze a tak jsem si myslela, že jde o chybu. K mému velkému překvapení se však dle pracovnice Era kontaktního centra nejedná, protože poplatek je za jakoukoliv manipulaci s hotovostí, tedy i když mi třetí osoba vloží peníze na účet. Což mi nikdo ale při zakládání účtu neřekl a ani to není v podmínkách vysloveně řečeno. 

Tedy závěr - pokud máte na někoho, kdo má účet u Era, pifku, a chcete ho připravit o pár tisíc vkládejte mu opakovaně na účet nějakou směšnou částku třeba 1 Kč a dotyčný se na poplatcích pěkně prohne. 

Vědět to předem, tak číslo tohoto účtu nikomu nedám. Co teď s tím?? :-(

S pozdravem 

K. H. Brno 

Reakce banky:

Z dopisu klientky není zřejmé, kde dotyčný hotovost na její účet vkládal – zda na České poště nebo na Era finančním centru. Jelikož na poště a na Era finančním centru se možnosti vkladu v hotovosti mírně liší, uvedeme oba příklady.

Pokud na pobočkách České pošty vkládá hotovost na svůj účet přímo majitel, může to udělat pomocí karty nebo dokladem č. 90. Tímto dokladem by měl disponovat pouze majitel. V takovém případě pak platí poplatek za vklad majitel účtu. Teoreticky se mohlo stát, že tady došlo k chybě a dotyčný složil klientce peníze na účet prostřednictvím špatného formuláře. Standardně se totiž k vkladu hotovosti „nemajitelem“ používá doklad č. 040, který je na ČP běžně dostupný, případně vkládající člověk může použít i složenku ČP, která je ovšem dražší. V každém případě v obou případech platí poplatek vkladatel, majitel účtu, na nějž byly peníze připsány, neplatí nic.

Na Era finančním centru se vklad hotovosti provádí prostřednictvím identifikace kartou, což může učinit pouze přímo majitel účtu, nebo na ústní pokyn. V druhém případě náš systém nedokáže rozlišit majitele od třetí osoby, tudíž se v těchto případech účtuje poplatek, jakoby na účet vkládal peníze majitel, tudíž platí on. Kvůli ochraně klientů však doporučujeme klientským pracovníkům při hotovostních vkladech na ústní pokyn využívat formulář č. 040, který se používá i na pobočkách České pošty; v tomto případě platí poplatek za vklad vždy ten, kdo peníze na účet vkládá.

Klientce se za vzniklé nepříjemnosti omlouváme, doporučujeme kontaktovat naše reklamační oddělení, jistě se vše vyřeší k její spokojenosti.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ PŘÍBĚHY NAŠICH ČTENÁŘŮ NALEZNETE V SEKCI VRBA ZDE!



Vrba: Někdo vám vloží peníze na účet. Poplatek zaplatíte vy

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16531898816

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více