Air bank

Air bank

Air bank, a.s.
Michal Strcula - Generální ředitel
Sídlo: Hráského 2231/25,148 00 Praha 11 - Chodov
Tel.: 840 000 000
E-mail: info@airbank.cz, www.airbank.cz

 

Kód banky: 3030

Infolinka: +420 515 202 202

Blokace karet: +420 547 134 134

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

 

Zisk banky 2018: 1,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 0,2 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018

 

Rozhovor s bankou AirBank najdete zde!

Na naše otázky odpověděl Filip Zavřel, vedoucí oddělení Každodenní služby (Air Bank)

Filip Zavrel.JPG


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2017
Banka roku
2016
Banka roku
2015
Banka roku
2014
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2013 73,3
Bedřich Danda
Petr Kučera
Dalibor Z. Chvátal

ČSOB: Potěšilo rozšíření akceptace všech karet ČSOB v oddílech České pošty, už tak nejsou jen doménou ERA/PS. Teď ještě další krok k akceptaci všech karet bez ohledu na vydavatele.

GE: GE Money Manager je příjemný grafický nástroj pro osobní finance, potěšilo, že si už rozumí s transakcemi kreditními a debetními kartami.

 

 

Je vidět, že banky postupně začaly ustupovat od poplatků za vedení hypotéky, jiné jej stále drží, ale jeho existenci zvýhodňují úrokovou sazbou. Stoupá počet spotřebitelských soutěží. Ty mají jednak udržet stávající klienty a naučit je používat služby banky, ale zároveň výrazně levnějším způsobem (od standardní reklamy) sehnat nové klienty.

Martina Hedvičáková

Air Bank od 1. dubna zrušila u Malého tarifu pětikorunové poplatky za odchozí platby do jiných bank v České republice. Přestala také účtovat poplatek za výběr hotovosti při platbě v obchodě (CashBack) nebo poplatek za změnu PIN karty u bankomatu. Měsíční poplatek u Velkého tarifu snížila z původních 150 na 100 korun. U obou tarifů pak sníží z 200 korun na 100 korun poplatky za výběry z bankomatů mimo Evropskou unii a za zahraniční platby.

 

Bance má také nakročeno ke svému cíli, který si vytyčila při otevření v listopadu 2011, být v zisku již v roce 2015. Banka již má 125 000 klientů.

Hana Fojtová

Úroková sazba na spořicím účtu klesla na 1,6% p.a.  Air Bank však stále drží závazek být mezi třemi nejlepšími. Banka hodnotí svůj dosavadní vývoj dobře. Dosáhla určitých cílů dříve, než očekávala.  Zisk to zatím není. Je to běh na dlouhou trať. Snaží se získat klienty, pro které bude tou hlavní.  Z jejích 125 000 klientů je to nyní polovina. Významné novinky v uplynulém čtvrtletí nepředstavila.

 

Její běžný účet obsadil v soutěži Zlatá koruna druhé místo v kategorii účtů. 

Bankovní poplatky 2Q 2013 83.8
Bankovní poplatky.com

Druhá retailová banka s českými vlastníky (vedle Fio banky). Air Bank razantně vstoupila na český trh s několika poplatkovými a nabídkovými unikáty. Prvním originálním prvkem byl příslib zachování vysoké úrokové sazby u spořicího účtu – tzv. garance TOP 3. Z pohledu poplatků je zase unikátní záležitostí možnost odmítnout poplatek v případě, že je klient nespokojen se službou banky. V aktuálním čtvrtletí navíc došlo k největším poplatkovým změnám od zahájení provozu banky. Tyto poplatkové změny – např. zrušení poplatku za odchozí platbu či za cashback, snížení měsíčního poplatku u velkého tarifu – mění strukturu poplatků banky a proto zvyšujeme naše hodnocení v této části o 0,5 bodu.

Pokud jde o vývoj v poplatkové politice banky, došlo ve II. čtvrtletí k razantním změnám. Od 1. 4. 2013 zrušila Air Bank u Malého tarifu poplatek (5 Kč) za odchozí platbu do jiné banky, za cashback (5 Kč) a za změnu PINu přes bankomat (25 Kč). Dále banka snížila měsíční poplatek u Velkého tarifu z původních 150 Kč na 100 Kč. U obou tarifů pak klesl také poplatek za výběry z bankomatů mimo EU a za zahraniční platby z 200 Kč na 100 Kč. Nově stojí zaslání SMS o pohybu na účtu 1 Kč za každou SMS (původně banka účtovala za zaslání každých pěti SMS o pohybech na účtu 5 Kč). Vzhledem k těmto pozitivním poplatkovým změnám zvyšujeme hodnocení v této části o 0,5 bodu.  

Sazebník patří stále mezi ty nejjednodušší a nejpřehlednější. Včetně vysvětlujících textů se vešel pouze na jednu A4. Jednoduchý sazebník se v prvních měsících působení nové banky stal její předností. Je srozumitelný, nenajdete v něm žádné hvězdičky, písmenka ani vysvětlivky pod čarou. Bankovní klient jistě ocení informaci, že ceny v sazebníku jsou stejné pro všechny druhy kanálů – ať už klient využije služeb pobočky, internetbankingu či telebankingu. Sazebník se nezměnil ani ve II. čtvrtletí a tak vysoké hodnocení z minulého čtvrtletí ponecháváme.

Z Q Reportu Scott & Rose pak logicky vyplývá, že se postavení banky proti I. čtvrtletí výrazně změnilo. Náklady standardního klienta klesly z 1.193 Kč ročně o nevídaných více než 71% na 339 Kč, čímž se banka dostala na 3. místo. Hodnocení proto zvyšujeme o 0,5 bodu.

Air Bank začala od dubna úročit běžný účet stejnou sazbou, jako spořicí, 1. 4. 2013

Air Bank od dubna začala jako jediná banka na trhu úročit běžný účet stejnou sazbou s TOP3 garancí, jakou úročí spořicí účet.

Klienti Air Bank mohou od dubna k výběru peněz využívat i 4300 míst Sazky, 1. 4. 2013

 

Klienti Air Bank budou moci k výběrům peněz využívat kromě bankomatů i více než 4300 míst společnosti Sazka. To je přibližně stejný počet míst, kolik mají všechny ostatní banky dohromady bankomatů. K vyhledávání nejbližších míst Sazky v okolí budou moci využít i novou mobilní aplikaci. 

Veřejnost 2Q 2013 58
Peter Bramak
Jana Kovačiková

ani tato banka mi neposkytuje žádné jistoty a velkolepá reklama na tom nic nezmění

Jan Komár
Miloš Nohavica

Zlepšuji svůj pohled na tuto banku. Zejména z důvodu bezpečnosti, kdy vklady výrazně převažují nad poskytnutými úvěry.

Mé hodnocení AIR i z pohledu nákladů na služby:
přístup k hotovosti přes bankomaty / karty - málo bankomatů
zahraniční / tuzemské transakce odchozí/příchozí ujde to
výhodné úvěry / pojištění ujde to
internetbanking (množství nastavení, vymoženosti) - vyniká
spoření (výše úroku, poplatky) -vše ok


Sazebníky

Image result for air bank pobočkyImage result for airbank