Moneta Money Bank

Moneta Money Bank
Moneta Money Bank, a. s.
Generální ředitel: Tomáš Spurný

Vyskočilova 1422/1a, 140 28 Praha 4-Michle
Tel.: 224 441 111, 224 443 636
web: www.gemoney.cz

Kód banky: 0600

Infolinka:+420 224 444 333

Blokace karet: +420 224 443 636

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8,5 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2011
Banka roku
2010
2. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2011
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2017 69,9
Miroslav Zeman

Monetu Money Bank, dříve GE Money Bank už hodnotíme pod tímto jejím novým názvem, který přijala 1. května 2016.

Moneta Money Bank platila a platí za velmi inovativní banku. V historii tak přišla s několika zásadními produkty, které změnily charakter bankovního trhu u nás. Za připomenutí stojí refinancování půjček, které po této bance začaly nabízet téměř všechny tuzemské banky a tento produkt je stále pro klienty velmi zajímavý. Banka se však nyní stále nově hledá a snaží se nějakým způsobem profilovat, což se jí zatím ne úplně dobře daří. Aktivita banka také v porovnání s minulými roky poměrně poklesla. Banka však do budoucna stále velký potenciál, na němž může stavět.

Jak jsme konstatovali už minule, její hodnocení se v našem ratingu v poslední době mírně snižuje. Ke zlepšení ale musí banka přidat především v drobné, mravenčí práci s klienty. Tam má banka totiž velmi velké rezervy a ne každý klient je s touto bankou spokojený. Mediální propagace, inovace a jiné veliké věci nic neukazují o tom, jak se banka chová na mikroúrovni ke každému ze svých klientů. Postupy banky pak nejsou vždy proklientské. A nyní k těm aktualitám.

S čím přišla banka v II. čtvrtletí 2017

Moneta byla tradičně v druhém čtvrtletí poměrně aktivní.

MONETA Money Bank nově nabízí i autopojištění

MONETA Money Bank ve spolupráci s Direct pojišťovnou nabízí havarijní pojištění a povinné ručení, se kterým klienti mohou dosáhnout na nejvyšší limity na trhu. K tomu získají širokou nabídku asistenčních služeb, krytí unikátních rizik a likvidaci škod do tří dnů. Jo, jo, ČSOB v tom není se svým bankopojištěním sama. I jiné banky se snaží utrhnout svůj kus koláče v lukrativním pojišťovacím byznysu. Nijak to nekritizujeme. Je v pořádku, když banky v souvislosti s bankovními službami a komfortem zajistí klientům na jednom místě i další služby, jako pojištění, které s úvěry a financemi logicky souvisí.

Živnostenská hypotéka od MONETA Money Bank umožní bydlet i podnikat ve vlastním

MONETA Money Bank nabízí novou Živnostenskou hypotéku s nejdelší splatností na trhu. Flexibilní schvalování úvěru navíc umožní živnostníkům i firmám výhodně pořídit i nemovitosti, na které by si jinak museli vzít komerční úvěr. V čem je to zajímavé? Vlastně v tom, že i podnikatelé mohou získat hypoteční úvěr na nemovitosti ve kterých budou nejen bydlet, ale i podnikat. Jedná se o velmi šikovné a vstřícné řešení, které vychází vstříc aktuální situaci a potřebám mnoha tisíců klientů. I živnostníci tak budou moci ušetřit na splátkách a úrocích a nebudou muset pro pořízení nemovitostí na bydlení a současně podnikání zajišťovat drahé komerční úvěry.

Startuje 7. ročník soutěže o Letní školu Rozumíme penězům

Školáci druhého stupně základních škol mohou začít natáčet videa na téma „Práva spotřebitele“. Dvě třídy, kterým se to podaří nejlépe, vyhrají zážitkový pobyt na Letní škole Rozumíme penězům, který se uskuteční od 14. do 16. června ve Svobodě nad Úpou. Tuto aktivitu velmi chválíme už jen proto, že je velmi podobná našemu projektu soutěže studentů středních a vysokých škol – Ideální banka 21. století. Právě na základních školách zaznamenáváme velký deficit výuky finanční gramotnosti. Jedná se přitom o nejdůležitější dobu, kdy si děti osvojují návyky v hospodaření s penězi. Projekt banky tak v podstatě supluje to, co by měly školy už standardně vyučovat samy.

Valná hromada MONETA Money Bank schválila účetní závěrky za rok 2016 a rozhodla o rozdělení zisku za rok 2016

Valná hromada rozhodla o tom, že akcionářům bude vyplacena navrhovaná dividenda v celkové výši přes 5 miliard korun, přičemž na jednu akcii vychází dividenda 9,80 Kč. Zbytek zisku 2,3 miliardy korun bude převeden do nerozděleného zisku. Ani zde se nevyhneme kritice masového odvodu zisku banky v podobě dividend. U této banky je situace trošku složitější, protože nemá dominantního vlastníka, jako tomu je u jiných konkurenčních bank. Akcie původního vlastníka Americké GE jsou rozprodávány na burze a tak je vlastnická struktura banky velmi rozmělněná. I přes vše uvedené se jedná stále o velmi dynamickou a nápaditou banku, která přichází se zajímavými nápady a řešeními.

MONETA Money Bank přichází s novým architektonickým řešením poboček

Pobočky MONETA Money Bank získají zcela nový design, který navrhlo studio 3070. Klientům nabídnou mnohem větší komfort a rychlejší obsluhu s důrazem na zachování diskrétnosti. První z nich je otevřena na Nových Butovicích. Většina poboček banky se dočká nového vzhledu v průběhu tří let. S novým konceptem přichází banka rok poté, co změnila jméno a vstoupila na Burzu cenných papíru Praha. To bylo řečí, jak s rozvojem internetu budou postupně zanikat pobočky bank. Opak je pravdou a to dokonce takovým způsobem, že některé banky dokonce investují do nového vzhledu a image svých poboček. Je to jasné. Například Air Bank nabídla zcela nový standard bankovní pobočky a další banky na to musí nějakým způsobem reagovat. Odpoutávají se od přepážek a dávají přednost přímému kontaktu s klientem v netradičním prostředí.

Granty MONETA Money Bank v roce 2016: 51 podpořených projektů

MONETA Money Bank dlouhodobě podporuje grantový program a dobrovolnictví svých zaměstnanců. V loňském roce rozdala na grantech téměř 2 miliony korun a podpořila 51 projektů. Kam zamířila finanční pomoc prostřednictvím grantů v roce 2016? I Moneta podporuje svou finanční pomocí zajímavé charitativní a společensky odpovědné projekty. Nicméně co jsou 2 miliony korun proti několika miliardovému ročnímu zisku? Proti několika miliardám korun dividend? To je jeden pohled. Ten druhý pak je, že buďme rádi za každou korunu, kterou obdrží potřební lidé i projekty, které pomáhají druhým lidem.

MONETA Money Bank smění přes léto vybrané měny včetně chorvatské kuny bez poplatků

Od 15. května 2017 je opět možné směnit na pobočkách MONETA Money Bank chorvatské kuny bez poplatku. Akce, která loni přilákala 10 tisíc klientů, potrvá až do 31. srpna 2017. Kromě chorvatských kun mohou klienti bez poplatku směnit také americký dolar, britskou libru či euro. Jedná se o pěkné opatření, které souvisí s probíhajícími prázdninami a dovolenými. Klienti banky budou určitě rádi za úsporu v podobě odpuštěných poplatků při směně cizí měny. Ještě je nutné doplnit, že podobné akce přináší v době letních dovolených i další banky.

První místo pro MONETA Money Bank v soutěži Microsoft Awards 2017

MONETA Money Bank získala první místo v prestižní soutěži Microsoft Awards 2017. V kategorii Bankovnictví, kapitálové trhy a pojišťovnictví byl oceněn její hladký přechod na cloudové služby Office 365. Monetě k umístění gratulujeme. Každý úspěch v podobné prestižní soutěži je důvodem k pochvale. I tento úspěch se několika procenty navíc může projevit v nárůstu hodnocení v našem projektu klientského ratingu tuzemských bank. Musíme ale připomenout, že v jiných soutěžích zvítězila ČSOB, v jiné zase Raiffeisenbank a například v té naší Air Bank.

Nová kreditní karta vrátí živnostníkům z každé bezhotovostní platby 1 % zpět

MONETA Money Bank nově nabízí živnostníkům kreditní kartu, díky níž získají 1 % zpět z každé provedené bezhotovostní platby u obchodníka nebo na internetu a to i z plateb provedených v zahraničí. S kreditní kartou MONETA Business Card zároveň můžete využít nejdelší bezúročné období až 55 dní a při měsíčním čerpání v minimální výši 5 000 korun je její vedení zdarma. Pro získání kreditní karty není nutné zakládat nový běžný účet. Pryč jsou doby, kdy bylo s placením kreditními kartami spojeno spousta služeb, slev a bonusů. Zrušení poplatků za platbu kartou pro obchodníky se tyto bonusy výrazně scvrkly. Ale nelitujme toho. Ty bonusy a odměny byly umělé a někdo jiný na ně musel doplatit. Nyní tedy oceňujeme i jinak standardní bonus 1 procenta z utracené částky placené kreditní kartou zpět.

MONETA Money Bank nabízí jako první banka v ČR založení nového běžného účtu Tom kompletně přes mobil

MONETA Money Bank nabízí jako první banka v ČR novým klientům otevření běžného účtu Tom kompletně prostřednictvím své mobilní bankovní aplikace Smart Banka. Celý proces založení nového účtu přes mobilní telefon je snadný a rychlý – stačí si stáhnout aplikaci, vyplnit nezbytné údaje, vyfotografovat dva osobní doklady a odeslat na účet elektronickou platbou alespoň 3 Kč. A máme tu inovaci jako hrom. Moneta se chlubí ve své zprávě, že je první bankou v ČR, která umožní založení běžného účtu kompletně přes mobil. Jasné, zatím se stává standardem zřízení běžného účtu přes internet. Ale přes mobilní aplikaci to zatím určitě běžné není. Pokud bude vše dobře fungovat, zaslouží si Moneta obrovskou pochvalu.

Smart Banka od MONETA Money Bank je mobilní aplikací roku

MONETA Money Bank ovládla prestižní anketu Mobilní aplikace roku 2017. Její pokročilá aplikace pro mobilní bankovnictví Smart Banka se stala absolutním vítězem soutěže a v kategorii Klientský servis se umístila na prvním místě. O hlasy poroty a veřejnosti usilovalo téměř osm stovek špičkových českých a slovenských aplikací pro chytré telefony. A další umístění Monety v soutěži. Tentokrát nešlo o nejlepší banku, ale o nejlepší produkt, tedy mobilní aplikaci roku. Moneta to umí, což už prokázala tím, že umožnila jako první v ČR založit běžný účet pomocí mobilní aplikace.

Miroslav Škvára
Peter Michajlov
Petr Kučera

Oceňuji, že ačkoliv ji k tomu nenutí zákon, umožňuje převod do jiné banky ještě ve stejný den (při zadání do 12 hodin), podobně jako někteří konkurenti.

Přidala také další inovaci – jako první banka v ČR umožňuje novým klientům otevření běžného účtu kompletně prostřednictvím své mobilní bankovní aplikace. Netuším, jak moc je to pro člověka praktické (vážně si někdo naskenuje občanku přes mobil a celý ten proces založení účtu podnikne s neexistující klávesnicí na miniaturní obrazovce?), ale zřejmě to své klienty najde. Bývalá GE vždycky sázela na inovace. Koneckonců Moneta ovládla anketu Mobilní aplikace roku 2017.

Pochlubila se, že 15. května je opět možné směnit na pobočkách chorvatské kuny bez poplatku – to by spíš měla být samozřejmost, ať banka vydělává na kurzu, v lepších směnárnách také nechtějí nějaký poplatek navíc.

Olga Ortová Šeflová

MONETA MB uspěla se svojí aplikací Smart banka v mezinárodní soutěži v kategorii „Klientský servis“ v početné konkurenci a stala se jejím vítězem. To, čím se banka snaží odlišit od konkurence je, že nabízí založení nového běžného účtu TOM kompletně přes mobil bez návštěvy pobočky (stažením aplikace, vyplněním údajů, naskenováním dvou osobních dokumentů a odesláním symbolické platby). Své směnárenské služby rozšířila o chorvatskou kunu (operace bez poplatku). MONETA MB nabízí živnostenskou hypotéku s dlouhodobou splatností, která umožní klientům financovat, jak vlastní bydlení, tak svoje podnikání. Nová kreditní karta je atraktivní pro živnostníky, nabízí jim vrácení 1 % z uhrazené platby. Ve spolupráci s Direct pojišťovnou nabízí banka i povinné ručení a havarijní pojištění s vysokými limity, asistenčními službami, krytím zvláštních rizik a rychlou likvidací škod. V rámci 7. ročníku letní školy „Rozumíme penězům“, uspořádala MONETA MB soutěž pro základní školy na téma „Práva spotřebitele“.  MONETA MB plánuje přestěhování svojí centrály do moderní a větší nově zrekonstruované budovy BB Centra a postupnou změnu architektonického řešení poboček v průběhu tří let. MONETA MB podporuje dobrovolnickou pomoc a grantový program svých zaměstnanců, kteří pomáhají opuštěným dětem, klientům hospiců, seniorům apod.

Bankovní poplatky 2Q 2017 70
Bankovní poplatky.com

Jedna z aktivních bank v poslední době. Aktuálně byl ale klid, tudíž nemáme důvod hodnocení v této části měnit. Hodnocení tentokrát neměníme.

Z důvodu velmi klidného II. čtvrtletí 2017 neměníme hodnocení ani v této části.

Sazebník banky je k dispozici nikoliv celý v jednom souboru, ale je rozdělen podle druhů služeb (hypotéky, spotřebitelské úvěry, kreditní karty, platební styk atd.). Klient tak musí mezi jednotlivými pdf soubory proklikávat, což je podle nás cesta zpátky. Na druhé straně opakovaně kvitujeme, že veškeré chystané změny (tzv. Změnový list), banka vždy prezentuje ve zvláštním souboru v pdf formátu, který je dostupný v sekci přímo u nové verze sazebníku, kde si klient může najít všechny změny, jakých kapitol a služeb se týkají a především srovnání s původní cenou dané služby.

Postavení banky v Q Reportu Scott & Rose se ani tentokrát nezměnilo. Standardní klient zaplatí 1.245 Kč a aktivní klient pak 5.805 Kč ročně. Z tohoto důvodu neměníme naše hodnocení z minula.

Veřejnost 2Q 2017 83.2
Super mobilní apka!
Skvěla banka!

Sazebníky

Image result for moneta pobočkyImage result for moneta pobočkyImage result for moneta sídlo


Pobočky

Bankomaty


Tiskové zprávy Moneta Money Bank