Moneta Money Bank

Moneta Money Bank
Moneta Money Bank, a. s.
Generální ředitel: Tomáš Spurný

Vyskočilova 1422/1a, 140 28 Praha 4-Michle
Tel.: 224 441 111, 224 443 636
web: www.gemoney.cz

Kód banky: 0600

Infolinka:+420 224 444 333

Blokace karet: +420 224 443 636

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8,5 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2011
Banka roku
2010
2. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2011
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2017 69,1
Martina Hedvičáková

Klienti MONETA Money Bank investovali do podílových fondů již přes 11 miliard korun.

MONETA Money Bank dál naplňuje svou strategii stát se digitálním šampionem na českém bankovním trhu. Nejlépe hodnocená aplikace mobilního bankovnictví na našem trhu, Smart Banka, nedávno dosáhla více než 220 000 stažení a po vítězství v soutěži Aplikace roku 2017 nyní nově nabízí klientům možnost sjednání úvěru plně on-line včetně podpisu smlouvy. Jako první banka na českém trhu umožňuje otevřít si běžný účet plně digitální cestou přes smartphone.

MONETA Money Bank v říjnu spustila placení mobilem prostřednictvím Android Pay.

Petr Kučera

Banka o sobě dala po delší době vědět výraznější originální akcí – propagací systému Android Pay (Google Pay), byť za tím stojí hlavně MasterCard. Akce s „máslomatem“ nabízejícím máslo za pouhých 15 korun byla zajímavá.

Zaujala také informace, že Moneta se jako první firma v ČR rozhodla zcela přejít na elektromobily.

Miroslav Škvára

Pozitivně hodnotím - MONETA Money Bank, a.s., vedoucí banka ve financování českých domácností s rostoucí nabídkou úvěrů pro malé a střední firmy (SME), a Evropská investiční banka (EIB) dnes oficiálně potvrdily své partnerství, které podpoří malé a střední podniky v České republice. EIB poskytne MONETA Money Bank významnou úvěrovou linku ve výši 150 miliónů EUR (cca 3,9 mld. Kč), z toho 80 miliónů EUR (přes 2 mld. Kč) již bylo využito v pilotní fázi.

Miroslav Zeman

Monetu Money Bank, dříve GE Money Bank už hodnotíme pod tímto jejím novým názvem, který přijala 1. května 2016.

Moneta Money Bank platila a platí za velmi inovativní banku. V historii tak přišla s několika zásadními produkty, které změnily charakter bankovního trhu u nás. Za připomenutí stojí refinancování půjček, které po této bance začaly nabízet téměř všechny tuzemské banky a tento produkt je stále pro klienty velmi zajímavý. Banka se však nyní stále nově hledá a snaží se nějakým způsobem profilovat, což se jí zatím ne úplně dobře daří. Aktivita banka také v porovnání s minulými roky poměrně poklesla. Banka však do budoucna stále velký potenciál, na němž může stavět.

Jak jsme konstatovali už minule, její hodnocení se v našem ratingu v poslední době mírně snižuje. Ke zlepšení ale musí banka přidat především v drobné, mravenčí práci s klienty. Tam má banka totiž velmi velké rezervy a ne každý klient je s touto bankou spokojený. Mediální propagace, inovace a jiné veliké věci nic neukazují o tom, jak se banka chová na mikroúrovni ke každému ze svých klientů. Postupy banky pak nejsou vždy proklientské. A nyní k těm aktualitám.

S čím přišla banka ve IV. čtvrtletí 2017

Moneta Money Bank se postupně vzpamatovala ze změn ve své vlastnické struktuře a pomalu začíná být tou pravou inovativní a aktivní bankou jak jí známe z minulosti. Proto i její aktivita postupně v průběhu roku graduje. Hodnocení reklamy a úspěšnosti kocoura či čuníka ponechávám spíše na hodnocení veřejnosti. Zajímat se budeme spíše o produktové kroky a opatření banky. Banka ohlásila vstup do digitálního věku svých služeb. Nějakou nevídanou digitalizaci služeb zatím nevidíme, ale věřme že banka touto cestou chce do budoucna jít a přinést svým klientům nějaké zásadní inovace a novinky. Zatím je možné otevřít si účet přes mobil, nebo si touto formou sjednat půjčku, což mnohé jiné banky zatím neumožňují. Banka také stále více rozšiřuje služby podnikatelům a soupeří tak o tuto skupinu klientů zejména s ČSOB a Komerční bankou. Pochválit musíme i zaměstnance banky, kteří byli oceněni jako nejangažovanější zaměstnanci banky v ČR. Jejich aktivita zejména v charitativní oblasti je opravdu velmi úctyhodná. Ocenění si zaslouží i velmi dobré hospodaření banky, která vykázala zisk 3,1 miliardy korun a růst je více než dvouciferný. Moneta také spustila placení Android Pay a tím se zařadila mezi zatím několik bank, které platby touto formou umožňují. Hodnocení musím zvýšit o velmi dobré tři body.

Moneta Money Bank: V kampani MONETA Money Bank na podporu Expres půjčky doplňuje kocoura čuník

MONETA Money Bank spustila kampaň na podporu Expres půjčky s výhodnou garantovanou úrokovou sazbou 6,9 % p.a. pro úvěry nad 200 000 Kč. Garancí úrokové sazby a sdělením „S půjčkou od MONETY víte, na čem jste“ společnost pokračuje v cestě stát se šampionem mezi bankami ve financování domácností. Kampaň, ve které se vedle známé dvojky kocoura s veterinářem premiérově představuje nečekaně přerostlý čuník, běží v médiích od 2. října.

Tuto zásadní zprávu Monety jsme nemohli přehlédnout. Fakt, že kocoura doplňuje čuník je tak výbušnou informací, že se jí musíme věnovat. Ale vážně, pokud to vážně umíme. Kampaň se věnuje propagaci Expres půjčky, kterou tato banka nabízí už dlouhá léta. Jedná se přitom o poměrně výraznou a dá se říci povedenou kampaň. Je tak jasné, že si od kampaně banka slibuje, že se jednou bude mít i díky vysokým ziskům jako prase v žitě.

MONETA Money Bank navazuje na úspěchy Smart Banky uvedením dalších plně digitálních produktů

MONETA Money Bank dál naplňuje svou strategii stát se digitálním šampionem na českém bankovním trhu. Nejlépe hodnocená aplikace mobilního bankovnictví na našem trhu, Smart Banka, nedávno dosáhla více než 220 000 stažení a po vítězství v soutěži Aplikace roku 2017 nyní nově nabízí klientům možnost sjednání úvěru plně on-line včetně podpisu smlouvy. Jako první banka na českém trhu umožňuje otevřít si běžný účet plně digitální cestou přes smartphone.

Moneta by mohla být skutečně digitální bankou. Pořád se mluví o digitálním Česku, digitální státní zprávě apod. Proč nemít nějakou banku přímo digitální? Docela dobrý nápad, kterého se určitě nějaká banka ujme. Banka se tak chlubí svým nejlepším mobilním bankovnictvím na trhu a samozřejmostí má být i sjednání úvěru zcela on-line včetně podpisu smlouvy. Běžný účet jde zřídit kompletně přes mobilní aplikaci banky a to zcela bez problémů. Moneta opět po delší odmlce opět sází na inovace a nově i digitalizaci.

MONETA Money Bank rozšiřuje podporu malým a středním firmám prostřednictvím partnerství s Evropskou investiční bankou

MONETA Money Bank, a.s., vedoucí banka ve financování českých domácností s rostoucí nabídkou úvěrů pro malé a střední firmy (SME), a Evropská investiční banka (EIB) dnes oficiálně potvrdily své partnerství, které podpoří malé a střední podniky v České republice. EIB poskytne MONETA Money Bank významnou úvěrovou linku ve výši 150 miliónů EUR (cca 3,9 mld. Kč), z toho 80 miliónů EUR (přes 2 mld. Kč) již bylo využito v pilotní fázi.

I Moneta se snaží vážně konkurovat ČSOB a KB a více se orientovat na klienty podnikatele. I proto rozšířila tato banka podporu prostřednictvím partnerství s Evropskou investiční bankou. Moneta tak může využívat prostředky ve výši 150 milionů Eur za účelem podpory právě malých a středních podnikatelů. Objem prostředků svědčí o tom, že se nejedná pouze o formální podporu zavedenou jen pro potřeby marketingu banky.

MONETA Money Bank získala zlatý certifikát TOP Odpovědná firma za nejangažovanější zaměstnance

Ze slavnostního galavečera udílení prestižních cen TOP Odpovědná firma si MONETA Money Bank odnesla zlatý certifikát v kategorii Nejangažovanější zaměstnanci 2017 za projekt PÁCHÁME DOBRO – MONETA Dobrovolníci. Ocenění vyzdvihuje nejzajímavější aktivity na poli trvale udržitelného a odpovědného podnikání.

Musíme banku pochválit za její zaměstnance a zejména za motivaci, kterou tito zaměstnanci u banky mají za účelem podpory v různých charitativních projektech. Právě na zaměstnancích a jejich schopnostech stojí totiž každá firma, tím spíše banka. Neexistuje totiž dobrá a úspěšná firma, se špatnými zaměstnanci.

Skupina MONETA: Konsolidované hospodářské výsledky za období od 1. ledna 2017 do 30. září 2017

Konsolidovaný čistý zisk ve výši 3,1 miliardy Kč. Dvouciferný růst díky skvělým výsledkům hypoték, úvěrů pro malé a střední firmy a komerčních investičních úvěrů.

I Moneta Money Bank zlepšila své hospodaření a zvýšila svůj zisk. Zvýšení je dokonce ještě výraznější, než v případě jiných, větších bank. Vyšší zisky u této banky nás těší i z důvodu, že se jedná už od loňského roku o Českou banku a tak zde není takový tlak na odliv zisků do zahraničí. I v případě, kdy banka s tuzemskými vlastníky, nebo převahou tuzemských vlastníků vyplácí dividendy, zůstávají tyto dividendy v České republice a mohou zde být také utraceny.

MONETA Money Bank dnes spustila placení mobilem prostřednictvím Android Pay

MONETA Money Bank pokračuje v rozšiřování svých služeb v oblasti digitálního bankovnictví. K dnešnímu dni spustila pro své klienty možnost placení tím, co mají nejčastěji po ruce – mobilním telefonem, a to prostřednictvím aplikace Android Pay. Díky ní lze mít všechny své debetní a kreditní karty MONETA Money Bank bezpečně v mobilním telefonu. Zásadní novinku ve svém digitálním portfoliu připravila MONETA Monety Bank v úzké spolupráci se společností Google.

I Moneta se přidává k aktivním bankám a umožňuje svým klientům platit systémem Android Pay. Banka se tak nebrání modernizacím ani novým technologiím a to i v případě, kdy tyto technologie nepochází přímo od ní. Jiné banky mívají právě s tímto dosti velké problémy. Jedná se o další z řady modernizací a inovací, které banka dlouhodobě svým klientům přináší, což velmi oceňujeme.

Moneta: Průzkum: Češi riskují, každý čtvrtý pojede na adventní trhy do zahraničí bez cestovního pojištění

Třetina Čechů plánuje, že letos navštíví vánoční trhy v zahraničí. Největším lákadlem jsou tradičně sousední země Německo s Rakouskem, kam zamíří téměř polovina z nich (46,1 %). Každý čtvrtý Čech však ignoruje možná rizika přeshraničního výletu a za sváteční atmosférou vyrazí bez cestovního pojištění, zjistil průzkum pro MONETA Money Bank.

A máme to tady. Další banka potřebuje zvýšit prodej cestovního pojištění pro své partnery či skupinu a proto zde máme průzkum o rizicích výjezdu do zahraničí bez pojištění. I když se k různým pojistkám a pojištěním stavíme dosti kriticky, v případě cestovního pojištění je informování lidí na místě. Pojištění není tak nákladné, a riziko zranění či nehody je skutečně relativně vysoké. Je otázkou jestli musí tuto věc řešit ve svých zprávách banka, nebo by to mělo být úkolem pojišťoven, ale bez cestovního pojištění do zahraničí určitě ne.

Olga Ortová Šeflová

Tato banka dosahuje výborných ekonomických výsledků, ukazatel ROA je u MONETA Money Bank stále jedním z nejlepších na českém bankovním trhu. Vysoká ziskovost je způsobena zejména nárůstem objemu spotřebitelských úvěrů, hypotečních úvěrů, a úvěrů pro malé a střední podniky, včetně investičních úvěrů směřovaných do nákupu moderních technologií a automatizace výroby (růst přes 150%). Pro úvěry nad 200.000,- Kč garantuje Moneta MB úrokovou sazbu u Expres půjčky ve výši 6,9% p.a.  V oblasti úvěrů pro malé a střední podniky (SME) má banka ve spolupráci s Evropskou investiční bankou (EIB) připraveny další úvěrové zdroje ve výši cca 2 mld. Kč na podporu financování tohoto sektoru. Aktivní je Moneta MB i nabídce podílových fondů svým klientům (růst zprostředkování). Mobilní aplikace Smart Banka (vítězná Aplikace roku 2017), poskytuje klientům možnost otevření běžného účtu, sjednání úvěru plně on-line, včetně podpisu smlouvy přes smartphone.  Chytrým telefonem umožňuje klientům platit prostřednictvím aplikace Android Pay. Klienti tak mohou mít všechny své debetní i kreditní karty MONETA MB nahrány ve svém mobilním telefonu, a bezpečně je používat. MONETA MB podporuje aktivity trvale udržitelného a odpovědného podnikání, jednak tím, že se jako první společnost v ČR rozhodla do pěti let nahradit svoji podnikovou flotilu osobních automobilů výhradně služebními vozy na elektrický pohon, jednak dobrovolnickou činností vlastních zaměstnanců v projektu „PÁCHÁME DOBRO – MONETA Dobrovolníci“.

Bankovní poplatky 4Q 2017 73.8
Bankovní poplatky.com

Zřejmě nejaktivnější banka v posledním loňském kvartále. Banka přišla s novým běžným účtem Tom účet. Od 1. listopadu 2017 pak došlo ke zrušení poplatku za vedení tohoto běžného účtu (dříve 99 Kč měsíčně). Došlo ke strukturální změně, a proto hodnocení tentokrát zvyšujeme o 0,5 bodu.

Z důvodu aktivního IV. čtvrtletí 2017 měníme také hodnocení v této části a to o 0,5 bodu.

Sazebník banky je k dispozici nikoliv celý v jednom souboru, ale je rozdělen podle druhů služeb (hypotéky, spotřebitelské úvěry, kreditní karty, platební styk atd.). Klient tak musí mezi jednotlivými pdf soubory proklikávat, což je podle nás cesta zpátky. Na druhé straně opakovaně kvitujeme, že veškeré chystané změny (tzv. Změnový list), banka vždy prezentuje ve zvláštním souboru v pdf formátu, který je dostupný v sekci přímo u nové verze sazebníku, kde si klient může najít všechny změny, jakých kapitol a služeb se týkají a především srovnání s původní cenou dané služby.

Postavení banky v Q Reportu Scott & Rose se tentokrát významně změnilo. Standardní klient zaplatí nově díky novému Tom účtu pouhých 348 Kč (minule 1.245 Kč) a tím se banka dostává na páté místo. Aktivní klient pak i nadále platí 5.805 Kč ročně. Z tohoto důvodu měníme naše hodnocení z minula o 0,5 bodu navíc s pozitivním výhledem do dalšího kvartálu.

Veřejnost 4Q 2017 88.9
Banka kvalitní, obsluha bez problémů a k tomu super apka.
Kvalitní a seriózní banka.

Sazebníky

Image result for moneta pobočkyImage result for moneta pobočkyImage result for moneta sídlo


Pobočky

Bankomaty


Tiskové zprávy Moneta Money Bank