Moneta Money Bank

Moneta Money Bank
Moneta Money Bank, a. s.
Generální ředitel: Tomáš Spurný

Vyskočilova 1422/1a, 140 28 Praha 4-Michle
Tel.: 224 441 111, 224 443 636
web: www.gemoney.cz

Kód banky: 0600

Infolinka:+420 224 444 333

Blokace karet: +420 224 443 636

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8,5 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2011
Banka roku
2010
2. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2011
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2013 67,9
Bedřich Danda

nechávám stejné hodnocení, nedošlo k vážnějším posunům

Petr Kučera
Dalibor Z. Chvátal

ČSOB: Potěšilo rozšíření akceptace všech karet ČSOB v oddílech České pošty, už tak nejsou jen doménou ERA/PS. Teď ještě další krok k akceptaci všech karet bez ohledu na vydavatele.

GE: GE Money Manager je příjemný grafický nástroj pro osobní finance, potěšilo, že si už rozumí s transakcemi kreditními a debetními kartami.

 

 

Je vidět, že banky postupně začaly ustupovat od poplatků za vedení hypotéky, jiné jej stále drží, ale jeho existenci zvýhodňují úrokovou sazbou. Stoupá počet spotřebitelských soutěží. Ty mají jednak udržet stávající klienty a naučit je používat služby banky, ale zároveň výrazně levnějším způsobem (od standardní reklamy) sehnat nové klienty.

Martina Hedvičáková

K aktivnějším v tomto čtvrtletí patřila GE Money Bank. Bohužel však v tomto kvartálu došlo k mírnému nárůstu některých položek v jejím sazebníku u běžných účtů např.:

- Náklady za předávání výpisů poštou se zvyšuje z 20 Kč na 25 Kč pro všechny produkty, kde byl dosud účtován, a u Konta Genius Dual. Zúčtování účetní položky příchozích plateb (mimo položek vzniklých z inkas) se zvyšuje z 5 Kč na 6 Kč pro všechny produkty, kde byl dosud účtován. Banka dále zavádí poplatek za zpracování neroztříděných mincí při vkladu hotovosti majitelem účtu nebo disponentem nad 100 kusů jedné nominální hodnoty ve výši 3 %, minimálně 100 Kč, a poplatek za vklad hotovosti na běžné účty vedené u GE Money Bank provedený třetí osobou ve výši 70 Kč. V červnu GE Money Bank zvyšuje poplatek za vedení konta Genius Active pro průměrný měsíční zůstatek do 249 999,99 Kč ze 129 Kč na 139 Kč měsíčně. U Flexikreditu banka neúčtuje při překročení povoleného debetního zůstatku sankční poplatek 25 Kč denně ale 300 Kč měsíčně. Pro kreditní a úvěrové karty MoneyCard Gratis, MoneyCard Plus, MoneyCard Gold a Avon je nově zaveden poplatek 20 Kč za předávání výpisu poštou a je zrušena služba „Vydání náhradní karty v zahraničí (Emergency Card)“. ING kreditní karta a Avon kreditní karta nejsou již vydávány.

Čistý zisk GE Money Group za rok 2012 dosáhl 4,22 miliardy Kč.

GE Money Bank rozšiřuje svoji nabídku hypotečních úvěrů o Offsetovou hypotéku, která umožňuje klientům zkrátit dobu splácení nebo snížit měsíční splátky. Úroky se zákazníkům s Offsetovou hypotékou počítají pouze z rozdílu mezi výší hypotéky a zůstatkem na běžném účtu. Čím více má klient na běžném účtu, tím méně platí za hypotéku. Také GE Money Bank letos podruhé snížila úrokové sazby u svých hypoték. V případě pětileté fixace klesly pevné úrokové sazby až na 2,79 % (o 0,35 procentního bodu z 3,14 %). U variabilní hypotéky snížila banka úrokové sazby dokonce ještě agresivněji, u pětileté fixace klesla sazba o 0,40 procentního bodu na 2,49 % p.a. (z 2,89 %). Banka letos také zrušila poplatky u hypotečních úvěrů.

Také GE Money Bank se soustředí na zjednodušení ovládání bankovnictví a nové technologie. V tomto čtvrtletí GE Money Bank rozšířila nabídku mobilních telefonů, které podporují platby pomocí technologie NFC. Vůbec poprvé v České republice mohou zákazníci využívat platební karty v mobilu i na chytrých telefonech Sony - konkrétně na odolném modelu Sony Xperia Z a SP.

GE Money Bank výrazně inovovala svoji Internet Banku. Největších změn se dočkala služba GE Money Manager, kterou klienti využívají k přehlednému třídění transakcí na účtu. Nyní třídí také všechny transakce uskutečněné kreditními i debetními kartami. Další novinkou v Internet Bance je možnost pojmenování účtu podle přání klienta. Klienti mají vedle stávající služby SMS Servis nově k dispozici také službu E-mail Servis, která je zdarma a umožňuje neustálý přehled o dění na účtu či kreditní kartě.

Bezkontaktní platební nálepka MasterCard od GE Money Bank se stala Novinkou roku, rozhodla o tom odborná porota soutěže Zlatá koruna. Inovace od GE Money Bank bodovaly i jinde, v kategorii Karty zvítězila Platební karta MasterCard v mobilu (NFC) a stříbrnou korunu za druhé místo ve stejné kategorii získala opět Bezkontaktní nálepka.

 

Na zemědělce se zaměřila i GE. Čeští zemědělci a potravináři mohou v 19. kole dotačního Programu rozvoje venkova získat více než miliardu Kč. GE Money Bank jim prostřednictvím služby EU Servis ve spolupráci s Agroteam CZ nabízí pomoc s přípravou a podáváním žádostí i se spolufinancováním projektů. Aktuální kolo je zajímavé zejména pro výrobce potravin, krmiv i další podnikatele v zemědělství, kteří mohou s pomocí banky získat například dotace na nové technologie i rozšíření výroby. Agentura (SZIF) přijímá žádosti od 19. června do 2. července 2013.

Jan Klička

Je to jako kolovrátek, ale hezky se to poslouchá: také GE Money snížila hypotéky. Kromě toho ale právem dostala ocenění za svoji bezkontaktní platební nálepku. A kromě toho se GE „připomněla“ také s půjčkami pro farmáře – zřejmě kvůli proklamacím konkurence. Ovšem GE byla jednou z prvních, která řekla, že zemědělci jsou perspektivní zákazníci, a to už této bance nikdo neodpáře.

Bankovní poplatky 2Q 2013 70
Bankovní poplatky.com

Jedna z nejaktivnějších bank v tomto kalendářním roce. V minulém kvartále přišla banka s výraznými poplatkovými změnami od 1. 1. 2013. A se svou aktivitou neustala ani v hodnoceném II. čtvrtletí. Tentokrát to byly změny směřující ke zdražení služeb. Nicméně celková architektura sazebníku se nezměnila a tudíž ani my neměníme hodnocení v této části pro aktuální II. kvartál, ale s negativním výhledem.

Banka navázala na aktivní I. kvartál a přichystala změny jak k 1. 4. 2013, tak k 1. 6. 2013. Podruhé za sebou zdražila GE Money poplatek za papírový výpis zaslaný poštou, když pokračovala ve zdražení z I. čtvrtletí z 15 Kč na 20 Kč a aktuálně na 25 Kč. Banka také zvýšila poplatek za příchozí platbu z 5 Kč na 6 Kč. Dále zavedla poplatek za zpracování neroztříděných mincí při vkladu hotovosti nad 100 kusů jedné nominální hodnoty ve výši 3 %, minimálně 100 Kč a poplatek za vklad hotovosti provedený třetí osobou ve výši 70 Kč. Od června potom zvýšila GE Money poplatek za vedení konta Genius Active při nesplnění průměrného měsíčního zůstatku (250 tisíc Kč) ze 129 Kč na 139 Kč měsíčně. U Flexikreditu změnila banka způsob účtování překročení povoleného debetního zůstatku - sankční poplatek 25 Kč denně nahradil poplatek 300 Kč měsíčně. U kreditních karet MoneyCard Gratis, MoneyCard Plus, MoneyCard Gold a Avon zavedla banka nově poplatek 20 Kč za předávání výpisu poštou. Na druhou stranu přišla banka s konsolidací půjček bez poplatků. I tak se poplatkové změny pohybovaly v drtivé většině směrem nahoru a tak snižujeme po předchozím negativním výhledu hodnocení v této části o 0,5 bodu.

Sazebník banky se v aktuálním čtvrtletí nezměnil. Opakovaně kvitujeme a oceňujeme, že veškeré změny, které banka připravuje, vždy prezentuje ve zvláštním souboru v pdf formátu, který je dostupný v sekci přímo u nové verze sazebníku (aktuálně jde o soubor změn k 1. 9. pro fyzické osoby i podnikatele), kde si klient může najít všechny změny, jakých kapitol a služeb se týkají a především srovnání s původní cenou dané služby. Hodnocení ve II. čtvrtletí neměníme.

Vlivem poplatkových změn se postavení banky v Q Reportu Scott & Rose zhoršilo. U standardního klienta došlo k drobnému posunu nahoru a to z 2.709 Kč ročně na 2.802 Kč a u aktivního klienta pak z 5.060 Kč na 5.088 Kč ročně. Tyto posuny byly drobnějšího charakteru a tak v aktuálním II. čtvrtletí ponecháváme zatím hodnocení v této části beze změny, ovšem s negativním výhledem do budoucna.

Konsolidace půjček od GE Money Bank je bez poplatků a s odměnou 2000 Kč, 9. 4. 2013

 

GE Money Bank nabízí k nové Konsolidaci půjček finanční odměnu. Dostal ji každý klient, který do konce května zažádal na webových stránkách o sloučení úvěrů a konsolidaci si sjedná na kterékoliv pobočce banky. Do konce dubna bylo možné odměnu získat také prostřednictvím bankomatů. Konsolidaci půjček banka nabízí bez poplatku za poskytnutí, vedení úvěrového účtu i za předčasné splacení.

Veřejnost 2Q 2013 67.5
Peter Bramak
Jana Kovačiková

S touto bankou jsem nebyla v minulosti spokojená, nic na tomto názoru neměním

Jan Komár
Miloš Nohavica

Ge je obecně respektovaná banka, i když s ní nemám osobně moc dobré zkušenosti.


Sazebníky

Image result for moneta pobočkyImage result for moneta pobočkyImage result for moneta sídlo


Pobočky

Bankomaty


Tiskové zprávy Moneta Money Bank