Vězměte rozum do hrsti:
Nezaplacená pokuta vás může stát desetitisíce


11. 12. 2011  19:58     BP.com     komentáře (0)

Nezaplatili jste v metru pokutu za jízdu na černo? Od té doby co vás přistihli se už nikdo neozval a myslíte si, že se na vás zapomnělo? Děláte velkou chybu, která vás v budoucnu může stát desetitisíce korun.





Nezaplacení pokuty Jarce neprošlo

Jarka si při návštěvě Prahy ve spěchu zapomněla koupit jízdenku na MHD. Metro sice stihla, nicméně v další stanici ji přistihl revizor. Jarka se snažila ze všech sil revizora přesvědčit, aby přimhouřil oči, ale vše marně. Revizor si opsal údaje z občanského průkazu a vydal Jarce doklad s informacemi kam má částku pokuty ve výši 600 korun zaplatit. Jarka si doklad uschovala, a brzy na svou povinnost zapomněla. Nikdo se totiž neozval, nikdo ji k platbě nevyzval a měla tak zato, že se její čin nějak ututlal.

Výzva k platbě od exekutora může přijít i mnoha letech

Jaké bylo její překvapení, když po 4 letech přišel dopis z exekutorské kanceláře s výzvou k úhradě 600 korun, úroku z prodlení 330 korun. K tomu však byla připočítána odměna advokáta, náklady soudního poplatku a náklady exekuce s odměnou exekutora, to vše ve výši 23 400 korun.

.

HLASUJTE V ANKETĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK 2011

.

Jarka je bezradná a nechápe jak se toto vše mohlo stát. A má vůbec exekutor na takto vysokou platbu nárok? Je přeci nesmysl, aby se dluh 600 korun proměnil v dluh bezmála 25 tisíc korun.

Exekutoři i advokáti na své odměny nárok mají

Exekutor stejně jako věřitel na tyto částky skutečně nárok mají. Jarka se tedy zaplacení určitě nevyhne. Problémem však je, že se k Jarce nedostalo, resp. že Jarka neobdržela žádné rozhodnutí soudu, které ji k zaplacení částky odsuzuje. Kdyby totiž Jarka rozhodnutí obdržela, mohla ušetřit minimálně 13 000 korun za odměnu exekutora. Problém s nedoručováním soudních rozhodnutí tak má stále větší počet lidí, kteří tak přicházejí o možnost se jakkoliv účinně bránit.

Chybějící informace o probíhajícím soudním řízení tak žalovanému brání uplatnit svoje práva, resp. namítnout promlčení pohledávky věřitele apod.

Nepozornost lidí je dobrý kšeft

Problém s nezaplacenou pokutou z MHD je vůbec nejčastější důvod takto nafouklých dluhů. Dluh vám však může vzniknout také z důvodu nezaplacené splátky, neuhrazeného hovorného u telefonního operátora či neuhrazení daní či poplatků. Malá nepozornost či podcenění situace tak může stát provinilce skutečně velké peníze, které musí v budoucnu následně vynaložit. Lze proto jen doporučit uhrazení těchto částek co nejdříve a zbavit se tak nebezpečí budoucího vymáhání. Na vašem opomenutí totiž vydělá nejenom stát ve formě soudního poplatku, ale také advokát, který věřitele u soudu zastupuje, či exekutor, který dluh následně vymáhá, resp. napíše pouhý dopis s výzvou k zaplacení.

.

Podobně jako Jarka bylo v loňském roce postiženo více než 90 000 lidí. Neuhrazení pokuty či opomenutí s placením tak byl velmi dobrý job pro naše advokáty a exekutory.



Vězměte rozum do hrsti: Nezaplacená pokuta vás může stát desetitisíce

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16661151456

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více