Novela zákona o spotřebitelském úvěru dnes vstoupila v účinnost


25. 02. 2013  17:42     ČTK     komentáře (0)

Věřitelé mohou ode dneška poskytovat spotřebitelské úvěry jen v případě, pokud je zřejmé, že klient bude schopen úvěr splácet. Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob ČTK sdělil, že příslušná novela zákona o spotřebitelském úvěru dnes vyšla ve Sbírce zákonů, a nabyla tím účinnosti. Novela má zlepšit postavení klientů a zamezit nekalým úvěrovým praktikám.




Norma zavádí mimo jiné možnost odstoupit od smlouvy o zprostředkování úvěru do 14 dnů bez sankce. Zakazuje používání směnek a šeků, zakazuje také předražené telefonní linky. "Novela zákona reaguje na poznatky z praxe a na některé neférové praktiky, ke kterým na trhu spotřebitelských úvěrů v České republice dochází. Cílem změn je především posílení postavení spotřebitelů a principu odpovědného úvěrování," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Za nesplnění zákonem uložených povinností bude hrozit až 20milionová pokuta. Takto vysoké pokuty mají mít odstrašující charakter. U licencovaných firem je bude vymáhat Česká národní banka, u ostatních to bude Česká obchodní inspekce.

Novelu vláda připravila také kvůli zavedení směrnice EU, která upravuje dodatečné předpoklady pro výpočet roční procentní sazby nákladů (RPSN) úvěru. Norma dále upravuje zajištění spotřebitelského úvěru tak, že nebude moci být ve zcela zjevném nepoměru k hodnotě zajišťované pohledávky. Za úvěr 20.000 korun už nebude zapotřebí ručit třeba nemovitostí za dva miliony korun.



Novela zákona o spotřebitelském úvěru dnes vstoupila v účinnost

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16659763840

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více