Světový den spoření:
Češi jsou konzervativními střadateli


28. 10. 2009  18:43     Pavla Langová     komentáře (0)

Češi jsou spíše konzervativními střadateli - nejoblíbenějším produktem je stavební spoření (49 % obyvatel) následované kapitálovým a životním pojištění (34 %). V průměru si Češi měsíčně ukládají částku v rozmezí 1 000 - 2 500 Kč. Zájem klientů o pravidelné spoření stále roste i v souvislosti s finanční krizí, která potvrdila, že zajistit se na horší časy se vyplatí. To, že spoření má v Česku tradici, dokazuje i fakt, že 77 % české populace považuje úspory za důležité. Údaje vyplývají z analýzy IMAS International zpracované pro Erste Group. Světový den spoření tradičně připadá na 31. říjen.





Spoření je podle studie významné iv ostatních zemích skupiny Erste Group, do které patří Česká spořitelna. Ze zemí Erste Group (vedle ČR také Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Maďarsko, Ukrajina, Chorvatsko, a Rumunsko) jsou nejvíce spořiví Rakušané – osm z deseti Rakušanů využívá nějaký spořící produkt, přičemž zdaleka nejoblíbenější jsou vkladní knížky (vkladní knížku má 78 % obyvatel). Naproti tomu např. v Maďarsku je nejpopulárnější penzijní pojištění a životní pojištění, v Srbsku je největší zájem o termínované vklady.   V Česku je vedle tradičních vkladních knížek populární odkládání malých pravidelných částek. Česká spořitelna nabízí od července 2009 pro tento účel Program spoření a investování. Za necelé čtyři měsíce si jej sjednalo již více než 90 000 tisíc klientů. Jde o celkové poradenství s pravidelným spořením či investováním podle klientových finančních možností a přání tak, aby měl kdykoli k dispozici potřebnou hotovost a přitom maximálně využíval všech benefitů, které nabízí stát. Denně si v bance produkt domluví průměrně 1 200 klientů.   Největším motivem pro spoření je v České republice tvorba finanční zálohy pro případ nouze, následuje spoření na stáří nebo pro umožnění časnějšího odchodu do důchodu. Mezi dalšími pohnutkami dominují snaha našetřit si na určitou věc nebo na nutné investice či akvizice. Část respondentů si pravidelně spoří na dovolenou. 62 % spořících očekává, že v následujících pěti letech bude spořit zhruba stejně, 19 % pak očekává zvýšení ukládaných částek a stejné procento populace naopak jejich snížení.    Světový den spoření byl vyhlášen 31. října 1924 na Mezinárodním kongresu spořitelen v Miláně. Účastníci kongresu chtěli jeho vyhlášením rozšířit význam spoření do povědomí veřejnosti. Pokud poslední říjnový den připadne na víkend nebo státní svátek, připomíná se mezinárodní den spoření zpravidla předchozí pracovní den, letos tedy v pátek 30. října. Cílem totiž je, aby lidé alespoň v tento den zvážili, zda jsou jejich úspory dostatečné a aby pro ně případně tento den byl impulsem pro to, aby se spořením začali.


Světový den spoření: Češi jsou konzervativními střadateli

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16670714800

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1650
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5310
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3845
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7450
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0561
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více