Česká spořitelna

Česká spořitelna

Česká spořitelna, a. s.
Předseda představenstva a generální ředitel: Tomáš Salomon
Olbrachtova 1929/62, 140 00 Praha 4
Tel.: 261 071 111
E-mail: csas@csas.cz, www.csas.cz

Kód banky: 0800

Infolinka:+420 800 207 207

Blokace karet: +420 800 207 207

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8,5 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018

Základní fakta k 30. 6. 2019

Aktiva celkem 1 504,5 mld. Kč
Počet klientů České spořitelny 4,6 mil.
Počet aktivních klientů internetového bankovnictví a BUSINESS 24 1,5 mil.
Počet zaměstnanců Finanční skupiny České spořitelny 9 821
Počet poboček 487
Počet bankomatů a platbomatů více než 1 700
Počet karet 2,89 mil.

Kvartál
1 2 3 4

2. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2010 71
Bedřich Danda

 Banka je pověstná svou stabilitou, kterou potvrdila i ve druhém čtvrtletí, kdy zlepšila své hospodaření i zisk oproti minulému roku.

 

Z hlediska podnikatelské veřejnosti je bezesporu pozitivní možnost prostřednictvím internetové aplikace řídit vlastní investice. V rámci této možnosti mohou podnikatelé on-line komunikovat s penzijními fondy. Samozřejmá je také možnost on-line obchodování na burzách zemí střední a východní Evropy.

 

Pozitivně lze hodnotit pokles úrokových sazeb u hypotečních úvěrů a spotřebitelských úvěrů.

Dalibor Z. Chvátal

Česká spořitelna opět předvedla, že jako velká banka s přehledem zvládne připravit nové služby, které konkurence spouští vzhledem k nákladům opatrně. Byla první, kdo oficiálně oznámil spuštění univerzálních terminálů a bankomatů, se kterými můžete provádět bezhotovostní transakce, skenovat faktury či poštovní poukázky, anebo platit složenky SIPO. V rámci pilotního projektu vybavila Policii ČR přenosnými platebními terminály, abychom i policistům mohli platit pokuty kartami a rozšířila počet partnerů pro příjem tzv. eFaktury o Kooperativu. Při povodních nabídla úlevy pro klienty s úvěry a potěšila i absence poplatků na nákup cizí měny až do září. Spořce se konečně podařilo rozšířit elektronický výpis i pro kreditní karty, takže pár držitelů Chytré karty nebo starší Kredit+ ušetří. Oznámené zpřehlednění sazebníku vítám, jen se stalo asi národním sportem, že zpřehlednění je synonymem pro zdražení. Výběr z mimospořitelního bankomatu za 45 Kč je vážně síla a sankcionovat rodinného příslušníka 65 Kč za to, že vloží peníze na účet, jehož není majitele, také není hezké. Spořitelní poplatky jsou vážně crazy, nicméně k dobru spořky dávám to že má naštěstí efektivní nástroje, jak je lze snížit nebo vůbec neplatit, zvláště pokud jde o Osobní účet a transakční náklady.

Eva Poláchová

Banka změnila způsob posuzování klientů. Nyní již není pro sazbu důležitá např. úroveň vzdělání, pracovní zařazení či stav klienta (rozvedený, svobodný). Od 18. 6. snížila prime rate sazby o 0,3% p.a.  Začíná na 4,89% p. a. Co do výše sazeb však zdaleka není nejlevnější na trhu. U zvýhodněné ideální hypotéky zrušila hranici 3 mil. Kč pro zvýhodnění. Dříve zvýhodnila polovinu hypotéky o 1%, maximálně do výše úvěru 3 mil. Kč (část úvěru nad 3 mil. Kč již nebyla zvýhodněna.)

 

Česká spořitelna změnila sazebník od 1. září 2010. Banka prezentuje především pozitiva, kterými má být zjednodušení a zpřehlednění sazebníku, méně už se věnuje zdražení některých služeb a produktů. Například zrušila prodej cizí měny nad 10 tis. Kč celoročně zdarma. Podražilo například přebírání příkazů k úhradě jinou cestou než přes internetové bankovnictví a pokladní operace. Pozitivní je, že vklad hotovosti na vlastní účet bude zcela zdarma. ČS stále vylepšuje internetové bankovnictví Servis 24  - např. videomanuál, který slouží jako průvodce novým klientům, kteří se do internetového bankovnictví přihlašují poprvé. Rozšiřuje možnosti operací přes tuto službu pro fyzické osoby i firmy, tj. Business 24 (nastavení výpisů ke kreditním kartám pro fyzické osoby, více příkazů v jedné dávce pro firmy) 

 

Otakar Schlossberger

Vstřícnost banky je dána na první pohled její informační dostatečností. Banka poskytuje celou šíři finančních produktů celkem přehlednou formou. I nadále však lze internetové stránky trošku „přeplácané“. To je však dáno velikostí banky a šíří informací, které klient obdrží při prvním kontaktu. Sazebník je přehledný, ale nelze některé sazby za služby považovat za vstřícné. S účinností od 1. září t.r. je připraven nový sazebník, kdy vybrané služby budou „podstatně“ dražší. Tím se banka určitě nestává vstřícnější, a to zejména s ohledem na velmi příznivé hospodářské výsledky uplynulých období. Je však nutno ocenit, že jako jediná z hodnocených bank (zkrátka u dalších jsem to nenašel) jsou v přehledu uvedeny sazby původní a sazby nové, kdy si klient může tyto operativně porovnat.

 

Osobně velmi oceňuji nápad na komunikaci s veřejností ve vazbě na reklamu 365 důvodů, proč být klientem. Tato reklama zahájena v I. čtvrtletí roku nadále úspěšně pokračuje. Jenže v kontextu „zdražování“ pak nevyznívá moc dobře.  

 

Banka se dlouhodobě věnuje sponzoringu celé řády významných kulturních akcí a podpory sociální povahy. Může si to dovolit, neboť má v poslední době velmi výrazné pozitivní hospodářský výsledek.

 

Z hlediska vstřícnosti lze hovořit o tom, že banka se díky novému sazebníku stává méně „vstřícná“ proto jsem i já v hodnocení I. části ubral na bodech.

Miroslav Zeman

Česká spořitelna byla jednoznačně nejaktivnější bankou ve II. čtvrtletí. Přišla s nejvíce novinkami a největším množstvím opatření, které jsou pro klienty až na výjimky pozitivní. Už nyní však avizuji, že III. čtvrtletí s oznámenými změnami poplatků bude hodnoceno výrazně kritičtěji.

Česká spořitelna přišla ve II. čtvrtletí s těmito nejvýznamnějšími opatřeními. Banka byla velice aktivní v on-line novinkách a nových aplikacích, snížila úrokové sazby hypoték, zlepšila své hospodaření a podpořila povodněmi postižené občany.

Banka stejně jako její konkurent KB zlepšila své hospodaření a zvýšila svůj zisk o 4 procenta. Tato skutečnost svědčí o tom, že klienti této banky mají své peníze v dobrých rukou.

Banka přinesla ve II. čtvrtletí velmi zajímavé internetové on-line aplikace usnadňující klientům kontrolu a ovládání vlastních investic a financí. Významná je tak možnost on-line komunikace zaměstnavatelů s penzijními fondy, možnost obchodovat on-line nově na Polské, Maďarské a Chorvatské burze či možnost klientů Kooperativy hradit prostřednictvím aplikace e-faktura hradit jednoduše platby.

I Česká spořitelna nezůstala mimo, a snížila úroky z hypotečních úvěrů. Nově tak bylo možné získat úrokovou sazbu už od 4,49 procent. Výrazně výhodnější podmínky mají klienti, kteří nově o hypotéku žádají. Tito mají možnost využít bonusy, které současní klienti nemají. Banka navíc opět zmírnila podmínky pro poskytnutí hypotéky a standardně tak umožňuje získat hypotéku až do výše 90 procent hodnoty nemovitosti.

Až o čtvrtinu snížila banka v červnu úrokové sazby spotřebitelský úvěrů.

Novinkou bylo i vyvrcholení podařené soutěže České spořitelny „365 důvodů proč být klientem České spořitelny“ vyhlášením výsledků a výherců této marketingové akce.

Postižení povodněmi mohli u této banky využít podpory v podobě snížení splátek, odkladu splácení či bezsankčního výběru finančních prostředků z termínovaných účtů.

Velmi dobrý dojem ze vstřícných kroků banky ve II. čtvrtletí poškodila nevstřícnost banky při komunikaci. Banka s námi komunikuje absolutně nejhůře ze všech bank, na poslední dotazy týkající se hodnocení jsme nedostali absolutně žádnou odpověď, přestože dotazy byly prokazatelně zástupcům banky doručeny. Absence kvalitní komunikace banky nejen s klienty, ale i se zástupci médií je velkým problémem pro pozitivní hodnocení celkové vstřícnosti banky.

Bankovní poplatky 2Q 2010 53.8
Bankovní poplatky.com

Banka typicky zaměřená na retailového klienta s obrovskou výhodnou velkého klientského kmene. Bankovní poplatky se ale dle různých porovnání (průměrný klient, Bankovní ročenka atd.) řadí spíše do vyšší hladiny. Osobní účet ČS sice umožňuje individuální sestavení účtu, na druhé straně se klient nevyhne stavu, kdy může platit i za služby, které nepotřebuje. Dílem je to tím, že produktové a výběrové sady jsou celkem složité na pochopení a sestavení a především tím, že si klient nevybírá vždy jen jednotlivé služby, ale celé sady služeb.

Jedna z bank, která pro své klienty připravila doslova revoluční změny, kdy dojde k pohybu poplatků u více než 40 položek. Vzhledem k tomu, že k této změně dojde až k datu 1. září, budeme ji hodnotit ve III. čtvrtletí. V aktuálním čtvrtletí tak banka nabídla tradiční jarní zlevnění hypoték, zvýhodněné podmínky pro klienty, kteří byli postiženi povodněmi (např. předčasný výběr z vkladní knížky bez poplatků, odpuštění poplatku při změně podmínek hypoték) či rušení poplatku za směnárenské služby klientům, kteří nakupují cizí měnu pro prázdninové období od 1. června do 30. září 2010. Všechny tyto změny jsou pozitivní.

I přesto, že změny sazebníku ovlivní i jeho přehlednost, budeme ji hodnotit, jak již bylo uvedeno výše, až ve III. čtvrtletí. A máme se na co těšit. I podle zástupců ČS bylo hlavním motivem změn zjednodušení a zpřehlednění sazebníku a pohyb poplatků byl vedlejším výsledkem. A první krok banky je opravdu chvályhodný – banka připravila pro svoje klienty přehledný dokument v pdf formátu, kde lze najít tabulku všech poplatkových změn. Tedy služba s původní a novou cenou. Jinak sazebník zatím patří stále k těm méně přehledným a to i přesto, že banka nabízí na svých stránkách konfigurátor. Ten samotný sice klientům práci usnadní, problémem ale je, chce-li si klient spočítat náklady sám.

Z údajů Bankovní ročenky Scott & Rose vyplývá, že se postavení ČS vůbec nezměnilo. ČS je i nadále spíše dražší bankou, což je méně viditelné u standardního klienta, ale zato zcela evidentní u aktivního klienta.

Veřejnost 2Q 2010 58.9
Zdena Dzvoníková
Eliška Sládková
Lucie Trnečková
Helena Holubová

Ochotní pracovníci, výhodná dostupnost, široká nabídka služeb, bankomaty téměř v každém městě. Já osobně jsem moc spokojena.

Alena Bezecná

Banka má dost poboček i bankomatů, na pobočce celkem vstřícný přístup bez zbytečného čekání. V zahraničí velký počet spřízněných bankomatů.  Ale ty poplatky - za příchozí platbu???? - To je opravdu drsné. Za provedený platební příkaz přes internet kdy nepotřebujete operátora???

Radek Klouda

Nelíbí se mi "výhodné programy",které když se nad nimi člověk zamyslí zase tak "výhodné"nejsou.

Klára Zemanová
Václav Mlynář

Se službami České spořitelny jsem bez připomínek spokojen

Jitka Čechovská
Petr Dominik

Sazebníky

Image result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna sídlo


Pobočky

Bankomaty