Fio banka

Fio banka

Fio banka, a.s.
Předseda představenstva a generální
ředitel: Mgr. Jan Sochor
Sídlo: V Celnici 10, 117 21 Praha 1
Tel.: 224 346 111
E-mail: fio@fio.cz, www.fio.cz

Kód banky: 2010

Infolinka: +420 224 346 800

Blokace karet: +420 224 346 777

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 1 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 0,32 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2017
Banka roku
2016
Banka roku
2015
Banka roku
2014
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2013 69,1
Bedřich Danda

Hodnocení této banky zvyšuji

Petr Kučera
Dalibor Z. Chvátal

ČSOB: Potěšilo rozšíření akceptace všech karet ČSOB v oddílech České pošty, už tak nejsou jen doménou ERA/PS. Teď ještě další krok k akceptaci všech karet bez ohledu na vydavatele.

GE: GE Money Manager je příjemný grafický nástroj pro osobní finance, potěšilo, že si už rozumí s transakcemi kreditními a debetními kartami.

 

 

Je vidět, že banky postupně začaly ustupovat od poplatků za vedení hypotéky, jiné jej stále drží, ale jeho existenci zvýhodňují úrokovou sazbou. Stoupá počet spotřebitelských soutěží. Ty mají jednak udržet stávající klienty a naučit je používat služby banky, ale zároveň výrazně levnějším způsobem (od standardní reklamy) sehnat nové klienty.

Martina Hedvičáková

Fio banka zpřístupnila novou verzi aplikace Fio Smartbanking pro Android, která klientům umožní obsluhovat jejich účet z mobilu opět o něco komplexněji. Mezi nejdůležitější novinky patří šablony plateb, možnost odeslat peníze kamkoliv do zahraničí nebo stahování výpisů z účtu a platby pomocí QR kódů. Fio banka zpřístupnila novou verzi aplikace Fio Smartbroker pro aktivní investování, a to pro tablety s operačním systémem Android. Od května nabízí Fio Smartbanking šablony a výpisy již i pro iOS

Fio banka přichází s akční nabídkou pro květen - každému, kdo požádá o hypotéku, poskytne slevu 0,1 % z pevné úrokové sazby. Fio hypotéku s fixní sazbou je tak možné získat již od 2,69 % p.a. Nabídka platí od 6.5. do konce června.

Fio banka opět bodovala v soutěži Zlatá koruna - její účty bez poplatků v roce 2013 obhájily první místo hned ve třech kategoriích. Zároveň si banka ze slavnostního předávání cen odnesla i jednu Stříbrnou a dvě Bronzové koruny. Fio podnikatelský účet vyhrál Cenu podnikatelů v soutěži Zlatá koruna 2013.

 

Fio API Bankovnictví umožňuje nově kromě automatického zpracování výpisů a pohybů na účtu automaticky zadávat platební příkazy.

Jan Klička

Česká banka se také snaží ulovit hypoteční „přeběhlíky“ či nové klienty. Přišla s akční nabídkou úroku  2,69 procenta, což ji řadí mezi absolutní špičku. Kromě toho investovala do technických zlepšení mobilních aplikací, což je dnes důležitá nutnost. Dokonce si Fio trouflo také na aplikaci pro Google Glass.

Bankovní poplatky 2Q 2013 86.3
Bankovní poplatky.com

Fio banka se stala Nejvstřícnější bankou i pro rok 2012. Uvidíme, jak si v souboji bank povede letos. Očekával se boj nízkopoplatkových bank, ale v minulém čtvrtletí byla nejvstřícnější bankou překvapivě KB. Jinak v aktuálním II. čtvrtletí nedošlo k žádným strukturálním poplatkovým změnám a tak hodnocení v této části ponecháváme na stejné úrovni.

Také ve II. kvartále udělala Fio banka jen kosmetické změny respektive doplnění ve svém sazebníku. Od 15. 4. 2013 banka nabízí bezkontaktní Maestro karty. Poplatek za tuto debetní kartu činí na počátku 99 Kč. Fio banka jinak stále nabízí i MasterCard PayPass karty. Vzhledem k dalšímu klidnému čtvrtletí, není důvod měnit hodnocení v této části.

Sazebník banky patří i nadále k těm přehlednějším, kdy všechno najdete v jednom dokumentu, který je aktuálně na šesti stranách. Pro někoho může působit rušivě oceňování poplatků i v jiných měnách než jenom v korunách (euro, dolary), ale pro jiné klienty to může být vítaná přidaná hodnota. V sazebníku také najdeme na relativně malém prostoru množství hvězdiček a pomocných vysvětlení. Hodnocení neměníme.

Fio banka se ve většině průzkumů umísťuje i v II. čtvrtletí se svým běžným účtem na prvním nebo druhém místě, hned za mKontem. První místo v Q Reportu Scott & Rose obhájila banka i pro II. čtvrtletí, když roční náklady standardního klienta zůstaly na úrovni 147 Kč. Hodnocení v této části nemáme důvod měnit.

 

 

Veřejnost 2Q 2013 67.1
Peter Bramak
Jana Kovačiková

Sází jen na nízké poplatky a to je špatně, málo poboček, malá jistota vkladů

Jan Komár
Miloš Nohavica

Boj mezi velkými a malými bankami probíhá. U mě vítězí ty velké

Květoslav Havlík

Naprosto splňuje mé požadavky na banku. Rychlé reakce, příjemný personál. Potvrzování pomocí SMS při převodech je ideální. Je perfektní, že nevyžaduje další nesmyslné zabezpečení účtu. Velmi vylepšili platební karty. Drobné problémy by se našly - minimální zůstatky na účtech, pro některé věci je nutné papírování na pobočkách, ale globálně skvělá.

Antonín Svoboda

Nemám s nimi problém, vše funguje a rozšířili slušně síť poboček

Mé hodnocení FIO i z pohledu nákladů na služby:
přístup k hotovosti přes bankomaty / karty ok
zahraniční / tuzemské transakce odchozí/příchozí ok
výhodné úvěry / pojištění zajímavé, levné
internetbanking (množství nastavení, vymoženosti) zase zaostavá za konkurencí
spoření (výše úroku, poplatky) velmi malý úrok

 


Pobočky

Bankomaty