Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna

Československá obchodní banka, a.s.
Poštovní spořitelna
Jan Lamser, člen představenstva ČSOB odpovědný za Poštovní spořitelnu
Roztylská 1
225 95 Praha 025


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2010
2. čtvrtletí
2010
4. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2017 60,8
Miroslav Zeman

Poštovní spořitelna je vlastně produkt ČSOB. Je založena na výsadním postavení svých poboček na pobočkách České pošty. Ačkoliv je budována jako samostatná značka a samostatný produkt, nemůžeme si nevšimnout jednotné strategie a sdílení produktů a služeb mezi těmito spřízněnými bankami. To se týká i tiskových zpráv a konferencí obou bank.

K hodnocení bychom tak opakovali to, co jsme psali již u ČSOB. Speciálně Poštovní spořitelny se týká zpráva o spuštění bezkontaktních nálepek nově i pro klienty ERY, což banka oznámila v dubnu tohoto roku.

S čím přišla banka v II. čtvrtletí 2017

Hodnocení Poštovní spořitelny můžeme shrnout do jedné příslovečné věty. Banka je prostě klonem ČSOB, působící na poštách a tak je také třeba tuto banku vnímat. Je proto výrazně méně aktivní než ČSOB, která je prémiovou značkou celého koncernu.

Skřítci znovu na scéně: tančí pro Poštovní účet

Poštovní spořitelna opět vsadila na červené skřítky a rozvíjí kreativitu, s níž loni slavila úspěch kampaň na Poštovní půjčku. Od začátku května sedmero skřítků doprovází komunikaci nového vlajkového produktu Poštovní spořitelny – Poštovního účtu. Banka pro exekuci zvolila kombinaci televizního spotu s online a venkovní reklamou.

A také druhý pohled na kampaň se skřítky. Navádění lidí k bezduchému zadlužování. Půjčování si na cokoliv, bez domýšlení důsledků. Kampaň zaměřená na lidi, kteří tak důsledně nevnímají finanční odpovědnost a finanční gramotnost. Ano, i tím se může banka pochlubit. Devalvuje tak veškerá snažení o zvýšení finanční gramotnosti lidí a ještě se tím ve zprávě chlubí. Tento přístup rozhodně ke zvýšení hodnocení této sub banky nepovede.

Poštovní spořitelna představuje po Poštovní půjčce i Poštovní účet, sází na jeho dostupnost

Od května nabízí Poštovní spořitelna klientům novinku v podobě Poštovního účtu. Jde o nejdostupnější účet, co se týče podmínek jeho získání i možností spravování na všech pobočkách České pošty. Poštovní spořitelna vychází ze znalostí svých zákazníků a požadavků lidí na dostupné finanční služby. Poštovní účet je další v řadě jednoduchých produktů, s nimiž Poštovní spořitelna navazuje na loňský úspěch nabídky Poštovní půjčky. Pro Poštovní spořitelnu je jednoduchost a dostupnost produktů předpokladem jakéhokoliv úspěchu. Služeb České spořitelny na poštách využívají z velké míry lidé starší, kteří si chodí pro důchod, nebo lidé se zdravotním postižením a jiným handicapem. Nejen tyto skupiny pak oceňují to, že si na poště vyřídí i finanční služby a ty je nesmí jakkoliv zatěžovat. Pokud by Poštovní spořitelna na jednoduchosti produktů a jejich lepší propagaci dále zapracovala, mohlo by být i její hodnocení výrazně lepší.

Karty v letních destinacích využíváme čím dál častěji, meziročně o deset procent

Češi využívají platební karty na letních dovolených rok od roku častěji. V oblíbených přímořských destinacích – Itálii, Chorvatsku a Španělsku – uskutečnili čeští turisté loni v letních měsících o 10 % více transakcí a utratili o 11 % více peněz než v roce 2015. Je vidět, že se Češi nebojí v zahraničí používat platební karty a mají k tomu také dostatečné možnosti. Platby kartou čím dál více, stejně jako v tuzemsku, nahrazují hotovostní platby. Platba kartou je komfortní, bezpečná a Češi navíc patří k přeborníkům v platbách kartou. Alespoň v něčem jsme tak šampioni evropského významu.

Miroslav Škvára
Peter Michajlov
Petr Kučera

ČSOB se zařadila mezi banky, které dobrovolně zrychlily tuzemské platby: Peníze připíše na účet u cizí banky bez příplatku ještě v ten samý den, pokud je odešlete do 12 hodin. Umožnilo jí to zlevnění poplatků ze strany České národní banky.

Od května také ČSOB a Poštovní spořitelna zlevnila svůj účet, který dokáže být bez poplatků. Ten běžně přijde na 69 korun, ale ten, kdo na něm během měsíce \"protočí\" alespoň 10 tisíc korun, neplatí žádný paušál. Dosud byla základní cena 99 korun a k vymazání poplatků muselo účtem projít alespoň 15 tisíc korun.

ČSOB také následuje některé konkurenci a umožnila přihlašování do smartbankingu otiskem prstu.

Banka zaujala osvětovou kampaní zaměřenou na bezpečnost internetového bankovnictví.

Spolupracuje s městy na zavádění bezkontaktních plateb v hromadné dopravě.

Pověst inovátora na druhou stranu kazí čím dál zastaralejší internetové bankovnictví. Právě jednoduché, intuitivní a přehledné prostředí je – při poměrně vyrovnané nabídce základních služeb – tím, co může jednotlivé banky z pohledu běžného uživatele odlišit.

Martina Hedvičáková
Bankovní poplatky 2Q 2017 72.5
Bankovní poplatky.com

V posledním roce se stalo téměř pravidlem, že většinu změn, které PS aplikuje, činí společně s ČSOB. Základní architektura bankovních poplatků se ale v II. kvartále 2017 nezměnila a tak ani my neměníme hodnocení v této části pro aktuální kvartál.

Ve II. čtvrtletí, podobně jako u ČSOB, došlo k drobným změnám. Asi nejvýraznější je znatelné snížení poplatku u Online účtu za odchozí platbu zadanou papírovým dokladem na pobočce, a to ze 100 Kč na 30 Kč. Vzhledem k celkem nízké základně jsme se rozhodli zvýšit hodnocení banky v této části o 0,5 bodu.

Sazebník je v jednom pdf dokumentu a jednotlivá konta jsou v jedné přehledné tabulce rozdělené dle služeb, jak jsme si již zvykli kromě ČSOB například u Rajfky. Proto jsme v nedávné době dvakrát zvýšili naše hodnocení v této části, tentokrát ponecháváme beze změn.

V Q Reportu Scott & Rose došlo vlivem snížení výše zmíněného poplatku také ke snížení nákladů standardního klienta a to na úroveň 1.138 Kč (minule 1.303 Kč) ročně. Hodnocení v této části zatím ponecháváme beze změn s pozitivním výhledem do dalších kvartálů.

 

Veřejnost 2Q 2017 25
Jakub Jirásek
Klientsky málo přívětivá banka!
Předražena banka,vysoke poplatky,nic moc reálné oproti konkurenci nenabízí.
inovace běžného účtu
Vysoké poplatky

Sazebníky


Pobočky

Bankomaty