Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna

Československá obchodní banka, a.s.
Poštovní spořitelna
Jan Lamser, člen představenstva ČSOB odpovědný za Poštovní spořitelnu
Roztylská 1
225 95 Praha 025


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2010
2. čtvrtletí
2010
4. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2011 62,3
Bedřich Danda

Na postavení banky se ve druhém čtvrtletí nic zásadně nezměnilo. Nic se nemění ani na tom, že se jedná o banku pro malé střadatele a podnikatelům zatím banka moc efektivních produktů, ve srovnání s větší konkurencí, moc nepřinesla.

Jan Brázda

Banku lze charakterizovat v posledním čtvrtletí 2010 jako spíše pasivní v oblasti nových produktů a služeb. Era od Poštovní spořitelny oslaví během dubna své první narozeniny a zpětně lze hodnotit produkt jako velmi úspěšný, zejména díky masivní mediální kampani, kde banka vsadila na populární osobnosti, se kterými se většina potenciálních klientů dokáže ztotožnit. Z hlediska vstřícnosti nebyla banka moc proaktivní. Pozitivně lze hodnotit například vylepšení podmínek užívání Era kreditky, kde od 1. dubna dochází k prodloužení bezúročného období ze stávajících 45 dnů až na 55 dnů.

Eva Poláchová

Značka Era oslavila rok, od svého vzniku. Myslím, že se bance povedla a díky nápadité reklamě s Evou Holubovou v hlavní roli se pevně usídlila v povědomí  široké veřejnosti.  Nabídka služeb Ery je sympatická právě onou jednoduchostí a trasnparentností podmínek .  Velmi kladně hodnotím také zavedení tzv. Rychlého kontaktu, tedy možnost komunikace přes chat nebo využití zpětného volání call centra. 

František Pavelka

Tato quasi banka pokračuje v aktivizaci svých činností v duchu vývoje v 1. čtvrtletí. Soustřeďuje se na značku ERA.

Miroslav Zeman

Poštovní spořitelna slaví se svým zatím nejlepším produktem ERA konto první rok jeho existence. A jak je vidět, snaží se stále využívat značku Era pro další a další produkty. Poštovní spořitelna vylepšuje podmínky užívání Era kreditky. Od 1. dubna dochází k prodloužení bezúročného období ze stávajících 45 dnů až na 55 dnů.

Banka se také rozhodla i nadále pokračovat v podpoře mladých umělců prostřednictvím jedinečného programu Artbanka.

Poštovní spořitelna inovuje i své internetové bankovnictví a snaží se hledat nové, univerzální komunikační kanály se svými klienty. Web Poštovní spořitelny přináší nové komunikační cesty – call back a chat. Poštovní spořitelna spouští nové informační kanály, jejichž cílem je maximální usnadnění komunikace se zákazníky.

Pozitivně je nutné hodnotit i další účinkování banky v charitativních projektech. Již pátým rokem je Era od Poštovní spořitelny generálním partnerem dobročinného koncertu Motol Motolice. Letošní ročník se uskuteční 7. května v blízkosti Břevnovského kláštera v Praze.

Využívání služby Cash back, která se rozbíhala jen velmi pomalu, se zdynamizovalo. Nárůst transakcí o 276 % - takový je výsledek meziročního srovnání výběru hotovosti prostřednictvím služby CashBack za roky 2009 a 2010. Celkově si pak klienti ČSOB a Poštovní spořitelny vybrali na pokladnách v obchodech hotovost ve výši bezmála 200 milionů korun.

Pochválit musíme banku i za zvýšenou aktivitu v oblasti servisních informací a analýz, které byly ve druhém čtvrtletí velmi zajímavé a pro klienty užitečné.

Bankovní poplatky 2Q 2011 73.8
Bankovní poplatky.com

Jedna z nejaktivnějších bank v posledních dvou letech. V minulém roce představila nový balíček Era osobní účet a zároveň v každém čtvrtletí přichází s množstvím poplatkových změn. V aktuálním II. čtvrtletí došlo k jedné významné novince – Poštovní spořitelna změnila parametry svého Era osobního účtu zadarmo, který již nebude automaticky zadarmo. Klient musí nově splnit podmínku minimálního průměrného zůstatku. Změny u PS budeme podrobně sledovat, pokud by banka pokračovala tímto směrem, budeme v příštím čtvrtletí snižovat hodnocení v této části o 0,5 bodu.

Hlavní změnou od 1.4.2011 již zmíněného Era osobního účtu zadarmo (který je mimochodem v sazebníku jaksi v ilegalitě v kapitole „T“, mimo nabídku běžných účtů, od 1.7.2011 v kapitole „S“ nazvaný Online účet) je nastavení podmínky minimálního průměrného měsíčního zůstatku a to na 15 000 Kč. Na rozdíl od podmínek jiných bank, nejde o limit kreditního obratu, ale o zůstatek. Kdo tuto podmínku nesplní, zaplatí nově za vedení tohoto účtu 50 Kč měsíčně. Další změnou v tomto účtu je zpoplatnění dodatkové platební karty nově za 26 Kč měsíčně a za její vydání z nuly na 350 Kč. Vzhledem k těmto úpravám a zásadní změně filosofie osobního účtu Era zadarmo snižujeme v této části hodnocení o 0,5 bodu.

Sazebník PS patří k těm méně přehledným. Stále je příliš dlouhý, komplikovaný a graficky nepřehledný. Ani obsah není logicky členěn, takže dříve Era osobní účet zadarmo, po 1.7.2011 Online účet, je stále na samotném konci sazebníku mezi kapitolami USD konta a Hotovostní transakce ve finančních centrech v kapitole „S“, kde by ho málokdo hledal.

Ani v Q Reportu Scott & Rose ani v Kalkulátoru bankovních poplatků nedošlo k žádným podstatným změnám. Era osobní účet zadarmo se mírně zdražil, ale jde o korunovou záležitost. Stále tak platí, že Era osobní účet a osobní účet Zadarmo se pravidelně objevují v první desítce nejlevnějších kont.

Veřejnost 2Q 2011 26
Tomáš Kučera
Petr Netopil
Lucie Janečková
Hana Wyrwolová

Nepřehledný internetbanking, celkově banka vzbuzuje nedůvěru...

Poštovní spořitelna si u mě polepšila tou novinkou Era. Avšak už jsem si u ní svůj běžný účet zrušil. Když od 15-ti let berou studentům sprosté poplatky 20 kč měsíčně, za vedení účtu, za výpisy a hlavně personál na poště velmi nevyškolen.


Sazebníky


Pobočky

Bankomaty