mBank

mBank S.A., organizační složka,

Generální ředitel: Pawel Kucharski

Pernerova 691/42, Praha 8,186 00

www.mbank.cz

Kód banky: 6210

Infolinka:+420 222 111 999

Blokace karet:  Blokaci snadno provedete v mobilní aplikaci, internetovém bankovnictví nebo pomocí mLinky +420 222 111 999

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 446 milionů Kč

 

 


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2012
3. čtvrtletí
2012
1. čtvrtletí
2010
4. čtvrtletí
2011
Ohodnoťte banku

Porota 1Q 2016 72,5
Miroslav Zeman

mBank je zajímavá banka. V trhla na náš trh před léty jako vítr. Bylo o ní všude slyšet. Zvedla první vlnu přechodu klientů od velkých bank k této nové. Vše bylo zdarma, vše bylo jednoduché a snadné. Základem byl přitom do té doby zatím ne úplně rozšířený internet a internetové bankovnictví. mBank zavedla do tuzemského slovníku pojem \"internetové banka\".

Od té doby jakoby banka usnula. Ze dne na den se vytratila. Snad dosáhla toho co chtěla a o více už neusiluje. Je to škoda. Banka měla velkou perspektivu a naději stát se skutečně významnou tuzemskou bankou. To by se však nesměla leknout svého úspěchu. Nyní už co do úspěšnosti a počtu klientů tuto banku v podstatě dohnaly její stejně velcí a stejně zaměření konkurenti jako Fio či Air Bank. Teprve příchod těchto bank jako přímé konkurence trošku nastartoval aktivitu této banky a také její nové inovace.

S čím přišla banka v I. čtvrtletí 2016

Už je to konečně tady. I mBank konečně přišla s bankovní aplikaci také pro uživatele Windows Phone. Klienti tuto inovaci určitě rádi ocení.

mBank opakuje mPůjčku na zkoušku a na nové mKonto a mKonto Business pošle 500 Kč. mBank už jsme chválili za její odměny a bonusy klientům, kteří využijí služeb této banky. Tyto odměny přitom nejsou podbízivé, ale jsou motivační a vždy úzce souvisí s produktem, který mají podpořit. V tomto případě obnovuje banka tzv. půjčky na zkoušku, v rámci nichž si mohou klienti banky vyřídit jednoduše částku až 40 000 korun se splatností 12 měsíců, kdy klient neplatí úroky, ale pouze na začátku půjčky uhradí poplatek 2 procenta z jejího objemu. Navíc banka připíše klientům, kteří si založí účet u mBank, jednorázový bonus 500 korun, který bude připsán na nově otevřené konto.

mBank opět odměňuje za doporučení: nový klient dostane na své nové mKonto pětistovku, stávající až 2 500 Kč. mBank už jsme v minulosti chválili za systém jejího odměňování klientů. Velmi si také ceníme toho, že banka nerealizuje odměny pouze ve svých náborářských kampaních na nové klienty, jako to dělají jiné banky, ale myslí i na své věrné a stálé klienty, kteří jsou také základem úspěchu každé banky. Nově to mBank vymyslela velmi chytře. Odměňuje sice nové klienty, ale na své si mohou přijít i ti stávající, kteří nového klienta doporučí a ten si v mBank otevře své nové konto. Současný klient banky si tak může přijít až na 2500 korun. Chytré, šikovné, vstřícné.

Martina Hedvičáková

mBank spouští akci s mottem „Změna k lepšímu“. V rámci ní zopakuje loňskou mimořádně výhodnou nabídku „mPůjčka na zkoušku“. Vedle toho klientům, kteří si otevřou mKonto nebo mKonto Business, vyplatí 500 Kč přímo na jejich nový účet.

 

Také mBank vyšla vstříc uživatelům Window Phone a zpřístupnila jim svoji bankovní aplikaci. Nově tak pokrývá všechny nejpoužívanější platformy mobilních zařízení, které v příštím roce hodlá dále rozvíjet. Mobilní aplikace pro telefony s operačními systémy Android a iOS se v současnosti podílejí z více než 25 % na celkovém počtu přihlášení a podíl přihlášení přes mobilní zařízení stále narůstá.

______________________________

První čtvrtletí bylo ve znamení refinancování úvěrů a hypoték a získání co nejvyššího počtu nových klientů. K tomu i banky uzpůsobovaly svoji úrokovou míru u daných produktů. Bohužel u spořících účtů se úroky také snižovaly.

Dalším trendem pokračující z minulého roku je orientace na mobilní aplikace pro chytré telefony, které se banky snaží inovovat a modernizovat. Také většina z nich již nabízí podporu pro všechny tři nejvyužívanější mobilní platformy.

 

 

Změny v poplatcích u jednotlivých produktech a služeb bank

 

Nejvíce změn v sazebnících jednotlivých bank zaznamenala v I. čtvrtletí 2016 Česká spořitelna. Od Nového roku nelze v rámci Osobního účtu České spořitelny II a Osobního konta České spořitelny sjednat telefonní tarif s cenou 749 Kč (bonifikace 200 Kč) a tarif s cenou 349 Kč (bonifikace 90 Kč). Od února mají klienti vedení Osobního účtu České spořitelny II - program Za důvěru zdarma, pokud klient splní 3 požadované podmínky. Navíc Česká spořitelna 1. března doplnila do podmínek pro vedení Osobního účtu České spořitelny II v rámci programu Za důvěru podmínku „jednoho aktivně využívaného produktu“ o další produkt. Stejným způsobem byly doplněny podmínky služby Moje zdravé finance (sjednané od 1. 2. 2016).

FIO banka změnila názvy platebních karet: Maestro PayPass mění na Maestro Contactless, MasterCard Debit PayPass na MasterCard Debit Contactless, MasterCard Standard PayPass na MasterCard Standard Contactless.

Banka začíná vydávat novou Fio NFC kartu v mobilu, která je za 19 Kč měsíčně, přičemž poplatek není účtován v případě, kdy součet vyúčtovaných transakcí uskutečněných příslušnou NFC kartou za daný měsíc překročí 4 000 Kč.

V příštím čtvrtletí se můžeme těšit na mNálepku od mBank, která sice bude jednorázově zpoplatněna 79 Kč, ale ulehčí klientům platby.

Olga Ortová Šeflová

Vzhledem k tomu, že klienti stále více používají smartbanking, rozvíjí mBank neustále svoje mobilní aplikace pro další operační systémy (Aneroid, iOS, Windows Phone). Otevření mKonta a mKonta Business je podporováno finančním bonusem 5OO Kč pro každého nového klienta. mBank nabízí také bezúročnou Půjčku na zkoušku. 

Bedřich Danda
Peter Michajlov

mBank vyrostla do etablované a stabilní ziskové banky. Právě ta ziskovost je pro trh extrémně důležitý impulz, jelikož právě mBank byla průkopníkem bezpoplatkového bankovnictví tzv. „2.0“. Nutno ale taky přiznat, že mBank ztratila část své dynamičnosti a inovátorství, je vidět její absolutní koncentrace na segment rychlých půjček a refinancování. Za hezkou inovaci nicméně považuji produkt „Půjčka na zkoušku“, kdy se nákladovost pohybuje pouze kolem 2% p.a., což je opravdu konkurenceschopná hodnota. Oceňuji mobilní bankovnictví pro Windows Phone. Pravidelně a v různých formách se taky vrací akce s odměňováním za získání nových klientů, což je zcela určitě způsob výrazně levnější v porovnání v plošných marketingových kampaních. Trochu kontroverzně nicméně vnímám spolupráci s MLM distribucí Broker Consulting-u u franšízových poboček OK Point. mBank je z mého pohledu pořád benchmarkovou bankou pro nízkonákladové bankovnictví, nicméně status inovátora postupné opouští a přenechává svým mladším bankovním konkurentům – škoda.

Bankovní poplatky 1Q 2016 83.8
Bankovní poplatky.com

Nízkonákladová banka, která svou politiku postavila na nulových poplatcích. Poplatková struktura zůstala zachována, takže i my zatím ponecháváme hodnocení v této části beze změny.

Sazebník mBank je stále snadno k nalezení hned na homepage. Dále v něm klient najde přehlednou tabulku s archívem změn, a jakého okruhu služeb či produktů se tyto změny a kdy týkaly (jednotlivé minulé sazebníky jsou stáhnutelné v pdf formátu). Bohužel jednotlivé změny nejsou nijak zvlášť označeny a tak je třeba sazebníky porovnávat. Hodnocení pro aktuální I. kvartál neměníme.

V Q Reportu Scott & Rose nedošlo ke změnám, tudíž standardní klient stále platí 744 Kč ročně. I přesto je v tomto průzkumu banka překvapivě až na 7. místě (minule na 8.). Nedávno jsme kvůli tomu o 0,5 bodu snížili naše hodnocení v této části. 

Veřejnost 1Q 2016 62.4
Nevyhovuje mi podmínka pro výběry z ATM - nepochopitelné, vzhledem k tomu, že v ostatních bankách je to z vlatních ATM bez podmínek.
Perfektní, vše bez poplatků a když jsem potřeboval narychlo peníze, bez problémů a nízký úrok
Špatná.
mBank jsem si vybral ještě v době, kdy jsem podnikal. Vyhovovalo mi v tom, že jsem neplatil žádné nesmyslné poplatky. Nyní, když jsem na invalidním vozíku mi vyhovuje, ale mám i výhrady. Například hodně časté odstavky (na to už jsem si zvykl), ale i dva nesmyslné poplatky za dotaz na zůstatek a poplatek za kartu pokud s ní nezaplatím více jak 500,- Kč. To není sice můj případ, ale v rdině byl. No a poslední výhrada je zdlouhavé zaúčtovavání plateb. Jinak O.K.

Sazebníky


Bankomaty