Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna

Československá obchodní banka, a.s.
Poštovní spořitelna
Jan Lamser, člen představenstva ČSOB odpovědný za Poštovní spořitelnu
Roztylská 1
225 95 Praha 025


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2010
2. čtvrtletí
2010
4. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2010 64,2
Bedřich Danda

Poštovní  spořitelna není prvotně banka pro podnikatele. Banka se netají tím, že se zaměřuje spíše na klienty České pošty, tedy drobné střadatele. To potvrzuje i poměrně úzký rozsah služeb, nevelký komfort přepážkových služeb na poštách a minimální individuální přístup ke klientům.

Pochválit lze banku, stejně jako její matku ČSOB za zpřístupnění bankomatů pro nevidomé osoby.

František Pavelka

Po počátečním dynamickém nástupu s produktem ERA mám pocit, že v posledním čtvrtletí došlo k určité stagnaci.

Miroslav Zeman

Poštovní spořitelna přišla i ve IV. čtvrtletí se zajímavými nápady, které uvedla do praxe. Uvidíme, zda jí tato aktivita pomůže ještě více vylepšit její současné postavení, kdy se hodnocení této banky oproti prvnímu čtvrtletí rekordně zvýšilo.

Na konci září zavedla banka zajímavou novinku. Era mobilní bankomat. Speciálně upravená dodávka s vyškolenými pracovníky bude jezdit do míst, kde jinak lidé nemají možnost bankomaty využít. Nelze hodnotit jinak než pozitivně.

V oblasti bankomatů a jejich služeb přišla banka i s dalším vylepšením. Na 220 bankomatů ČSOB a Poštovní spořitelny s hlasovou aplikací pro nevidomé vstoupilo do provozu. Jedná se o dosud největší počet bankomatů pro handicapované, čtyřnásobně převyšující jejich dosavadní celkový počet na území České republiky.

S inovací přišla banka i v oblasti půjček a úvěrů. Na český trh přišla novinka v oblasti úvěrů: Era půjčky. Nově upravené produkty se přizpůsobí potřebám klientů, ať už budou chtít financovat své bydlení nebo si krátkodobě půjčit na cokoli. Era půjčky tak rozšiřují řadu maximálně přehledných a férových Era produktů.

I v oblasti charity a veřejně prospěšných činností byla banka ve IV. čtvrtletí velmi aktivní. Můžeme jen jmenovat následující činnosti banky. Obrazy nevidomých dětí lze koupit na internetu ve spolupráci s Poštovní spořitelnou, ve sváteční den 28. října 2010 proběhl v zoologické zahradě ve Dvoře Králové křest samičky nosorožce dvourohého, kterého Era od Poštovní spořitelny letos v září adoptovala. Soutěž RGM Live Space, jejímž hlavním partnerem je Poštovní spořitelna, zná vítěze. Stala se jím skupina Model Bazaar, která tak bude moci vydat vlastní CD a natočit videoklip ke svému singlu.

Banka také otevřela v posledním čtvrtletí roku nové finanční centrum. V pondělí 15. listopadu otevřela Poštovní spořitelna nové Finanční centrum v Mostě. V celkovém počtu se jedná již o 53. Finanční centrum, ve kterém mohou klienti využít služeb Poštovní spořitelny.

Banka také oznámila informace o průběhu prestižní soutěže, která se koná již čtvrtým rokem Ideální banka 21. Století. Probíhající čtvrtý ročník soutěže Ideální banka 21. století, který organizuje Poštovní spořitelna a server bankovnipoplatky.com, již obdržel první práce na téma „péče o klienty a vstřícný přístup k zákazníkovi“.

Eva Poláchová

PS boduje i nadále v oblasti úvěru inovacemi Era půjčky. Nově upravené produkty se přizpůsobí potřebám klientů, ať už budou chtít financovat své bydlení nebo si krátkodobě půjčit na cokoli. Era půjčky tak rozšiřují řadu maximálně přehledných a férových Era produktů.

Jinak pro „banku“ platí stejné novinky jako pro ČSOB:

Pomocí PaySecu lze totiž nově platit přímo z internetového bankovnictví. Výhodou je, že takto provedenou platbu obdrží obchodník okamžitě. Další novinkou jsou a – vkladové bankomaty a poměrně pestrá nabídka nových zajištěných fondů ČSOB, kde je již stabilně poměrně slušný výnos. Jednoznačným krokem vpřed je zpřístupnění služby nevidomým lidem, pro které je k dispozici celkem 220 bankomatů.

Otakar Schlossberger

Divize ČSOB, poštovní spořitelna, je zaměřená speciálně do oblasti drobné klientely. Není to však banka svého druhu, ale část ČSOB..Divize má své logo, své produkty, dokonce vystupuje na veřejnost svými pobočkami. Spotřebitel si stále myslí, že jde o samostatnou banku. Na druhou stranu ale je nutno říci, že právní forma povětšinou spotřebitele až tak nezajímá. Nabídka produktů je široká, dostupnost banky vynikající. Jen ta šíře prodejních míst se, bohužel, obrací i proti divizi PS samotné. Je to problém odborné způsobilosti pracovníků zejména na poštách. Zajímavý pro drobného spotřebitele může být pojízdný bankomat.....

 

Pokud bych odhlédl od toho, že se nejedná o banku, pak je nutno říci, že jejich internetové stránky jsou velmi povedené a přehledné. Jejich „bankovnictví na dálku“ nabízí širší škálu produktů a možností přístupu než konkurence.  Nabídka produktů, jak bylo uvedeno výše, pro spotřebitele je velmi široká a využívá také synergických efektů celé finanční skupiny ČSOB, což je třeba ocenit. Reklama je poměrně výrazná jak v médiích, na velkoplošných reklamách, tak na samotných internetových stránkách.

 

Bohužel stále nejsou dostupné také hospodářské výsledky PS částečně jsem nalezl informace o společenských a/nebo sponzorských aktivitách.

 

Hodnocení I. části ponechávám stejné jako v minulém čtvrtletí, hodnocení společenské odpovědnosti zvyšuji o jeden bod díky aktivitám této části ČSOB.

Bankovní poplatky 4Q 2010 75
Bankovní poplatky.com

Jedna z nejaktivnějších bank v roce 2010, která v tomto roce představila zcela nový balíček (Era) a zároveň během roku přišla s celkem razantními poplatkovými změnami. V každém čtvrtletí se zatím vždy měnilo hodnocení PS z pohledu poplatkové politiky banky. V posledním čtvrtletí nicméně nedošlo k žádným změnám.

Poslední čtvrtletí bylo ve srovnání s průběhem celého roku velmi klidné. K žádným zásadním změnám nedošlo, takže v této části hodnocení jej nebudeme měnit.

Sazebník PS patří k těm méně přehledným. Banka ho postupně zpřehledňuje, klient už jej může najít v jednom souboru. I přesto je sazebník stále příliš dlouhý a komplikovaný. I nadále například platí, že velmi zajímavý Osobní účet zadarmo je až na samotném konci sazebníku mezi kapitolami USD konta a Hotovostní transakce ve finančních centrech v kapitole „T“, kde by ho málokdo hledal.

V Q Reportu Scott & Rose ani v kalkulátoru bankovních poplatků nedošlo k žádným podstatným změnám. Osobní účet Zadarmo a Era se už pravidelně objevují v první desítce nejlevnějších kont.

Veřejnost 4Q 2010 52
Mgr.Gabriela Knapová

 

Keď sme sa s manželom pred šiestimi rokmi vrátili po dlhšom čase z Nemecka späť do Čiech, zriaďovali sme si podnikateľský  účet  rovno na pošte. Lákala nás predstava, že si do banky môžeme zájsť v akomkoľvek malom meste, kde  by sme sa práve nachádzali. Zriadenie účtu bolo rýchle  a s paňou na prepážke sme boli veľmi spokojní.

      Z tohto účtu nám prúdi 90% všetkých našich platobných príkazov, hlavne, čo sa týka podnikania môjho manžela.

Pred šiestimi rokmi sme mali spočiatku s  poštovou bankou veľmi zlé skúsenosti, čo sa týka zmien platobných príkazov.

Zo všetkých zmien v trvalých príkazoch, ktoré sme vždy začiatkom roka robili ( kôli zvyšovaniu platieb za elektrinu a pod), sa nám 40%  vrátilo. Raz to bol zlý podpisový vzor,už malá odchýlka bola obrovský problém , raz to bola chyba zo strany pracovníčky, inokedy nesprávny kód príkazu , čo si nevšimla ani pracovníčka  na pošte a pod. 

Nepríjemnosťou bolo  aj to, že jednotlivé zmeny, ktoré neprešli sa nám vrátili po termíne, kedy mala byť uskutočnená platba a tak sme museli posielať peniažky na dvakrát...nehovoriac o tom, že nám to na našom zákazníckom image  zo strany našich partnerov nepridávalo.

V jednom okamihu sme zapochybovali, či to bola z našej strany správna voľba banky.

     Avšak časom problémy so zmenami príkazov ustali a dokonca nám bol ponúknutý internetbanking, ktorého som sa ja osobne trochu obávala, ale poštová banka má telefonické zabezpečenie voči zneužitiu účtu a tak bez kódu, ktorý mi dorazí na môj mobil , platba neprejde .Nemusím sa teda  obávať zneužitia účtu nejakými hackerami. Dokonca sú zmeny a jednorázové platobné príkazy bez poplatku a tak aj ušetríme

   Veľké plus je podľa môjho názoru obrovské množstvo pobočiek, hoci niekedy je na pošte priveľa ľudí, zriadenie extra prepážky len pre bankovné účely, bol vynikajúci nápad.

 

Keďže sa manželovi po istom čase nazhromaždí veľký počet mincí z reštaurácie, v ktorej podniká, veľmi sme s manželom ocenili, že sme za výmenu mincí doteraz v poštovej banke nikdy nemuseli platiť, ako je to v iných bankách zvykom. Dokonca nám pracovníčky vždy ochotne pripravia originálne vrecká do ktorých mince s manželom v pohodlí domova pripravíme a samotná výmena ( alebo vklad na účet) je o to rýchlejšia.

   Web poštovej banky je úžasne jednoduchý a tak pre užívateĺa jasný a veľmi prehľadný.O celej škále produktov, ktoré banka ponúka svojim klientom, na svojich stránkach informuje, ponúka aj online kalkulačky, na základe ktorých si zákazník môže sám približne spočítať , či dosiahne na ten ktorý úver.

 

Jan Čermák
Vladimír Pražák
Petr Vít
Markéta Filípková

Tuto banku měl manžel drahně let, založil si zde účet kvůli tomu, že měl poštu doslova pár kroků od svého domu a než začal pracovat, tak si musel založit účet, tak to pro něj bylo tehdy nejjednodušší. V podstatě jsme měli takovou kombinaci, že on bude mít účet u této banky, protože pošta je téměř v každé vesnici, takže když jsme byli na dovolené, tak se dostal ke svým penězům téměř kdykoliv (tedy krom víkendů) a já měla účet u ČS, protože ta měla bankomaty na každém rohu každého většího města. Jinak nevím, co by bylo na této bance výhodné nebo nevýhodné, ale v momentě, kdy manželovi již na tento účet nechodili žádné peníze a měl ho jen jako záložní pro určitý stav svého konta a viděl, že každý měsíc má méně a méně díky poplatkům za vedení a výběr, tak účet zrušil a peníze převedl na jiný účet. Shrnu to asi takhle - neurazí, nenadchne.

Patrik Havrda

Tuto banku mohu hodnotit pouze z hlediska výhodnosti bankovních poplatků, který jsem nastudoval při nedávném výběru vhodné banky pro můj osobní účet z důvodu odchodu od České spořitelny kvůli zmíněné výši popatků. Banka v mém výběru neobstála ani z daleka, proto uděluji nejhorší možné hodnocení.

Katka Coufalová

nelíbí se mi poplatková politika banky

Jara Válek

po zavedení konta Zadarmo celkem zajímavá banka

Pavlína Veselá
PAVEL ŠKEŘÍK

PRO KLÁRA BBB-JSOU TAKY BANKOMATY NE JENOM POŠTA-TY FUNGUJOU STÁLE I ned.A sob. JSOU U KAŽDÉ POBOČKY V KAŽDYM MĚSTĚ.JESTLY NEJSI STRAŠNÁ TY


Sazebníky


Pobočky

Bankomaty